maa
30

Afgelopen weekend ben ik met een boel andere theatersporters naar Appelscha (Kampeerboerderij Wouda) vertrokken voor ons jaarlijkse Appeltjesweekend (zie het bericht van vorig jaar). Vorig jaar ben ik met de auto geweest ('k had toen nog geen ligfiets), maar dit jaar ben ik samen met iemand anders naar de plek van bestemming gefietst.

De dag ervoor (donderdag) had ik m'n bestelde tasafhouder en zijtassen gekregen en heb ze gelijk op m'n ligfiets gemonteerd ('k kon gelukkig het gereedschap bij de Ligfietsgarage Groningen gewoon gebruiken, thanks guy's). Na m'n theatersporttraining ben ik direct naar huis gefiets om m'n spulletjes in te pakken. D'r past best veel in de tassen (70 liter), maar als je een dikke slaapzak en dito kussen er in probeert te proppen, dan is zo'n tas toch vrij snel vol. Voor de volgende keer dan meer een mini-slaapzak etc. aanschaffen, want over 2 weken is het Paastreffen al weer.

Anyway, ik had vrijdagochtend de tassen op m'n ligfiets bevestigd en ben vertrokken naar m'n werk. Het viel me op dat je eigenlijk niet eens merkt dat je zo'n 15 kg aan bagage mee hebt (11 in de zijtassen, de rest in de toptas). Eerst nog een dagje werken en daarna even borrelen. Na de borrel (op m'n werk) zou m'n fietsbuddy op z'n racefiets langs komen, zodat we samen konden vertrekken. Hij had op z'n rug een hele grote tas waar z'n spullen in zaten. Dat kan nooit lekker fietsen, dacht ik zo.

Na een uurtje gefiets te hebben zijn we bij de Langeloërduinen even gestopt om wat te eten en te drinken. Ook hebben we even gebeld dat we later kwamen. We waren al te laat vertrokken, maar we hadden ook nog wind tegen en dan gaat het niet zo snel op een racefiets met bagagge Wink Gelukkig waren we niet al te laat aangekomen en konden we genieten van een groot bord met macaroni (2x opscheppen uiteraard). Als toetje stond er vla-flip met siroop op het menu... hmmm. Daarna heerlijk uitbuiken en warm douchen.

Het thema van het Appeltjesweekend was 'Mafia'. We waren allemaal lid van 1 van 6 families en we moesten gaandeweg het weekend er achter komen wie onze familieleden waren. Ook kon er geld verdiend worden met klusjes, opdrachten etc. Ik heb bv. zaterdagochtend de WC's schoongemaakt voor 5000 lire.

Vrijdagavond was het, na gedoucht en omgekleed te zijn, tijd voor vertier. Eerst gingen we naar een naastgelegen weiland om daar het smokkel spel te spelen. Hierbij moeten smokkelaars in 2-tallen met hun smokkelwaar naar de andere kant begeven, zonder gepakt te worden. Het is de taak van de douaniers om, ook in 2-tallen, de smokkelaars te pakken. Eenmaal gepakt had een douanier 1 min. om de buit te vinden. Echt alles werd open gemaakt, schoenen gingen uit (lekker op die natte grond) en jassen/tassen werden omgekeerd. Mocht je het, ondanks de uitgebreide uitkleedpartij, als smokkelaar naar de overkant hebben gered, dan was je er nog niet. Je moest nl. ook nog terug met een speelkaart. Had je die eenmaal afgeleverd, dan had je een punt binnen. Na een tijdje werden de rollen omgedraaid en had je de kans om als douanier zelf te gaan smokkelen. De groep met de meeste kaarten kreeg trouwens lires om zijn/haar familiekapitaal te vergroten. Het was een leuk spel, maar de regen (die die avond, best wel aanwezig was) maakte het er niet gezelliger op (al zorgt het wel voor authenticiteit).

Ander vertier, later op de avond was in de vorm van drank, muziek en spelletjes. Oa. het spel 'De Weerwolven van Wakkerdam' was erg populair. Na een aantal rondes gespeeld te hebben, was het tijd om de gitaar bij de hals te pakken en een paar klassiekers er uit te raggen. Zo tegen half 4 was het voor mij genoeg en was het tijd om te slapen.

Zaterdagochtend, eerst lekker wakker worden en ontbijten. De ploeg die het ontbijt maakte hadden 3 speciale dienbladen gemaakt met een broodje ei, verse jus etc. Deze werden per opbod verkocht en er ging, als ik me goed herinner, eentje weg voor 5000 lire (beetje veel voor 'n gebakken ei als je het mij vraagt). De rest van ons (die het niet konden betalen Wink moesten 45 min. wachten tot het gezamenlijke ontbijt plaats vond. Na het ontbijt was het dus tijd voor het schoonmaken van de wc's. Het leek een smerig klusje, maar de douche/wc ruimtes beneden hadden een vloer die zich over de hele ruimte uitspreidde, maw. de muren stonden op pootjes. Hierdoor was het een peulenschil om de vloer te doen. Was ik eenmaal klaar met soppen, kon ik naar de keuken voor m'n afwasdienst. Gelukkig was dat ook het laatste van m'n taken.

