maa
28

Het is al weer anderhalve week geleden, maar 18 maart werd weer de Head of the River Amstel gehouden, de 80e editie. Nadat we vorig jaar met onze ploeg (Fier) een 10e plek (van de 29 deelnemende ploegen) hebben bemachtigd was het dit jaar tijd voor een tweede poging. Alleen was ik niet 'geselecteerd' om mee te roeien. Geen nood want een paar weken voor de wedstrijd werd mij gevraagd of ik de dames van de Pazzipanten wou sturen tijdens de wedstrijd. Dat wil ik natuurlijk wel!

De zaterdag voor de wedstrijd zijn we alvast naar Amsterdam gereden om de boot op te riggeren (lees: het in elkaar schroeven van de boot na transport) en om het parcours te verkennen. Voor mij was het namelijk de eerste keer dat ik deze wedstrijd zou sturen. En een goede stuur kan de winst maken of breken. Er zitten namelijk een paar verraderlijke en moeilijke bochten in. Vooral de Grote Bocht (ook wel de Hoerenbocht genoemd) is best lastig (zie kaart hieronder). Daarom dat we ook een dag van tevoren heen gingen om nog wat te oefenen en het juiste gevoel te krijgen. Na de training zijn we weer terug naar Groningen gereden om vervolgens de dag erna weer terug naar Amsterdam te gaan. Da's goedkoper dan in een hotel blijven overnachten.

Head of the River Amstel (2012) - queuing

En dan de dag van de wedstrijd. Nadat we in de boot zijn gestapt en wat oefeningen gedaan hebben was het achter aansluiten en fileroeien. Bij de keerboei bij de Torontobrug gekeerd en dan in twee rijen richting de start. Samenvoegen voor de Nieuwe Amstelbrug, snelheid opbouwen onder de brug en... gestart!

We zijn als derde boot in ons veld gestart en de boot voor ons kwam al snel dichterbij. Het tempo en de snelheid was goed! Bij de Berlagebrug lagen we vlak achter hun. En bij de Omval hadden we ze (in de buitenbocht!) ingehaald. Ze probeerden nog even aan te haken, maar na een paar minuten moesten ze toch loslaten.

Head of the River Amstel (2012) - overtaking the first boat

Daarna de volgende boot, eentje van Gyas. Deze lag ver voor ons, maar kwam ook langzaam maar zeker dichterbij. Eerst nog een paar bochten en bruggen goed doorsturen. Voor de roeiers mag het dan zwaar zijn, voor de stuur is het ook goed opletten, strak sturen en de roeiers scherp houden. Als je voelt dat de boot inzakt, gelijk ingrijpen en focus op de beentrap. In de verte lag de Grote Bocht en de Gyasboot lag vlak voor ons. Oh nee...! Ik hoop niet dat we boord-aan-boord door de bocht moeten, maar gelukkig ging het goed. Vorig jaar was dat met een paar achten wel anders.

Head of the River Amstel (2012) - rowing

In de verte zag ik de volgende bocht en riep tegen de roeiers: "De volgende bocht is voor ons!". Psychologische oorlogsvoering richting de boot voor ons heet dat. Tien extra harde halen op de benen! En nog eens tien... en tien. Toen waren we er voorbij en gingen we als eerste door de bocht. Yes! Nu alleen nog een lang stuk richting de finish. Laatste stuk nog alles uit de benen getrapt en... rust. Terwijl we rustig onder de brug door gingen richting het finishgebied hoorden we Reina, de coach, van de kant roepen dat we eerste waren geworden! Wat!? Dat had niemand van ons verwacht, en daarom was de vreugde des te groter.

Head of the River Amstel (2012) - first place

Daarna met een glimlach van oor tot oor teruggeroeid naar Willem III waar de boot uit het water gehaald werd en op de botenwagen geplaatst werd. Nog steeds konden we niet geloven dat we gewonnen hadden. Bij het finishen rook ik trouwens de geur van pannenkoeken en kreeg het idee om de dames te trakteren op deze lekkernij. Nadat iedereen gedoucht had zijn we met de auto naar het finishgebied gereden om daar de pannenkoeken op te sporen. Helaas niet gevonden. Dan maar een kopje thee of warme chocolademelk. De pannenkoeken komen nog een keer.

Head of the River Amstel (2012) - tea and hot cocoa

Aan het einde van de middag / begin van de avond zijn we naar roeivereniging De Hoop gegaan om daar onze medailles en de Stephan Collast-bokaal op te halen. Gezellig een biertje gedronken en gefeest. Daarna moe maar voldaan weer terug naar Groningen gereden.

Head of the River Amstel (2012) - cheers

Head of the River Amstel (2012) - fastest team with the Stephan Collast trophy

Trouwens de tijd van de dames was 32:18.27. En mocht je het verhaal van de boeg (Kim) willen lezen, dat kan ook... ze maakt er een muzikaal stuk van, Onze eigen ploeg (Fier) is 14e geworden met een tijd van 28:37.86. Een dikke minuut sneller dan vorig jaar.

Foto's: Reina Rentema