jul
13

xln.me-logo

Je kent ze wel, die URL-afkorters zoals bit.ly, tinyurl.com, goo.gl et cetera. Vanaf gisteravond laat is er nu eentje bijgekomen met de toepasselijke naam: xln.me. Dit staat voor 'XL-Network mij' oftewel 'maak mij XL-Network'. Alleen is deze dienst niet publiekelijk beschikbaar omdat ik hem gebruik voor mijn eigen sites. Als je mijn blogberichten via Twitter of Facebook leest zul je de berichten vanaf nu dus te zien krijgen als http://xln.me/[code].

Hoe werkt dit nu?

Allereerst heb je een domeinnaam nodig en het liefst een zo kort mogelijke. Aangezien alle tweeletterige domeinnamen, zoals xl.me, xl.us en xl.net, al lang bezet waren moest ik op zoek naar een alternatief. Ik heb nog gedacht aan xln.et (.et is van Ethiopie), maar dat land staat geen second-level TLD's toe (je kan niet iets direct voor het .et-gedeelte registreren). Uiteindelijk is het dus xln.me geworden. De kosten zijn € 19,50 per jaar (exclusief BTW.) en er zit een minimumcontractduur van twee jaar aan vast. Valt dus reuze mee in vergelijking met andere exotische domeinen. Mijn domeinen staan allemaal bij TransIP. Ze zijn best scherp geprijsd. En vaak hebben ze ook een aanbieding waarbij je voor € 1,99 een .nl-domeinnaam krijgt.

Als tweede heb je een stukje software nodig wat de lange URL's afkort naar een korte variant. Eerst heb ik er nog aan gedacht om de Custom Domain-dienst van bitly te gebruiken, maar bij nader inzien wou ik toch alles zelf in de hand houden. Na een relatieve korte zoektocht ben ik bij YOURLS uitgekomen. YOURLS staat voor Your Own URL Shortener en stelt je in staat om zelf je eigen korte URL's te maken, te beheren en statistieken ervan te zien. Er is zelfs een bookmarklet die je in je favorietenbalk van je browser kan slepen. Zit je op een bepaalde pagina en wil je hier een korte URL van hebben. Klik op de knop en klaar.

YOURLS hoofdscherm

YOURLS statistieken

In totaal was het maar eventjes werk om alles van A tot Z af te ronden. Het domein registreren was vijf minuten. DNS en webserver configureren nog eens vijf minuten. Database aanmaken, code installeren nog eens vijf minuten. En dan testen. Al met al had ik alles binnen een half uurtje aan de praat. De eerste twee links had ik al aangemaakt xln.me/en en xln.me/nl. De rest wordt automatisch door Twitterfeed aangemaakt zodra er een nieuwe blogbericht is.

Twitterfeed

Twitterfeed is een dienst de elke x minuten (bij mij staat het op een half uur) kijkt of er nieuwe blogberichten zijn. Dit doet de dienst via het ophalen van een RSS-feed. Is er een nieuw bericht dan wordt de URL afgekort en wordt er een bericht op Twitter geplaatst. Maar hoe krijg je Twitterfeed nu zo ver om je eigen custom URL-afkorter te gaan gebruiken? Simpel. YOURLS heeft een API waar Twitterfeed tegenaan kan praten. Een en ander staat keurig uitgelegd op het blog van YOURLS.

2 reacties

marc's picture
marc (niet geverifieerd)
waarom?

Leuk stukje techniek, maar met al die bestaande URL shorteners vraag ik me wel af: waarom zou je er zelf een willen maken? Gewoon omdat het kan? Of heeft het diepere redenen? Statistische bijvoorbeeld?

Ik maak overigens zelf graag gebruik van http://tiny.cc omdat je hier een zelfbedachte naam - voor zover ie nog niet bestaat natuurlijk - aan toe kan voegen via het customurl veldje. Bijvoorbeeld tiny.cc/velove Wink

Groet, Marc

XL-Network's picture
XL-Network
Omdat het kan...

Een URL-afkorter was er van origine omdat je makkelijk een lange URL (bijvoorbeeld voor Google Maps) af kan korten en makkelijk en een e-mail kan stoppen. Daarnaast maakt Twitter er goed gebruik van. Een Twitter-bericht mag namelijk maximaal maar 160 tekens lang zijn. Eigenlijk gaat het voor Twitter niet meer op omdat ze altijd de URL's afkorten met hun t.co-domein. Het is ook makkelijk om zo'n URL op je visitekaartje of in het blad Ligfiets& te laten zetten (mocht je willen verwijzen naar een diepliggende pagina in je site).

Bij bitly en YOURLS kun je trouwens ook gewoon een eigen custom URL maken. De reden waarom ik voor zelfhosting gekozen heb is omdat ik nu 100% controle heb over de URL's (bij bitly, tiny.cc of ergens andere kan het zijn dat een bepaalde URL al door iemand anders gebruikt wordt). Daarnaast kan ik nadat een korte URL aangemaakt is het doeladres wijzigen. Dat kan niet bij alle andere services (de meeste niet, volgens mij). Ook kan ik zo'n URL weer verwijderen. Dit gaat vaak ook niet bij de 'concurrent'. Het heeft dus voordelen om het zelf te doen. Daarnaast is het natuurlijk weer een leuk project.