apr
11

Vanmiddag was voor de 5e keer de Noordelijke Ligfiets Opstapdag in Assen en net als vorig jaar was ik weer van de partij. Maar voordat ik daar naar toe zou gaan was het eerst tijd om me naar De Hunze te begeven voor mijn giek-1 examen (boordboot). Volgende week zondag hebben we namelijk een wedstrijd en het zou niet handig zijn om zonder 'diploma' aan de start te verschijnen. We waren in totaal met 6 roeiers, dus dat betekent dat er halverwege gewisseld moet worden. En met de harde wind bleek dit lastiger dan gedacht (maar uiteindelijk toch gelukt). Om een lang verhaal kort te maken, we zijn allemaal geslaagd voor de praktijk en de theorie en hebben dus ook een 'diploma' gekregen. Het is de vijfde die ik binnen heb en er zijn er in totaal 11 stuks (oplopend in moeilijkheidsgraad). De basis heb ik nu en ik mag in elk soort boot nu roeien.

Na het in ontvangst nemen van het felbegeerde papiertje snel in de fiets geklommen en naar Assen geracet. Een uurtje later reed ik het terrein op, de poort naar de baan werd geopend (is normaal op slot) en ik kon m'n fiets parkeren en showen. Ik was nog niet eens uit de fiets of de bezoekers kwam en langs om te kijken, te voelen en te vragen. Uiteraard iedereen netjes te woord gestaan en even later naar de kantine gegaan voor een patatje en een frikadel. Terwijl ik wacht tot m'n bestelling klaar is sta ik achter het raam te kijken naar alle fietsen die voorbij komen. Zie ik opeens een bekende vorm... hey, dat lijkt wel die van mij? Gelukkig was het een bekende (ervaren) ligfietser die hem even meenam voor een rondje. 'k Heb liever dat ze het even vragen, maar ach... vooruit dan maar.

Ik ben ook nog een aantal bekende en nog niet bekende gezichten tegengekomen. Een aantal mensen hadden mijn fiets ook in de krant zien staan en kwamen even kijken. Ook waren er twee meisjes die wel met de fiets op de foto wouden, maar dan wel het liefste IN de fiets. Zucht... okay, vooruit dan maar. En nadat ik uitgelegd had waar je wel en waar je vooral niet mag gaan staan ging ze zitten. Het koppie kwam nauwelijks boven het instapgat uit, maar ze vond het wel erg leuk. Ook kwam ik nog een paar mensen tegen die door het lezen van het artikel naar de opstapdag zijn gekomen. Kijk... toch nog een stukje promotie gemaakt.

Het aantal fietsen wat ik geprobeerd had is wat lager dan vorig jaar, maar er zaten wel een paar nieuwe bij. Zo waren daar Raptobike, Challenge Hurricane, een LWB (Long Wheel Base) van Maaf een Fuego en Gaucho 28" van Nazca, een ligfiets met een soort campingstoel er op en als laatste een tandem van Altana (samen met Peter). Hij achteruit en ik vooruit. Ondanks dat het fietsje niet helemaal super stabiel is was het toch leuk... misschien Anton eens vragen of ik met hem of Elise eens een tochtje op hun tandem kan maken.

Onderhoud kon er ook gepleegd worden want het ringetje onder de moertjes aan de binnenkant van m'n veerpoot zat nog steeds wat los. Aangezien Harry (die me wel even wou helpen) maar 1 ringsleutel 13 had werd het lastig om de veerpoot aan te draaien omdat hij bij het wiel gewoon meedraaide. Dan maar het wiel er af halen. Hmmm, nog niet. Okay, dan even rondvragen of iemand anders nog een steeksleutel 13 heeft. En ja hoor... iemand had z'n grote blauwe gereedschapskist meegenomen. En toen ook dat weer verholpen was, was het al weer bijna tijd om te vertrekken.

Even na vijf uur zijn Peter en ik naar z'n huis gegaan, waarom? Hij bood mij aan om een stukje in zijn Mango te rijden. Afgelopen paastreffen had hij namelijk een stukje in mijn fiets gereden om te kijken of hij een beetje rijd en of het nog beter / stiller kon. Zijn VM is wel wat stiller dan die van mij en ook draait de achterketting een stuk soepeler. We dachten dat er iets mis was met de kettingspanning, maar nu blijkt dat de kettingspanner misschien te strak staat of iets dergelijks. Misschien een goed idee om met de boys van Sinner over te hebben.

Toen we klaar waren met de 'proefrit' en het sleutelen aan mijn fiets bood z'n moeder aan om te blijven eten. Ze hadden patat, hamburger/kroket en opgewarmde stamppot op het menu staan. Ik had thuis ook nog wat eten klaar liggen, maar dat kan je altijd nog opeten. Het smaakte prima en als toetje een kommetje ijs gaat er ook altijd wel in. Maar aan alles komt een einde en rond even over zeven was het wel weer mooi geweest en werd het tijd om op huis aan te gaan.

Onderweg naar huis heb ik net als de heenweg de lekkere lange, brede, betonnen fietspad rechtstreeks naar De Punt genomen. Afgelopen maandag beviel dat namelijk prima. Onderweg kwam ik in Eelde-Paterswolde nog een Sinclair C5 tegen. Een hopeloos mislukt ding, kijk maar eens naar dit filmpje. Het is omdat ik haast had en hij de andere kant op ging, anders wou ik wel even graag een praatje maken.

Oh ja... voor diegene die zitten te wachten op het paastreffen filmpje... hij is klaar (helemaal achteraan).

1 reactie

David Hembrow's picture
David Hembrow (niet geverifieerd)
C5 ?

Gelukkig. Ik voor veel jaren gewoond in Cambridge, de geboorteplaats van de C5, maar ik heb nog nooit een enkele C5 gezien "in the wild."

Goed om je te zien gisteren. Het was een koud, maar goed, dag.