feb
16

Zaterdagochtend half 8... de wekker klinkt en dat betekent dat het tijd is om op te staan om mezelf klaar te maken voor een ritje naar Zwolle (voor de 'verlate' Plat Zwolsch 10e Nieuwjaarstocht). Eerst voor mezelf even een paar broodjes gesmeerd en uiteraard een stuk of wat voor onderweg.

Ik had met Jolanda en Georg Dekkinga (uit Stedum) afgesproken bij Smilde en zou vanaf daar met nu meerijden, 's ochtends had Georg nog gebeld om de laatste stand van zaken (zoals GPS route, plek en tijdstip) door geven. Ook vertelde hij dat ze wat later dan gepland op de plek van bestemming zouden zijn. Dit betekende voor mij dat ik een half uurtje later kon vertrekken. Ik kon dus lekker rustig m'n spulletjes pakken en achter in m'n toptas doen.

9:28 tot 11:05 (Noordhorn-Smilde)
Ik ben dus om even voor half 10 vertrokken richting Smilde waar ik op Jolanda en Georg zou wachten. Onderweg heb ik nog even bij een tankstation een kleine stop gemaakt om wat drinken te kopen ('k was vergeten om dit van te voren te doen). En na ong. 1,5 uur was ik op de afgesproken plek van bestemming.

'k Was daar wel ong. een half uurtje te vroeg (dat krijg je als je op tijd vertrekt en lekker door peest). 'k Had tegen om even over 11 nog even een SMS gestuurd dat ik er al was... niet veel later kreeg ik er eentje terug dat ze nog voor Assen zaten (dat kon wel even duren). Tijdens het wachten heb ik me kunnen vermaken met rondspringen/-dansen (je moet toch warm blijven), zingen en nieuwsgierige voorbijgangers te woord staan. Er kwam nl. een man (in de auto uiteraard) langs om te vragen of dat nu lekker ligt, zo'n ligfiets. Ik kon niets anders zeggen dan: "maar natuurlijk". De man was redelijk geïnteresseerd en vervolgde na een kort praatje z'n weg.

Statistieken voor dit gedeelte:
Afstand: 42,47 km
Gereden tijd: 1:33:38
Gemiddelde snelheid: 27,21 km/h
Maximum snelheid: 41,55 km/h
Gemiddelde cadans: 87

12:25 tot 13:02 (Smilde-Drents Friese Wold)
Iets meer dan een uur later kreeg ik een belletje van Georg, dat het nog wel eventjes kon duren en dat ik maar alvast, langzaam, richting Hoogersmilde moest fietsen en dat zij me dan in zouden halen. Zo gezegd zo gedaan, en ik fietste (naar mijn doen a 20 km/h) rustig door. Maar na 10 a 15 min. fietsen, nog geen achterliggers (met de nadruk op 'liggers'). Dan nog maar langzamer fietsen, 10 km/h. Gelukkig had ik van Georg de GPS route die ze zouden fietsen gekregen, zodat we iig. niet langs elkaar heen zouden rijden. En eenmaal in Hoogersmilde aangekomen ben ik het bos in gegaan en heb daar (na ong. 5 min. rijden) een bankje op gezocht om op hun te wachten. Gelukkig duurde het niet lang, want in de verte zag ik ze al aankomen. De reden waarom ze zo laat waren? Ze waren nog even bij de Ligfietsgarage Groningen langs geweest om wat spullen mee te nemen en daar werden ze 'opgehouden' met een of ander bandenverhaal.

Statistieken voor dit gedeelte:
Afstand: 8,48 km
Gereden tijd: 33:01
Gemiddelde snelheid: 15,42 km/h
Maximum snelheid: 23,71 km/h
Gemiddelde cadans: 59

13:29 tot 14:16 (Drents Friese Wold-Holtingerveld)
Na een pauze, om kennis te maken en een broodje te eten, zijn we samen verder gegaan. Ik met mijn Fuego en zij met elk hun eigen Mango. En Russel (de Jack Russel) die mocht gewoon met Jolanda mee in de fiets. Het bos bestond veelal uit betonplaten, waardoor we lekker door konden fietsen. Maar op een gegeven moment was er een stuk met een boel boomwortels. Dat fietste niet al te fijn, maar maakte het ook weer een uitdaging.

