okt
3

Drie weken geleden liep ik met een vriend over straat en we, terwijl we stonden te praten, overvallen werden en we van onze tassen werden ontdaan. Met een duw lagen we op de grond, de fiets van m'n vriend boven op ons. Even verderop liep een groepje schoolkinderen die alles gezien hadden. Samen zijn we naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen en vandaag was de zitting.

's Ochtends rond 11 uur begon de zitting in de rechtbank en werd de aanklacht door de officier van justitie voorgelezen. Ronnie had samen met z'n zus Titia ons beroofd van onze tassen omdat hij dacht dat wij de telefoon van z'n broertje (Tim) gestolen hadden. Die ochtend zaten we namelijk in de McDonalds nog wat te eten en Tim zat samen met een vriendje een tafeltje verderop. Toen hij merkte dat hij z'n telefoon niet kon vinden was hij er stellig van overtuigd dat wij die gestolen hadden (in realiteit was hij de telefoon verloren bij het afrekenen aan de kassa). Daarop heeft hij, met de telefoon van z'n vriendje, z'n grote broer Ronnie gebeld en het verhaal verteld. Ronnie heeft hierop, samen met Titia, een bivakmuts gepakt en heeft ons opgewacht en beroofd. De eis was een werkstraf van 240 uur in een bejaardentehuis zodat Ronnie kan leren omgaan met mensen die kwetsbaarder zijn dan hijzelf. Uiteindelijk heeft de rechter een straf van 100 uur gegeven, maar toch... gerechtigheid heeft gezegevierd.

Okay, zoals jullie aan de foto's hebben kunnen zien was het allemaal niet echt. We speelden allemaal mee met een in scene gezette overval en zitting. De kinderen van de IMC Weekendschool hebben wel vaker van dit soort "uitjes" waarbij mensen uit het vak (in dit geval: politie, rechercheur, rechter, officier van justitie, advocaten en bode) uitleg komen geven over het vak "recht". Wij waren met z'n vieren gevraagd om twee overvallers en slachtoffers te spelen. Leuk om een keer mee te maken, alhoewel ik de volgende keer best dader wil zijn... volgens mij zit je dan nog meer in je rol.

2 reacties

Anoniem's picture
Anoniem (niet geverifieerd)
Ik schrok al...tot ik verder

Ik schrok al...tot ik verder las, dat het een rollenspel was....Smile) Ja, de dader spelen past meer in onze rol. Smile)

beekie's picture
beekie (niet geverifieerd)
ow....

kon me al niet voor niet voor stellen dat je buiten je boekje gegaan was...Tongue