okt
16

Wat is dat nu weer? Heeft Groningen een achtertuin, en onderhoudt ik die? Rustig maar, het gaat om een nieuw TV-programma wat in het voorjaar van 2012 op de regionale buis komt. Ik ben daar gevraagd om mee te helpen met het meedenken over de sketches en het neerzetten van een typetje. Zaterdagmiddag was dus een soort van 'auditie' waarbij we met een groepje wat dingen op een bank geprobeerd hebben (nee, niet te veel over nadenken). Het kwam er op neer dat we een kledingstuk uit de rekken haalden om ons karakter wat aan te scherpen en op de bank gingen zitten om te kijken hoe het op camera overkomt. Ging allemaal best goed en lekker en de komende week hoor ik of ik het 'geworden ben'. Meer weten? Kijk dan op de website van De Achtertuin van Groningen.

Daarna door naar de Ligfietsgarage Groningen voor wat onderhoud aan mijn fiets (en dus niet de achtertuin). Er waren een aantal dingen wat me afgelopen week (of eerder) opvielen en daar moest natuurlijk wat aan gedaan worden. Ten eerste deed mijn achterlicht het niet meer (rem-/mistlicht nog wel hoor). Bleek dat er een kabeltje stuk was gegaan. Dat was op zich vrij snel te repareren, ware het niet dat het helemaal achter in de fiets weggestopt was. Daarna was de rechter veerpoot aan de beurt. Ik merkte dat hij meer lawaai maakte als anders en dat hij tikte als hij inveerde. Thuis had ik dus even wat onderzoek gedaan maar niets kunnen vinden, behalve dan mijn eerste gebroken spaak na bijna 17.000 kilometer. Wiel verwijderd, veerpoot nagekeken en de spaak vervangen. Aan de veerpoot kon niets worden ontdekt, maar we hebben uit voorzorg de veren vervangen en daarmee was het probleem wel opgelost. Ook kwam ik er achter dat de kogelkopjes best wel ruim waren. Die hebben we, en dan bedoel ik Felix en mijzelf, ook maar even vervangen. En als we dan toch bezig waren hebben we gelijk de remmen ook maar even schoongemaakt en wat strakker gezet.

Sinner Mango+ maintenance (2011-10-15) - missing a wheel

Sinner Mango+ maintenance (2011-10-15) - new ball joints

Als ik een bocht naar rechts maak dan hoor ik het achterwiel tikken en ik was benieuwd wat dat zou kunnen zijn. Dus ook het achterwiel er maar even uitgehaald en geïnspecteerd. Daar was op zich niets mis mee behalve dan dat er een veter in het tandwiel zat. Ja, die was ik dus al een hele tijd kwijt en nu weet ik waar hij gebleven is. Het wiel was dus in orde maar in de achterbrug zat een klein beetje speling. De boel weer vastgedraaid en klaar.

Sinner Mango+ maintenance (2011-10-15) - shoe lace

Tijdens mijn reis door Amerika heb ik mijn rechter koplamp er uitgehaald voor extra ventilatie en omdat we toch niet 's nachts gingen fietsen. De bedoeling was dat ik 'm die middag weer terug zou zetten. Maar bij het inspecteren van de al aanwezige lamp zag ik waarom hij niet meer zoveel licht gaf als ik gewend was. Er zat allemaal stof in en daardoor verloor hij op z'n minst de helft van z'n lichtopbrengst. Dus heb ik maar besloten om de huidige lamp te verwisselen voor een correct werkende. Arjen zou dan met Busch & Muller contact opnemen waarom er stof in de lamp kan komen (ik had al eens eerder een vochtprobleem).

Sinner Mango+ maintenance (2011-10-15) - headlights

Als laatste heb ik nog even de in Amerika verwijderde hoofdsteun (het schuimkussentje) vervangen door een nieuw exemplaar. Klusje van niets. Oppervlakte schoon en vetvrij maken, Bisonkit aanbrengen en 10 minuten laten drogen en dan goed aandrukken.

Als laatste hadden ze een heleboel velomobielkappen (of "Da Hood" zoals ze het zelf noemen) op een rij staan. Ik heb er in Amerika 1,5 dag mee kunnen rijden en ze bevallen goed. Daarnaast had Harry een nieuw en speciaal wiel (laten) maken. Deze was afgedraaid en was hierdoor 150 gram lichter. Ook heeft het wiel volgens mij nog een ander voordeel, namelijk een groter oppervlak waardoor de warmte makkelijker weg kan komen. Een soort van koelribben dus. Geen idee of dat ook werkt, maar het kan vast geen kwaad.

Sinner Mango+ maintenance (2011-10-15) - Da Hood

Sinner Mango+ maintenance (2011-10-15) - Harry's new wheel

Onderhoud / kosten: 
Onderhoudsbeurt Sinner Mango+

1 reactie

Gerrit Schoone's picture
Gerrit Schoone (niet geverifieerd)
en als je dan achterin kijkt

en als je dan achterin kijkt langs de muur , dan zie je daar de eerste transporter , oftewel een bagage kar waar je wekelijkse boodschappen en nog meer in kan.