jun
21

Vanochtend rond half 11 ging bij mij de deurbel en daar stonden een aantal ligfietsers voor de deur. En dat klopt helemaal, want het was mijn beurt om een Sinnerclub ligfietstochtje te organisersen. Het idee was om een rondje om het Lauwersmeer te gaan fietsen. Dit hadden we namelijk afgesproken de vorige keer dat ik met de Sinnerclub gereden heb. Er waren 4 mensen die samen met mij het rondje zouden maken. Leuk, want ik was al bang door het slechte weer die ochtend en het feit dat het vaderdag was dat de opkomst vrij laag zou zijn. Maar met 4 mensen ben ik heel blij.

Na de koffie (met een koekje erbij) was het tijd om te vertrekken. De regen had opgehouden en de zon brak door. Maar voordat we vertrokken had ik nog wel een verzoek. Er waren 2 Mango rijders en ik moest met de VvE (Vereniging van Eigenaren) nog eea. overleggen over het stallen van mijn bestelde Mango. Ik heb aan Anne (1 van de berijders) gevraagd of hij z'n bolide onder de trap zou willen zetten, zodat ik daar een foto van kon maken. Dit om aan te tonen dat hij a. niet in de weg staat en b. hoe het er (naar mijn idee) ongeveer uit zou moeten komen te zien.

Stallingsplek voor mijn Mango (van opzij)

Stallingsplek voor mijn Mango (van voren)

Stallingsplek voor mijn Mango (van achteren)

Toen de foto gemaakt was konden we vertrekken. We hadden een tocht van zo'n 65 km voor de boeg en met de snelheid die we reden (gemiddeld nog geen 20 km/h) zouden we er wel een tijdje over doen. Dus geen tijd te verspillen... fietsen maar! Alles ging lekker en we maakten mooi progressie. Het bleef ook nog droog, nu maar hopen dat dat de rest van de dag ook zo bleef... droog.

Toen we onder het Lauwersmeer door waren we we rechtsaf sloegen om omhoog te gaan, links, rond het Lauwersmeer, haakte Anne af. Hij ging nog naar iemand anders toe en toen waren er nog maar 4 (in totaal).

We hadden het eerste stuk al wat wind tegen, maar nu we omhoog gingen, richting het noorden, kregen we nog meer wind voor de kiezen. Ik ben het op zich wel gewend, maar je moet je als groep aanpassen aan de langzaamste rijder. Op zich ook geen probleem, een uurtje langer fietsen betekend ook een uurtje meer in de zon (want die liet zich steeds vaker zien).

Ongeveer zo'n 15 km voordat we bij Lauwersoog, ons pauze-punt, zouden zijn, viel me op dat de achterband van de enig overgebleven Mango wel erg zacht was. Na gestopt te zijn en het ding opgepompt te hebben, bleek het niet een kwestie te zijn van leeggelopen, maar van lek. Dus de Mango op z'n kant en de plakspullen erbij gepakt. Het handige van een Mango is, is dat de wielen allemaal enkelzijdig opgehangen zijn. Hierdoor kun je een band makkelijk vervangen. Het lek was al vrij snel opgespoord en geplakt. Nog even de binnenkant van de buitenband gecontroleerd of daar niet iets in zat, en ja hoor... een steentje had zich door het loopvlak heen gewerkt. Nadat deze verwijderd was en alles weer in originele toestant teruggeplaatst was, gingen we verder. Op weg naar een restaurantje om lekker wat te eten.

Op de dijk die boven het Lauwersmeer loopt werden we ingehaald door een heleboel oude auto's, oldtimers. Van Lelijke Eendjes, tot Cadillacs en oldmobiles... alles zat er zo'n beetje tussen. Een hele lange stoet van auto's, en dat had wel zo'n 5 minuten (als het niet meer was) nodig om ons te passeren.

Aangekomen in Lauwersoog hebben we bij 'Het Boze Wijf' onze fietsen gestald en nog 10 seconden later stond er al zo'n klein knulletje bij de ligfietsen te kijken. Reuze benieuwd was hij. Waar is dit knopje voor, wat doet dat ding en waar zit het motortje... Nadat de (vermoedelijke) ouders ook nog even zijn komen kijken zijn we naar binnen gegaan om te eten. 2 van de heren hadden het vismenu en ikzelf en de ander overgebleven ligfietser hadden Wienerschnitzel menu, heel lekker en voedzaam. Ook de patat met mayonaise, die erbij geserveerd werd, was uit de kunst.

