dec
31

Dit keer helemaal in het 'verre' Tilburg, maar dat mag de pret niet drukken. Voor mij de eerste keer dat ik meedoe, aangezien ik m'n velomobiel pas sinds februari dit jaar heb. Ik had er een paar dagen voor uitgetrokken. De dag voor de tocht ben ik eerst naar IJsselstein gefietst waar ik bij Maarten S. kon blijven slapen. Om 6 uur ging de wekker en om 20 over 7 uur zat ik in de fiets. Ik maakte me de afgelopen paar dagen wel wat zorgen over de hoeveelheid sneeuw die ik onderweg tegen zou komen en of de fietspaden schoon zouden zijn, maar over het algemeen viel het heel erg mee. In Noord-Nederland waren alle wegen praktisch helemaal schoon, maar des te verder verder zuidelijk ik kwam des te meer sneeuw er in de weilanden lag.

Bij Emmeloord fietste ik over de fietspaden door het industrieterrein en het leek allemaal schoon. Maar bij de eerste de beste bocht ging de fiets zijwaards door de bocht. Gelukkig niet echt een probleem als je drie wielen hebt, maar het blijft toch spannend. De Ketelbrug overgestoken en koers gezet door de polder. Omdat ik Swifterband al gepasseerd was en ik niet door wou fietsen naar de eerstvolgende grote plaats op de route besloot ik om iets om te fietsen richting Biddinghuizen. Daar heerlijk een groot bord kebab gegeten en weer verder gegaan. M'n oorspronkelijke route zou via de Vogelweg gaan, maar door m'n ongeplande tussenstop besloot ik om de N305 te blijven volgen... big mistake. De weg ernaast was niet geveegd en er hadden tractoren gereden waardoor alles hobbelig was geworden. Bij elke zijweg twijfelde ik of ik af zou slaan om zo op de oorspronkelijke route terug te komen. Maar op een gegeven moment ging de hobbelweg over in een schoon fietspad. Die besloot ik te volgen. Maar ook die vreugde was van korte duur. Bij het viaduct hadden ze besloten om te stoppen met vegen en je moest zelf maar zien hoe je het viaduct omhoog kwam. Voor mij betekende dat uitstappen en duwen. Via nog meer omwegen en sneeuw ben ik dan toch in IJsselstein terechtgekomen. Lekker gegeten en gekletst met de 3 andere ligfietsers die er logeerden. Na 214 km fietsen slaap je wel lekker kan ik je vertellen.

Wederom ging de wekker weer om 6 uur want we hadden besloten om om 7 uur te vertrekken voor de laatste 70 km richting Tilburg. De snelheid zat er bij mij niet echt in omdat ik de dag ervoor m'n knieën overbelast had door de sneeuw en dergelijke. Bleek dat er in beide banden minder lucht zat dat wenselijk is. Na het bijpompen ging de snelheid van een met moeite vol te houden 25 km/u naar een prima 30 km/u. Even later zakte de snelheid opnieuw en heb ik van de linker voorband de binnenband vervangen. Eenmaal bij de startplek gekomen heb ik ook de rechterband nog even geïnspecteerd en besloten om binnen- en buitenband te vervangen. In die laatste zat namelijk een sneetje en ik ben liever een nieuw lek voor.

De oliebollentocht zelf ging door met sneeuw bedekte weilanden en andere winterse schouwspelen. De Maas hebben we overgestoken via een pontje. Het was een beetje passen en meten, maar uiteindelijk paste het net. In Heusden hebben we onze koffiepauze gehouden, maar niet voordat er een groepsfoto gemaakt werd. De koffie en het appelgebak zaten allemaal bij het inschrijfgeld in (goed geregeld). Op de terugweg kwamen we ook door wat grotere steden en met zo'n groot aantal velobielen (ergens tussen de 55 en 60 exemplaren) geeft dat soms wel wat problemen. Automobilisten zijn vaak ongeduldig en gaan gevaarlijk inhalen om vervolgens 20 meter verderop een tegenligger tegen te komen. Een andere automobilist was wel heel goed bezig. Hij zette z'n auto dwars op de rotonde zodat wij als 1 lange sliert. Op een gegeven moment moesten we de weg oversteken en terwijl ik daar mee bezig was hoorde ik "krak!" gevolgd door "nee, shit!". Iemand had niet op tijd gezien dat we gingen stoppen met als gevolg dat de neus van z'n fiets ingedeukt was. Bij terugkomst was het tijd voor erwtensoep en natuurlijk oliebollen, mag ook wel 60 km fietsen.

