feb
12

Gisteravond ligfietste ik naar huis en het ging lekker, ik mag wel zeggen, behoorlijk lekker. Grotendeels over de helft bedroeg m'n gemiddelde snelheid al 30 (en een beetje) km/h, kruissnelheid, zo'n 34 a 35 km/h. Tot ik (zo'n 2 km van mijn huis) af moest remmen voor een bochtje wat in de weg zat. Ik trok op om verder te fietsen, maar ik kwam met moeite net boven de 25 km/h uit. Daar moest iets mee aan de hand zijn.

Al snel bleek dat m'n voorwiel vrij zwaar ging (net als de vorige keer). Ik dacht, aangezien het vies weer was (winter), dat er rommel tussen de remschijf en remblokjes zat. Even goed remmen om de rommel er uit te halen, maar dat maakte het alleen nog maar erger. Na zo'n 100 a 200 meter ben ik gestopt om te kijken of ik het euvel kon verhelpen, maar het lukt niet. Dan maar lopend het laatste stuk (met de ligfiets al tillend) naar huis. Gelukkig kwam er een busje aan die me het laatste stuk mee heeft genomen. Behulpzame mensen bestaan toch nog Wink.

Vanochtend heb ik dus gelijk gebelt met de fietsenmaker hier "op de hoek" (bij m'n huis) om te vragen of ze ook nieuwe remblokjes hadden, gelukkig hadden ze die. En nadat ik van m'n werk thuisgekomen ben, heb ik de ligfiets gepakt (letterlijk opgetild, aangezien er geen beweging in m'n voorwiel te krijgen was) en heb ik zo'n 300 meter gelopen naar de fietsenboer, erg zwaar ('k heb onderhuidse bloedinkjes als aandenken). Daar aangekomen hebben we de oude remblokjes vervangen en er nieuwe opgedaan. Van het zelfde type als wat er op zat, nl. Shimano BR-M965 M07S (Resin). Je hebt 3 verschillende, de 2 meest gangbare zijn: Resin (wat zachter materiaal, speciaal voor 'race') en Metal (wat harder, en maakt ook meer geluid bij het remmen). De Metal versies gaan wat ook wat langer mee en werken beter bij verschillende weersomstandigheden (misschien dat ik deze de volgende keer wel neem). Ook is er nog een Titanium versie, maar die is wel 2 a 3 keer zo duur en die hadden ze trouwens ook niet liggen.

Hier zie je een foto van de oude en de nieuwe blokjes (nog in verpakking). Zoals je kan zien zijn de oude tot op het metaal versleten. De nieuwe doen het trouwens geweldig, veel meer remkracht! De volgende keer zal ik zorgen dat ik ze op tijd vervang, dat scheelt een boel gestress, aangezien ik as. zaterdag naar Zwolle vertrek voor een ligfietstochtje de dag erna.

De kilometerteller is blijven steken bij 1675 km toen de blokjes zijn vervangen, ik hoop dat de volgende keer iets langer duurt voordat ze vervangen moeten worden. De achterremmen kunnen in ieder geval nog een tijdje mee, die zijn nog redelijk goed.

Onderhoud / kosten: 
Shimano BR-M965 M07S

1 reactie

Mick's picture
Mick (niet geverifieerd)
Ja, je fiets moet goed in z'n

Ja, je fiets moet goed in z'n hengsels liggen!