Statistieken voor dit gedeelte:
Afstand: 16,27 km
Gereden tijd: 46:59
Gemiddelde snelheid: 20,78 km/h
Maximum snelheid: 30,30 km/h
Gemiddelde cadans: 72

14:36 tot 15:53 (Holtingerveld-Zwartewaterskloost)
De verdere rit naar Zwolle was eigenlijk niet zo 'schokkend'. Behalve dan dat bij de laatste pauze voor de aankomst m'n tenen zo koud waren dat de linker begon te tintelen. Gauw de schoen uitgetrokken en de grote teen gemasseerd, om zo de bloedsdoorloop te bevorderen.

Statistieken voor dit gedeelte:
Afstand: 27.07 km
Gereden tijd: 1:16:54
Gemiddelde snelheid: 21,12 km/h
Maximum snelheid: 39,66 km/h
Gemiddelde cadans: 75

16:09 tot 16:59 (Zwartewaterskloost-Zwolle)
Oh ja, ik vertelde dat er eigenlijk niets schokkends gebeurd was, nou dat klopt niet helemaal. Georg had achter zijn Mango een Radical Design Cyclone II hangen (een 2 wielige fietskar). Russel (het hondje) vind het leuk om zo af en toe mee te rennen met de fiets. En ook vlak achter de fiets. Probleem is dan dat als hij stopt en d'r nog een karretje achter zit dat deze over hem heen rijdt. En dat is dus precies wat er gebeurd is. Nu kan Russel behoorlijk wat hebben, want ik heb begrepen dat een zeker Quest rijder (waarvan ik geen namen ga noemen) met de Quest over Russel heen gereden is, sterker nog, Russel is blijven haken en een aantal meters meegesleurd onder de fiets. Hij had hier wel behoorlijk dat schaafwonden aan overgehouden, maar 't is wel een waardevolle les gebleken want hij doet dit soort 'geintjes' nu een stuk minder.

Statistieken voor dit gedeelte:
Afstand: 16,68 km
Gereden tijd: 49:51
Gemiddelde snelheid: 20,02 km/h
Maximum snelheid: 42,77 km/h
Gemiddelde cadans: 73

De route van Noordhorn naar Zwolle

Aangekomen bij het huis van Paulus (waar we mochten blijven slapen), hebben we de spullen gedropt, een kop thee gedronken, een koekje genomen, nog een kop thee gedronken en toen heeeeerlijk gedoucht. Ook waren ene Marjolein van Schoot (uit Almere) en ene Julien Garoste (uit Dronten) die de nacht bleven slapen. Julien (een fransman) werkt bij Velomobiel en werkt daar oa. aan een 2 persoons Quest. Na het douchen was het tijd voor de maaltijd (een lekkere stampot) en een toetje (griekse yoghurt met gebakken hazelnoten en honing). Na nog even wat gekletst te hebben met z'n allen zijn we naar bed gegaan (Paulus, nog bedankt voor het ter beschikbaar stellen van de slaapzak).

's Ochtends wakker geworden (tegen half 7 of zo en nog blijven dommelen tot half 9), opgestaan, in een stoel bij de kachel geploft en wat Donald Duck's gelezen die daar toevallig in een bak lagen. Daarna een lekker ontbijt gegeten van zelfgebakken brood, lunchpakketje gemaakt en gewacht tot de rest van de liggers zou komen.

Zo rond half 11 kwamen er een 3 tal liggers aan die Wijtze Sijtema (net als Paulus ook van Plat Zwolsch) op zou halen van het station. Ze waren op eigen houtje naar de afgesproken plek gekomen, dus een telefoontje naar Wijtze was noodzakelijk. Naarmate het uur U vorderde, kwamen er steeds meer liggers en daarbij zat ook Peter Haan. Hij was 's ochtends vroeg vanuit Assen vertrokken, zou de tocht rijden en dan 's avonds weer terug. In eerste instantie zou ik 's ochtends ook heen rijden en dan 's avonds evt. met de trein terug, maar dankzij het aanbod van Paulus (om een nachtje te blijven slapen), ben ik zaterdag al heen gegaan. In ieder geval is Peter een 'bikkel', want hij had aan het einde v/d dag 202 km op de teller staan. Het leuke is dat ik nu een aantal mensen ook eens in het echt ontmoet. Ik volg van een aantal liggers hun blog (en zij de mijne). Zo waren daar bijvoorbeeld Oscar Roozen (ook een Fuego), Marcel Beekmans en Wilfred van Norel (oude site). Helaas konden sommige mensen die ik graag had willen ontmoeten, zoals Maarten Sneep, wegens ziekte niet komen.

