maa
4

Afgelopen weekend was het zo ver... het Appeltjesweekend van Ulteam. Voor mij was het de eerste keer dat ik mee ging, dus ik wist niet precies wat me te wachten stond, maar dat het leuk zou worden, dat stond vast.

We vertrokken vrijdag even na 18.00 uur van het centraal station in Groningen in colonne naar Ter Apel (voor het weekend omgedoopt naar Ter Appel). Het thema van het weekend was: hoe is de oehoe (lees: who is the oehoe / wie is de oehoe)? We werden vrijdag ingedeeld in 11 teams van 2 of 3 personen. 1 van die teams was de oehoe (de 'saboteur'). Het doel van de 10 teams was om zoveel mogelijk uileballen (lees: salmiak ballen) te verzamelen, en het doel van de oehoe was om dit te saboteren.

Vrijdagavond was een avond waarbij wel even kennis konden maken met de groep (aangezien ik in de beginnersgroep zat en niet iedereen kende). Ook werden er 3 rondes gedaan, met verschillende spellen. Zo was er het zoek-de-juist-naam-bij-de-uilenafbeelding spel, waarbij (zoals de naam het al zegt) de juiste naam bij de juiste uil geplaatst moest worden. Je kon aanwijzingen kopen in ruil voor uileballen, bv. hoe ziet de kop of het lijf van een bepaalde uil er uit, of je kon het geluid van de uil beluisteren. Een ander spel was het koppelen van bepaalde 'stellingen' met je mede-ulteamers. En het laatste spel was het stop-een-pingpongbal-geblindoekt-in-een-kussensloop-door-middel-van-instructies spel, dit behoeft geen uitleg dacht ik zo. Ook stond er boven in de kampeerboerderij een pingpong tafel die tot in de late uurtjes afgerost werd... vooral de Chinese variant was populair. Ook werden er diverse kaart / bordspelletjes gespeeld, waaronder "kingsen" ('k hoop dat ik het zo goed schrijf). Een spel met veel regels en als je er eentje overtreed dan moet je drinken ('n klein glaasje). Erg leuk, maar 'k heb niet meegedaan (was al laat).

Dan de zaterdagochtend, eerst rustig wakker worden en lekker een broodje gegeten want 's middags was het tijd voor... het klootschieten. De bedoeling was dat je met 2 teams op pad ging en om-en-om ging gooien (elk team had een balletje). Het rare was dat, toen we vertrokken, er nog maar 1 balletje over was... hmm, zou de oehoe hier achter kunnen zitten. Halverwege de tocht (van 10 KM) kwamen we bij het klooster van Ter Apel, daar in het cafe (uiteraard tegenover het klooster) hebben we even iets lekkers genuttigd. De meeste hadden warme chocolademelk met slagroom en gebak met slagroom, ik had echter een lekkere mosterdsoep met brood. Na een paar keer mis gelopen te zijn kwamen we uiteindelijk terug bij de boerderij, alwaar het avondeten al op ons stond te wachten.

Na het eten kwam er uiteraard nog een toetje, vlaflip! Na het toetje kwam nog een vragenlijst met allemaal vragen over de oehoe. Na het toetje was het de taak van ons uilen-team (samen met nog een ander team) om de afwas te doen. Dit ging (zoals gebruikelijk) met veel plezier, en nog meer lawaai.

Na het eten (en de afwas) moesten we ons allemaal klaar maken voor het laatste grote spel, nl. tatatadaaa, schatzoeken. We werden in 2 ongeveer gelijke teams opgedeeld met 1 commandopost. Elk van de teams kreeg een mobiele telefoon (en de rest moest worden ingeleverd), ongeveer de helft van het team moest een blinddoek om en de andere helft moest die persoon dan (geblinddoekt) door het donker loodsen. Eenmaal op plek van bestemming gekomen bleek dat het blinddoeken gewoon een leuk geintje was van de leiding en dit had totaal niets met het spel te maken... nevertheless was het wel leuk om geblinddoekt door het duister geleidt te worden. Okay, het schatzoeken ging als volgt. Na ong. 10 min. werd je op de telefoon gebeld door het hoofdkwartier (die mensen hadden een kaart en zaten in de boerderij). Je had 1 min. om zo snel en duidelijk aan te geven waar je zat en waar je heen moet lopen. Na 10 min. wordt je dan teruggebeld en krijg je weer 1 min. overleg-tijd. De bedoeling was dat je de schat vond. Na 2 telefoontjes hadden wij het gevonden (bedankt Maarten) en konden we in feeststemming terug naar de boerderij. Helaas voor het andere team, zij zijn een uur bezig geweest en hebben niets gevonden... zou dit het werk van de oehoe kunnen zijn?

Nat het schatzoeken, was het tijd voor een spelletje, en deze keer was dat 'mafiaatje' (voor diegene die het niet kent, just ask me, of ga gewoon even Google'en). Na een ontelbaar aantal potjes was het tijd om de voetjes van de vloer te doen op de prachtige klanken van 2 Unlimited, Yazoo, Micheal Jackson en andere 'foute' hits. Voor mij was het dan al weer laat genoeg, dus ik besloot lekker te gaan slapen.

Zondagochtend, er wordt op de deur geklopt en er wordt zacht geroepen... goedemorgen, ontbijt-service. Jazeker... ontbijt op bed, nou beter kan dat niet dacht ik zo. Lekker een broodje en een kopje te gehad en dan lekker gedoucht. Zo wordt een mens (na een korte nacht) wel wakker. Na het ontbijt was het tijd voor de laatste vragenronde EN... de uitslag. Welk team heeft de meeste vragen goed beantwoord en gaat naar huis met de pot uileballen, en last but not least, hoe is de oehoe? Uiteraard zal het je niet verbazen dat ik samen met m'n uilgenoot Aike de eerste plek behaald heeft... en wat betreft de oehoe... jahaaah, dat blijft nog een groot mysterie.


Er volgen vermoedelijk nog meer foto.