aug
24

Onderweg kwamen we ook de nodige fietsers tegen, verschillende ligfietsers en soms ook gewone fietsers (met vakantiebagage). Er was 1 man die had zoveel bagage bij zich dat z'n fiets makkelijk 2 a 3 keer zo zwaar was dan z'n kale fiets. Elk plekje op z'n fiets had 'ie wel iets van bagage hangen. En toen zijn we door Hindeloopen gekomen, een leuk klein plaatsje met smalle klinkerweggetjes. We draaien rechts de brug over en op eens hoort Victor: "ho, stop eens even". Blijkt het een kennis van hem (of zo) te zijn. Heel kort een praatje gemaakt en dan snel verder geracet, want de rest was al weer doorgefietst. Waar GPS tracks toch al niet goed voor zijn, zo kun je de groep makkelijk weervinden, mocht je elkaar kwijt raken.

In Makkum was hij blijkbaar ook feest want op de kade/haven stonden een heleboel mensen, het waren namelijk de visserijdagen. De huizen waren versierd en er was een optocht met voorop een grote hoempapa-band (ze speelden The Riddle van Nik Kershaw, of de remix van Gigi D'Agostino als ik me niet vergis). Daarna volgde nog een hele stoet mensen die verkleed waren. Kinderen als boer of bakker, Jelle met de sleepdienst en een kleine knaap met een zeiljacht op wielen. Maar wij hadden geen tijd om lang te blijven kijken, want we hadden nog een heleboel kilometers voor de boeg.

Na 10 minuten fietsen waren we aangekomen bij het, naar ons idee, zwaarste onderdeel van deze fietstocht... de Afsluitdijk. Dit was het enige stuk waar we het meeste last van de wind hadden. Toegegeven, ik had het erger verwacht maar het was te doen. We zijn in een lange rij achter elkaar gaan fietsen en hebben elkaar afgelost zodat we om-en-om uit de wind konden fietsen. Ook met een ligfiets gaat dit, net als bij een 'echte' racefiets, best aardig. Ik denk trouwens dat we het met het weer voortreffelijk getroffen hebben. Er was genoeg zon, niet al teveel wind en de temperatuur lag gemiddeld rond de 20 graden. Twee dagen eerder was dat wel anders, want toen lag de temperatuur meer rond de 30 graden en was er zelfs een weeralarm. Zo'n beetje halverwege de Afsluitdijk hebben we even gepauzeerd voor (weer een) plaspauze, en wat we daar zagen verbaasde ons allemaal. Achterop een fiets zat een naakte dame... nee echt waar, bekijk de foto's onderaan deze pagina maar als je me niet gelooft. Anyway, nadat we onze ogen uitgekeken hadden zijn we verder gegaan om op de helft van onze route (voor ons op ongeveer 160 km en de rest op 140 km) een stop te maken bij het beeld van meneer Lely. Daar hebben we dus ook onze groepsfoto gemaakt, gewoon de fietsen neerzetten, camera op een kliko en de zelfontspanner inschakelen.

GPS tracks: 
Rondje IJsselmeer

1 reactie

Dirk Drost's picture
Dirk Drost (niet geverifieerd)
Mooi verslag

Mooi verslag Wilfred. Leuk om door te mailen, hoef ik zelf het hele verhaal niet te typen. Dat het traplopen "the day after" wat lastig ging klinkt me bekend in de oren. Ging bij mij ook niet helemaal soepel, in mijn geval erg moeie knieën (ik liep als een 80 plusser....). Enige nadeel van de rit is wel dat ik nu met die 400km op 1 dag in mijn hoofd loop Smile
Wel het trainen nog een beetje opvoeren voordat dat gaat gebeuren!