Voor het tijd was om te vertrekken gaf Wijtze nog een uitleg over de route. We zouden een aantal plekken langs de, in aanbouw zijnde, Hanzelijn bezichtigen. We zijn voorspoedig vertrokken met 9 velomobielen en 7 open ligfietsen. Ik zeg voorspoedig want na een paar honderd meter hadden we de eerste, maar niet de laatste, lekke band al weer te pakken. Later waren er nog 2 andere mensen die een lekke band hebben. Gelukkig zijn de banden-plak-kunsten van Paulus uitermate goed (heb ik me laten vertellen). Zelf ben ik een ramp in het plakken van banden, 't ging vroeger nooit goed en ik kon d'r echt niets van, misschien is het tijd voor een cursus?

Op een aantal plekken langs de route kon je goed zien dat er flink gebouwd wordt. Zo was er op een gegeven moment een viaduct die ze voor de helft afgebroken hadden, om deze later te verlengen en te verhogen. Aangezien onze route via dit viaduct liep, moesten we een steile houten helling omhoog. Met de open ligfietsen was dit niet echt een probleem, maar de velomobielen moesten met 2 man naar boven geduwd worden (zie de foto's).

Statistieken voor dit gedeelte:
Afstand: 44,21 km
Gereden tijd: 2:18:29
Gemiddelde snelheid: 19,15 km/h
Maximum snelheid: 38,95 km/h
Gemiddelde cadans: 72

Onderweg was het eigenlijk niet zulks mooi weer, eigenlijk was het prut weer. Het regende niet hard, maar je werd er wel nat van. Gelukkig hadden we op 70% van de route een stop bij een café waar we koffie/thee met appelgebak hebben genuttigd. Toen we weer verder gingen met de route kwam ik er achter dat ik vergeten was om het zitje van m'n fiets te halen, waardoor deze helemaal nat geworden was. Dit resulteerde in een (nog) natte(re) kont.

Statistieken voor dit gedeelte:
Afstand: 17,18 km
Gereden tijd: 51:16
Gemiddelde snelheid: 20,12 km/h
Maximum snelheid: 38,17 km/h
Gemiddelde cadans: 67

De 10e Nieuwjaarstocht

Na de tocht was het tijd om op te drogen en lekker met z'n allen te gaan eten. Er was zelfgemaakte soep (hmmm) en we hadden pizza's laten komen. Ideaal voedsel voor als je veel kilometers door de regen hebt gefietst. En als afsluiter een lekker toetje, ijs met vruchtjes en een koekje (uiteraard ook zelf gemaakt).

Na het eten hebben we nog even wat na gekletst met z'n allen, over ligfietsen (en alles wat daar mee te maken heeft) natuurlijk. En even voor 20 uur heeft Wijtze mij samen met Oscar Roozen en Victor Rinia naar het station gebracht waar ik een kaartje voor de trein zou kopen. De kaartjes waren gekocht (1 voor mij en 1 voor m'n fiets) en ik begaf me naar het perron (spoor 3). Na ong. 15 min. wachten kwam de trein er aan (gelukkig, want ik begon het met m'n semi-natte jas best koud te krijgen). Ik stapte in en stalde m'n ligfiets op de daarvoor bestemde plek. Eenmaal in Groningen aangekomen (21:14 uur) stapte ik uit en liep naar het perron waar de trein naar Zuidhorn zou vertrekken. Gelukkig duurde dit niet al te lang (ong. 10 a 15 min.) want in de trein naar Groningen was het ook al niet al te warm. Ik stalde m'n ligfiets (dit keer in een verwarmd gedeelte) en ging lekker zitten. Na vertrek van de trein zou het nog 9 minuten duren voordat ik uit moest stappen, genoeg tijd om lekker op te warmen. Bij aankomst in Zuidhorn, de ligfiets uit de trein gezet, er op gaan liggen en lekker naar huis knallen (2 a 3 km), daar wordt je warm van. Fiets in het schuurtje gezet, tas met spullen er af gehaald (deze was nl. behoorlijk nat) en de tas met spullen huis neer gezet om te drogen.

Zo... wat een weekend was dat... totaal 179 km gefietst en geen centje pijn (afgezien van wat vermoeide spieren). Lekker gedoucht en daarna m'n warme bed opgezocht. Voor mij een geslaagd weekend en een leuke tocht.

Veel plezier met het bekijken van de foto's.

Zelf heb ik ook wat filmpjes gemaakt, maar nog geen tijd gevonden om deze te monteren (komt er waarschijnlijk ook niet van). Maar mede-ligger Superbeekie heeft wel al een filmpje klaar.