Na een dik uur pauzeren en eten, hebben we afgerekend en hebben we onze route vervolgd. Terug naar huis, want nu een stuk beter ging, omdat de wind nu in de rug stond. Op een gegeven moment had ik een heel mooi lang stuk weg voor me liggen en de wind in de rug. Het zonnetje scheen lekker vel en ik begon het zelfs warm te krijgen. Okay... even flink op de pedalen om een voorsprong te creëren, zodat ik m'n jasje uit kan trekken en in m'n tas kan stoppen. 30... 40... 45... 50 km/h! Lekker hoor zo'n snelheid, 'k had nog nooit zo snel gefietst op een vlak stuk (toegegeven wel wind mee, maar okay). 'k Had waarschijnlijk nog wel sneller gekund, maar ik vond het goed zo. M'n jasje in m'n tasje gestopt en weer verder gefietst.

Vlak voordat we afscheid namen (vlak voor Zoutkamp) van nog een mede-ligfietser haalde een auto ons in. Terwijl hij dat deed was de passagier zo vriendelijk om ons de vinger-groet te geven. Je kent 'm vast wel... hij is namelijk onder automobilisten heel geliefd. Anyway... toen waren er nog maar 3 ligfietsers en nadat we Zoutkamp en het Waterwolf gemaal gepasseerd waren namen we in Oldehove afscheid van nog een ligfietser.

Samen met de enig overgebleven ligfietser fietste ik terug naar huis. Hij was namelijk met de auto (van ver) gekomen en hij wou ook graag weer met de auto terug. Nadat ik 'm geholpen heb met z'n fiets achterop z'n auto te plaatsen was het tijd om m'n ligfiets weer in z'n schuurtje te plaatsen. Maar niet voordat ik nog even gekeken heb naar de achterrem. Gisteren is hier in Leeuwarden naar gekeken, maar volgens mij zit er nog wat lucht in de leiding. Als ik fiets kan ik knijpen wat ik wil, maar het achterwiel blokkeert niet. Volgens mij een indicatie dat ik niet de volle 100% remkracht toe kan passen, zodat het wiel blokkeert. Toch maar eens kijken of ik het een keer kan fixen. Ook heb ik de remklauw nog even recht gezet, want bij het remmen drukte hij de remschijf iets naar binnen.

Nou, 't was weer een lekker dagje ligfietsen en het is gelukkig helemaal droog gebleven. Enige wat nog rest zijn de standen, de foto's en de route die we gefietst hebben, dus bij deze.

Afstand: 67,28 km
Gereden tijd: 3:47:21
Gemiddelde snelheid: 17,75 km/h
Maximum snelheid: 50,97 km/h
Gemiddelde cadans: 69

UPDATE: Bij nader inspectie blijkt dat m'n bovenbenen toch wat roder zijn dan normaal het geval is. Zometeen maar even met de after-sun aan de slag lijkt me een goed idee. Volgende keer toch maar insmeren met zonnebrand, we willen namelijk geen herhaling van iets doms.

4 reacties

marcel beekmans's picture
marcel beekmans (niet geverifieerd)
o jeej mangotje lekkeband?

o jeej mangotje lekkeband?

marcel beekmans's picture
marcel beekmans (niet geverifieerd)
nou die mango kan daar wel

nou die mango kan daar wel staan ja... kzie het probleem niet hoor!

XL-Network's picture
XL-Network
Overleg is nodig

D'r is op zich ook geen probleem, maar het moet wel overlegd worden, aangezien het een gemeenschappelijke ruimte is. Van de beheerder van onze VvE heb ik al te horen gekregen dat het technisch geen probleem is. Nu alleen nog de rest van de bewoners / voorzitters. Het is nl. wel zo dat het niet zo moet zijn dat straks iedereen z'n spullen zomaar ergens neerzet (dat willen ze voorkomen).

Akkie's picture
Akkie (niet geverifieerd)
foto's

Hoi Wilfred

Leuke foto's, volgens mij hebben jullie het wel gezellig gehad. En wat jou nieuwe aanwinst betreft die kan daar prima in dat hoekje staan.
Groetjes Akkie en Willem de Boer