's Middags was het tijd voor een 'dropping'/speurtocht. We werden in 4 groepen verdeeld, en kregen elk een kaart (met daarop punten met letters) en een raadsel mee. De bedoeling was om naar een bepaald punt te gaan en daar het evt. hangende raadsel op te lossen. Ook moest je, als je bij je eindpunt was, SMS'en dat je d'r was, dan kreeg je een nieuwe letter. Ook die moest je volgen, zodat je uiteindelijk bij het eindpunt uitkwam. De groep met de snelste tijd en de meeste raadsels (4 in totaal) goed krijgt uiteindelijk lires. De groep waar ik in zat had de snelste tijd en helaas maar 3 raadsels goed. Maar gelukkig was dit goed genoeg voor de 1e plek, zodat we elk 14.000 lires kregen. Ook dit spel werd vergezeld door, hoe kan het ook anders, regen.

Na het middagspel en het avondeten was het tijd voor... roulette (mafia stijl). Het geld wat je de afgelopen tijd verzameld had kon je inzetten bij blackjack, roulette of Halli Galli. 'k Heb een paar keer meegedaan met blackjack, maar dat ging niet zo goed. Dus heb ik de rest van m'n kapitaal bij het roulette op zwart gezet... alles of niets! Het bleek dus, alles te zijn waardoor ik m'n geld verdubbeld. Een tijdje later dacht ik, ach laat ik zoiets nog eens proberen... en ja hoor, weer gelukt. Uiteindelijk ben ik met 47.000 lire gaan slapen.

Zondagochtend was het tijd om op te staan, een uur vroeger dan normaal aangezien het zomertijd was. Na een heerlijk ontbijt was het tijd om de stand op te maken. Welke familie had het meeste geld en wie lag er in de goot. Als laatste geëindigd was mijn familie met... 47.000 lire. That's right folks, m'n hele familie was blut! De familie die uiteindelijk gewonnen had had zo'n 190.000 lire verzameld. Naar horen-en-zeggen is dit niet helemaal op 100% legale wijze gebeurt. Zo is mij ter ore gekomen dat de croupier soms even de andere kant op keek terwijl een familielid een paar zwarte fiches 'leende'.

Na de grote schoonmaak was het tijd om weer te vertrekken. Nu hadden we iets minder tegenwind en was onze racefietser iets fitter (en niet meer voorzien van die grote tas op z'n rug), dus ging het allemaal wat sneller. Halverwege, na een uurtje, zijn we nog even gestopt bij een cafeetje in Roderesch. Een lekker broodje kroket met mosterd ging er wel in. We zijn samen doorgereden tot Roderwolde, waar we elk onze eigen weg gingen.

Op de heenweg waren de zijtassen al eens, als ik de bocht iets te scherp/schuin name over de grond geschuurd, maar d'r was geen schade te zien (sterk spul). Op de terugweg gebeurde dat ook, maar dit keer ging het met een iets hogere snelheid en precies op die plek had ik m'n bord ingepakt. Wat resulteerde op een fijne scheur van 2 a 3 centimeter in m'n paar dagen oude tas. Ik heb die zelfde avond op de site van Radical Design gekeken wat de beste oplossing was, en ze zeiden dat Seam Grip een goed oplossing was voor kleine scheurtjes. 'k Heb vanavond dus een tubetje opgehaald bij de Bever en 'k ga het binnenkort even proberen (het resultaat valt uiteraard hier te zien en lezen). In de winkel hadden ze ook een voorbeeld stukje stof en ik moet zeggen, 't ziet er weer pico bello uit.

Voor de cijferfanaten onder jullie nog even wat statistieken.

Heenweg (van m'n werk naar Appelscha)
Afstand: 45,41 km
Gereden tijd: 2:00:31
Gemiddelde snelheid: 22,61 km/h
Maximum snelheid: 34,70 km/h
Gemiddelde cadans: 88

Terugweg (naar huis)
Afstand: 48,40 km
Gereden tijd: 2:00:46
Gemiddelde snelheid: 24,04 km/h
Maximum snelheid: 34,70 km/h
Gemiddelde cadans: 90

En voor de visueel ingestelde mensen... gelukkig hebben we de foto's nog.

Onderhoud / kosten: 
Nazca tasafhouders

1 reactie

Anonymous's picture
Anonymous (niet geverifieerd)
he Wilfred! leuk man dat

he Wilfred! leuk man dat verslag...levert wel wat heimwee op...Wink en MET foto's!

groetjes Aniek