maa
5

Afgelopen zaterdag was voor de 35e keer de Gyas-Hunze race. Een achtervolgingsrace over ongeveer 2,7 kilometer door de grachten van Groningen. Eigenlijk zou de wedstrijd op 12 en 13 februari gehouden worden, maar doordat er toen ijs lag is het verzet naar afgelopen weekend.

's Ochtends ben ik in heat 2 begonnen met het sturen van de DCl8+ (dames-clubacht) genaamd De Dollies. Ze startten als tweede in de heat en voor hun lag een H4* (heren-dubbelvier). Vooraf hadden we nog wat 'overleg' met die andere ploeg over waar we ze zouden inhalen. Gelijk op het lange stuk na de eerste brug of later. Omdat de tijd tussen het starten van hun en de dames vrij veel was werd de eerste optie niet haalbaar. Gelukkig trapten de dames als bezetene en kwamen we rap dichterbij. Vlak voor de vijfde van de zeven bruggen (De Herebrug) lagen we kop-aan-kont. En op het stuk tot de Werkmangbrug, van zo'n 300 meter, hebben we extra bijgetrapt en ze ingehaald. Het was echt heel krap want de slag kwam bijna met haar blad tegen het puntje van de andere boot aan. Maar we hebben het gered. Daarna een laatste 30 sprinthalen tot de finish.

Gyas-Hunze race 2012 (Dollies, DCl8+)

In heat 4 zou ik weer gaan sturen. Dit keer een D4* (dames-dubbelvier), ook van De Dollies. We startten weer als tweede in het veld, maar de afstand tot onze voorgangers was vanaf het startmoment zo groot dat een inhaalactie er niet in zat. Wel zijn we heel dichtbij gekomen. Altijd leuk om in de verte een andere boot steeds dichterbij te zien komen.

Gyas-Hunze race 2012 (Dollies, D4*)

Als laatste gingen we in heat 6 met onze eigen ploeg Fier in de HCl8+ (heren-clubacht) starten. Dit keer mochten we als eerste starten met daarachter gelijk twee dames-clubachten van Gyas. Balans was goed, ik kon lekker trappen en we gingen best hard. En bij het passeren van de finish hoorden we gelijk dat we het net niet hadden gered. 's Ochtends in heat 1 waren er al twee boten van Gyas over het parcours gegaan en zij lagen 0,5 seconde uit elkaar. Wij zaten daar tussenin met maar 0,4 seconde van de nummer 1. Jammer maar helaas.

Gyas-Hunze race 2012 (Fier, HCl8+)

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Klaas van Haeringen (waarvoor dank). Ook hebben we nog filmpje, gemaakt door de coach van de Dollies (Theo Klimp), van onze roeiprestatie. Het ziet er best strak uit. Oh ja, ik zit op positie 3 (vanaf voren geteld).

Tevens nog de GPS-gegevens (met snelheid, hartslag et cetera).

Blikken waren er met mijn eigen roeien helaas niet te verdienen, maar de dames hebben 's ochtends in de DCl8+ wel blik getrokken. En als blijk van dank krijgt ook de stuur zo'n mooie plakje. Dat smaakt naar meer! Volgend weekend is de Heineken Roeivierkamp waar wij als ploeg ook aan de start verschijnen. De zaterdag begint met een 2500 meter met daarachteraan een sprint van 250 meter. De zondag is 5000 meter en een 500 meter sprint. Het weekend daarna is de Head of the River Amstel. Daar doen wij als ploeg, net als vorig jaar, ook aan mee. Helaas zit ik dan niet in de boot. Nou ja... niet als roeier dan. Ik ga een andere damesploeg, De Pazzipanten, sturen.