nov
16

Er is het afgelopen paar dagen hard achter de schermen gewerkt om de GPS/GSM tracker te integreren in m'n website. En vanaf vandaag is het zover... je kan online, via m'n website, kijken waar ik me bevind. In de toekomst zal ik de GPS/GSM tracker ingebouwd worden in m'n nieuwe ligfiets (antidiefstal en zo), maar nu ga ik 'm meenemen in de auto, op de fiets of wat ook maar een goed idee is. Ik moet er nog wel even bij zeggen dat de tracker functionaliteit zich nog in een BETA fase bevind... er kunnen dus nog bugs in zitten.

Voor de nerds onder ons een korte uitleg hoe het hele systeem werkt. De GPS/GSM tracker is voorzien van een GPS en een GSM module. Met de eerste bepaal je je huidige positie en met de laatste heb je verbinding met internet. Ik heb de tracker zo ingesteld dat hij elke minuut z'n gegevens naar een TCP server van een kennis (Pieter Jan Bouma) stuurt (ik kan momenteel geen TCP server op de server draaien waar m'n site ook op draait). De TCP server stuurt op zijn beurt de gegevens naar een SOAP server die op mijn website draait. Daar wordt een methode aangeroepen die de gegevens (IMEI-nummer van de tracker, latitude, longitude, snelheid, richting, datum/tijd) in de database opslaat. Vervolgens toon ik een kaart waarbij alle punten opgehaald worden van de laatste track. Dit wordt bereikt doordat ik kijk of de tijd tussen 2 punten meer dan bv. 15 minuten is. Is dat het geval, dan is er een nieuwe track begonnen en nemen we die als beginpunt. De kaart update zichzelf ook elke 15 seconden en dit gebeurt via een JSON call. De call bevat het IMEI-nummer en de datum/tijd van het laatste punt zodat alle punten die daarna toegevoegd zijn opgehaald kunnen worden. De opgehaalde punten worden in de kaart bijgetekend, de groene marker wordt op het laatste punt gezet en de kaart centreert zich ook nog eens op dit laatste punt, zodat hij automatisch mee schuift.

Als SIM kaart gebruik ik eentje van Simyo. Dit gaat via het netwerk van KPN (dus goed bereik) en de kosten zijn ook laag, maar 10 cent per 100 KB. Ik weet nog niet precies hoeveel dataverkeer ik kwijt ben, maar het zal niet veel zijn. Ook hebben ze een dag- en een maandbundel waarbij je per dag 20 MB kan verstoken voor maar 1 euro. De maandbundel is 200 MB (per 30 dagen) voor 10 euro. Een ander voordeel van Simyo is dat ik via internet alle kosten kan zien (hoeveel dataverkeer per dag etc.) en online op kan waarderen. Super handig!

Het was een boel werk en er komen nog wel een paar andere functies bij (zo zit ik te denken aan bijvoorbeeld een archief), maar het begin is er. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Laat een reactie achter in het formulier hieronder.

Blogberichten: 
GPS tracker
Blogberichten: 
Diverse updates

9 reacties

Sake's picture
Sake (niet geverifieerd)
Ik ben erg benieuwd hoe dit

Ik ben erg benieuwd hoe dit werkt en tegen wat voor kosten je dit kunt doen. Systemen die ik tot nu toe hebben gezien kosten € 160 (gisteren nog bij dealextreme) in aanschaf en vervolgens ben je voor een SMS elke minuut toch ook nog heel wat kwijt. Zo'n Simyo SIMkaart lijkt wel een goed idee om in elk geval de operationele kosten te beperken.

XL-Network's picture
XL-Network
Kosten en zo...

Sake,

Het apparaat zelf koste 75 euro (incl. verzendkosten). De simkaart koste een paar euro met wat beltegoed erbij. Instellen gaat via SMS en dat kost je (afgezien van je normale SMS kosten van je normale telefoon) 10 cent per keer (je krijgt nl. een bevestiging). Maar eenmaal ingesteld hoef je hier verder niets aan te veranderen.

Voor integratie met bv. een website (zoals hier het geval is), moet je wel een TCP server hebben draaien. Het apparaat kan niet rechtstreeks met HTTP om, zodat je niet een goedkoop webhosting abonnementje kan nemen. Je kan wel bij het verlaten van een bepaalde zone of handmatig opvragen (door een SMS te sturen naar het ding).

Wilfred

Robert's picture
Robert (niet geverifieerd)
Ik gebruik

Ik gebruik http://www.findmespot.eu/nl/ maakt gebruik van satteliet met een flatfee.

XL-Network's picture
XL-Network
Kosten en zo...

Is ook leuk, maar de Track & Trace functie kost ook nog eens 39 euro per jaar (bovenop de 99 euro standaardkosten). Daarnaast verzend hij het maar eens per 10 min. (mijn tracker doet het maximaal elke minuut, met een minimum van 5 sec. tussen elke sample). Dit apparaat is volgens mij meer geschikt als 'SOS' ipv. een nauwkeurige (up-to-date) tracker. En ik heb nu ook alles in eigen hand, zodat ik zelf de implementatie kan (en moet) maken.

Robert's picture
Robert (niet geverifieerd)
Ik heb een gps gsm/gprs

Ik heb een gps gsm/gprs tracker. Probleem binnen europa (dus niet NL) zijn de kosten van sms of GPRS data en het beperkte bereik. Mooi door jou gebouwd ! Succes.

XL-Network's picture
XL-Network
Kosten (deel 2)

Klopt... Simyo werkt momenteel alleen binnen Nederland (het internet gedeelte althans). Ik was ook niet van plan om 'm buiten ons kikkerlandje te gaan gebruiken. Meer voor ritregistratie en anti-diefstal.

H@rry's picture
H@rry (niet geverifieerd)
Me too.

Hoi Wilfred. Ik ben ook al een hele poos hiermee bezig, omdat mijn Quest ooit leeggeroofd is in Mainz. Het jatten van een velomobiel wordt langzamerhand ook steeds waarschijnlijker door de toenemende aantallen en daardoor eveneens toenemende anonimiteit.
Ik vond het tot nu toe te duur/moeilijk te voorspellen sms-kosten/te kleine batterijleeftijd. Dit ziet eruit als een betaalbaar en bruikbaar systeem. Ik heb het apparaatje gisteren aangeschaft en ga het combineren met een Cycla alarm als eerste waarschuwing. Bedankt voor het attent maken op deze gadget.

Wat betreft de simyo simkaart in het buitenland: het internet heb je toch niet nodig, alleen sms?

XL-Network's picture
XL-Network
Simkaart

Hoi Harry,

Als er iets gejat wordt wordt je daar niet blij van... 'k hoop het ook nooit mee te maken. Op zich heb je het internet niet nodig (alleen voor realtime tracking). Je kan altijd per SMS de locatie opvragen (kost 10 cent + de kosten van je normale SMS).

Wilfred

H@rry's picture
H@rry (niet geverifieerd)
geofencing

Inderdaad, de eerste paar weken na de diefstal kon ik maar moeilijk slapen op de campings. Ik heb toen een jeugdherberg met fietsenstalling opgezocht en met hulp van een werkplaats ter plekke een alarm geinstalleerd. Een met een loeizware luidspreker, maar ik sliep tenminste weer rustig.

>Op zich heb je het internet niet nodig (alleen voor realtime tracking)<

realtime tracking is niet mijn doel, maar geofencing.

H@rry.