apr
7

Afgelopen zondag heb ik met de Huneliggers om 10.00 uur afgesproken bij Café Vriezerbrug (in Tynaarlo) om vanaf daar met een leuk rondje richting Assen te fietsen. Daar was nl. de Noordelijke Ligfiets Opstapdag. Vorig jaar had ik 'm net gemist, maar deze keer was ik er bij.

Er waren verschillende fabrikanten, te weten Challenge, Sinner, Flevobike, Nazca, Rainbow en M5 (en nog 1 of 2 kleine andere). Ik heb verschillende fietsen uitgeprobeerd, hieronder een kort lijstje met 'bevindingen':

Challenge Trike: Erg apart om te sturen in de bochten, de fiets wil rechtdoor en je moet echt actief 'tegensturen'. Als je het stuur loslaat gaat de fiets gewoon rechtdoor, da's dan wel weer fijn.

Challenge Fujin SL: Dit was een heel licht (en daarmee ook kaal) ligfietsje, 'k vond 'm lekker fietsen. De snelheid zat er goed in en het bochten gedrag beviel me ook wel.

Challenge Seiran (onderstuur): Dit was de enige onderstuurfiets die ik geprobeerd heb (staat ook nog op de foto's (geel)), bovenstuur heeft toch mijn voorkeur. Je kan er dingen op kwijt (zoals fietscomputer en GPS) en je bent minder breed (en dus sneller).

Challenge Hurricane: Fiets met korte wielbasis (en 2x 20" wieltjes), en staat bekend om z'n nerveus stuurgedrag. Ik moet zeggen, als je ligfietsen gewend bent, fiets je bijna overal op weg Wink

Flevobike GreenMachine: De GreenMachine is een ligfiets waar de ketting helemaal afgeschermd is. Schakelen doe je met een Rohloff naaf en daardoor kan het systeem ook gesloten blijven. Voordeel van zo'n gesloten systeem is dat je er heel weinig onderhoudt aan hebt. Ook was de fiets lekker stabiel. Ideaal voor de recreatieve ligfietser die weinig tijd wil spenderen aan onderhoudt.

Nazca Gaucho: De Gaucho is een fiets met 2x 28"26" wielen, hierdoor is hij beter geschikt voor bv. in de stad. Je zit op ooghoogte van automobilisten en hij fiets ook prima.

Nazca Gaucho (aero stuur): Dit was het eerste model (oftewel het prototype) van de Gaucho, uitgevoerd met aero stuur (lees, een groot en breed stuur). Ik had gedacht dat dit heel raar zou zijn, maar ik moet zeggen het is een heel vertrouwd stuurgevoel.

Rainbow Whike: Dit is een trike (2 wielen achter en 1 voor, in tegenstelling tot de Challenge Trike) met een zeil er op. De bedoeling is dat als er wind staat (en dat was die dag niet het geval), dat je als het ware op de wind mee zeilt. Je hoeft dan minder te trappen en snelheden van 50 km/h zijn dan geen uitzondering.

M5 City Racer (of City Cruiser, weet ik zo niet meer): Ik kwam bij de M5 stand aanlopen en werd gelijk door een medewerker aangesproken. "Jij hebt zo'n blits/flits geel shirt aan, jij wil/moet deze fiets even proberen", en dat heb ik dus gedaan. 'k Vond het een leuke fiets, maar het stuurgedrag vond ik wat nerveus.

Volgens mij ben ik nog wel een paar fietsen vergeten, maar dat heb je ook na zo'n drukke dag ligfietsen proberen.

Ik heb een aantal foto's gemaakt.

En 'k heb ook nog een filmpje gemaakt van deze dag.

En uiteraard mogen de KM standen en GPS tracks niet ontbreken.

Thuis (Noordhorn)-Café Vriezerbrug (Vries)
Afstand: 31,31 km
Gereden tijd: 1:02:28
Gemiddelde snelheid: 30,09 km/h
Maximum snelheid: 37,42 km/h
Gemiddelde cadans: 91

Café Vriezerbrug (Vries)-Sportpark "De Hoogspanning" (Assen)
De fietscomputer viel uit, dus zijn de gegevens geschat/berekend
Afstand: 33,00 km (berekend)
Gereden tijd: 1:34:00 (berekend)
Gemiddelde snelheid: 21,06 km/h (berekend)
Maximum snelheid: ontbreekt
Gemiddelde cadans: ontbreekt

Sportpark "De Hoogspanning" (Assen)-Thuis (Noordhorn)
Afstand: 51,69 km
Gereden tijd: 2:17:45
Gemiddelde snelheid: 22,51 km/h
Maximum snelheid: 41,55 km/h
Gemiddelde cadans: 76

Totale afstand van vandaag (excl. de rondjes die ik gefiets heb op de opstapdag): 117 km.

2 reacties

pjotr320's picture
pjotr320 (niet geverifieerd)
Mooi stukje tekst

Mooi stukje tekst Wilfred.

Maar, de Gaucho 28" is een (geslaagd) probeersel. Normaal heeft hij 26 of 24" wielen.

Groeten,

Pjotr320

XL-Network's picture
XL-Network (niet geverifieerd)
Oops... foutje bedankt.

Oops... foutje bedankt.