De terugweg hebben we met een groepje van 6 fietsers samen gereden. Halverwege gingen er 3 richting IJsselstein en omgeving en ik ging samen met Rob H. en Kees van M. door. Bij het pontje van Schoonhoven hebben we aan de overkant nog even snel een patatje joppie en een sinas weggetikt voor de laatste kilometers. Rob en ik zouden bij Marjolein van D. in Mijdrecht overnachten. Ik had die dag erna namelijk een afspraak in Amstelveen en zo is het makkelijk te combineren. Uiteindelijk kwam er door deze laatste rit van vandaag 95 km bij.

Gisteren was het tijd om weer naar huis te gaan. Mijn knieën waren nog niet helemaal pijn-vrij maar ik moest toch naar huis... dus rond kwart over 7 uur een begin gemaakt met de laatste 'paar' kilometers. Eerst de Mijdrecht uit en koers gezet richting Weesp. Daar bij de BP de fiets aan de kant gezet om een sanitaire stop te maken en om wat thee te drinken. Goeie service hebben ze daar, de thee was namelijk gratis. Vervolgens verder gefietst richting Muiderberg en vlak voor Muiden bijna van de weg gereden door een automobilist die z'n voorruit niet ijsvrij gemaakt had. Bij binnenkomst in Almere had ik de keuze om direct naar de 'kust' of de bordjes Lelystad te volgen. Aangezien er bij de eerste optie sneeuw in het spel was heb ik voor de tweede optie gekozen. In eerste instantie leek het een goede keuze (de weg was redelijk sneeuwvrij en recht), maar toen kwam ik in het centrum van Almere terecht waar blijkbaar de bordjes Lelystad gejat waren. Na veel kijken op de GPS, fout rijden en op een 'niet voor fietsers' weg te hebben gereden kwam ik op een gegeven moment een tankstation tegen waar ik gestopt ben om m'n tenen te laten ontdooien en wat te eten. En daar zag ik 'm in de vitrine liggen. Een overheerlijk frikadel broodje, de lekkerste die ik ooit heb gehad. Toen ik eenmaal de kustweg gevonden had kon ik koers zetten richting Lelystad. Heerlijk zo'n rechte weg, dat schiet tenminste op. De rest van de terugreis was minder enerverende. Nog een wegafsluiting voor Swifterband (waar ik trouwens een heerlijk patatje en frikadel speciaal gegeten had) en daarna in Friesland lekker "immer gerade aus". Stond er weer 205 km op de teller.

Vanochtend lekker uitgeslapen en de balans opgemaakt. Totaal in 4 dagen 680 km gefietst en als resultaat een leuke tocht, wat spierpijn en zere knieën. Ik weet dat ik rustig aan moet doen met de knieën, maar ik denk na een paar dagen rust wel weer de fiets te kunnen pakken. Maar eerst moeten er 3 lekke binnenbanden geplakt worden. Tijdens de rit heb ik er 2 vervangen en toen ik vanmiddag bij de fiets keek was linksvoor alweer lek. Misschien dat een grondige inspectie van de buitenband enig licht op de zaak kan werpen.

2 reacties

Maarten Sneep's picture
Maarten Sneep (niet geverifieerd)
Banden

Hoi,

Mooie Odyssee. Zoek je lekke band niet alleen in je buitenband, maar ook in je spaken en velglint. Wellicht een mooi onderwerp om met Anton door te nemen Wink

Maarten

Cees's picture
Cees (niet geverifieerd)
Knappe prestatie

Dag Wilfred,
Knappe prestatie hoor, Er zijn er maar weinige die weten hoeveel energie dit ritje kost. Hoop dat de knieen gauw weer de oude zijn. Groet Cees