okt
25

Ik ben afgelopen donderdag nog naar de Ligfietsgarage Groningen geweest om m'n fiets een 'algehele controle' te geven, een paar dingen moesten nog even anders/beter worden afgesteld en ik wou even kijken voor een hoofd-/neksteuntje. Dat eerste is gelukt, het tweede niet (diegene die ze hadden was te dik/groot). Onderweg van m'n werk naar de ligfietsgarage hoorde ik bij het oversteken van de kruising in eens: "zo hey, jij hebt een lage fiets...", nee he, toch niet weer zo'n bijdehandje. Ik kijk opzij en zie ineens iets naast me fietsen wat net zo laat (dan niet lager) is dan mezelf, een mede-ligger! We zijn een stukje met elkaar mee gefietst. De man in kwestie had al zo'n 14 jaar een ligfiets en diegene waar hij nu op reed was een zelfbouw fiets, geel, ongeveerd en met een oranje vlaggetje. Afscheid genomen en naar (zoals eerder al gezegd) de ligfietsgarage gefietst.

Nadat ik bij de ligfietsgarage vertrokken was, heb ik koers gezet naar de viswinkel. Ik heb in m'n aquarium een beetje last van penseelalg, dus heb ik een flesje Easy Life EasyCarbo opgehaald. Elke dag 5 ml van dit spul in m'n bak en over een paar weken zou het als sneeuw voor de zon verdwenen moeten zijn. Na het bezoekje aan de viswinkel, zou ik samen met een vriend nog even een stukje gaan fietsen (hij op z'n 'gewone' fiets). Helaas kon hij niet aangezien hij ziek was, zucht... dit was al de 3e keer dat het niet doorging. Wat zeggen ze ook alweer? 3x is scheepsrecht??? Dus ik heb een andere kennis opgebeld met de vraag of diegene ook wat te doen had. Nou, ze stond midden in de V&D een jas te passen en ging daarna nog even wat eten... nou dat kwam goed uit. Na het eten had ik nog een uurtje tijd over voordat ik naar m'n theatersport training moest, dus nog even langs Cycle Trend gefietst voor een paar handschoenen (het is 's ochtends nogal fris aan de handjes) en daarna heb ik het op een fietsen gezet (gewoon kijken waar ik uitkwam). En m'n tocht leidde dus naar Haren, alwaar ik bij een tankstation twee pakjes kauwgom gekocht heb ('t was op) en daarna weer koers gezet heb richting Groningen.

Na m'n theatersport training zijn we nog even wezen borrelen (zoals gebruikelijk) en daarna ben ik vertrokken richting huis. Aangezien het 's avonds donker is en er langs een groot gedeelte van de route geen straatverlichting, kwam het dus goed uit dat ik op m'n fiets prima verlichting heb zitten (nl. de Busch & Müller IXON IQ) heb. Een geweldig lampje die zelfs op de spaarstand (10 lux a 20 uur) prima verlicht. Toch weer veilig thuisgekomen, thanks B&M.

Aangezien ik gisteren (vrijdag dus) niet heb kunnen/willen fietsen vanwege de regen, heb ik vanochtend de wekker op half 10 gezet, lekker ontbeten, m'n fietsspullen gepakt en een klein rondje gemaakt (toch wat kilometers maken). Ook heb ik nog even wat meer lucht (zo'n 7 a 8 bar) in m'n achtervering gestopt, aangezien deze vrij ver inveerde. Het rondje wat ik gemaakt heb is Noordhorn-Niezijl-Kommerzijl-Niehove-Oldehove-Den Ham-Noordhorn, een ritje van totaal 22,49 km. In het begin ging het vrij voortvarend, 'k had een beetje zij-/meewind en het wegdek was breed en glad, de snelheden liepen op tot goed boven de 30 km/h, wat weer zorgde voor een gemiddelde van 29+ km/h. Jammergenoeg had ik vanf Oldehove tot aan huis nogal wat tegenwind waardoor de snelheid zakte tot 25 a 27 km/h, m'n gemiddelde is uiteindelijk uitgekomen op 26,89 km/h. Uiteindelijk bleef de klok staan op 50:13, toch weer mooi in de pocket. Ook het totaal aantal kilometers gaat goed. Ik heb de fiets nu iets meer als 6 weken en ik zit op op 695 km. Tel daar de ong. 220 km bij op die ik as. vrijdag ga fietsen (als het goed weer is) en ik zit al op de 900+ km. Die eerste mijlpaal van 1000 km komt steeds dichterbij.

Het blijft leuk om te zien wat je 'waardes' doen als je een logboek bij houdt. Zo zie ik dat m'n gemiddelde snelheid in het begin (de eerste paar weken) rond de 20 tot 24 km/h lagen. Nu zit ik rond de 25 tot 28 km/h (de lage snelheden zijn vooral te wijten aan, rijden in de stad of in het donker).

Onderhoud / kosten: 
Fietshandschoenen
Onderhoud / kosten: 
Algehele controle

2 reacties

Mick's picture
Mick (niet geverifieerd)
Tja Wilfred, zo'n opmerking

Tja Wilfred, zo'n opmerking komt vaak onverwacht op je af en ik ken jou natuurlijk verder niet maar als ik iemand af wil poeieren antwoord ik bijvoorbeeld met 'n misprijzend stemmetje: "Ja maar er zit geen stuurbekrachtiging op hoor...".
Dat moet ook 'n beetje bij je humeur passen van dat moment!

XL-Network's picture
XL-Network (niet geverifieerd)
Over het algemeen zijn de

Over het algemeen zijn de reacties die ik krijg positief, en deze opmerking van de mede-ligger was natuurlijk sarcastisch bedoelt. Ik probeer in geval van een negatieve opmerking het gewoon te negeren of zo. Je moet toch een beetje het imago van de ligfietser hooghouden, we zitten nl. al in de jullie-zijn-ook-zo-laag-ik-zag-je-niet-bij-het-oversteken en het kijk-een-luie-fietser-hij-ligt-er-bij hoekje.