okt
5

De tegenhanger van het Paastreffen is het Herfsttreffen en afgelopen weekend was het zover. Net als bij het Paastreffen X was dit mijn eerste Herfsttreffen X (de X die staat voor 10e treffen). Ik zou samen met Anton en Hans heen fietsen en we hadden 's ochtends om 10:10 uur afgesproken bij de rotonde in Haulerwijk. Een uurtje fietsen dus, maar in dat eerste uur fietsen ben ik wel al helemaal nat geregend (bij Leek). Eenmaal bij de desbetreffende rotonde aangekomen zag ik een kledingwinkel waar ik mezelf een beetje kon opwarmen onder de warmelucht-blower bij de ingang.

Toen Anton en Hans gearriveerd waren hebben we eerst samen in een tankstation een kop koffie/thee gedronken, een plaspauze gehouden en een beetje opgedroogd. Zij hadden beide een Quest (gesloten ligfiets) maar ik had een open fiets, waardoor ik veel natter werd dan zij. Onderweg kwam en we nog wel een aantal leuke/grappige dingen tegen. Zo reden we op een landweg en er kwam een automobiliste van achteren aanrijden. Ze ging met 2 wielen in de berm om ons in te halen en blijkbaar dacht ze dat we HEEL erg breed waren, want de andere 2 wielen volgden al snel. Even later reed ze een grote modderplas in en een 4 meter hoge moddermuur was het gevolg. Gelukkig reed ik achterop en kregen de 2 Questen de volle laag.

Anyway, zo rond 19:00 uur kwamen we na ongeveer 170 km gefietst te hebben aan op camping De Woensberg vlak bij Houten. Nadat we de spulletjes in de blokhut hadden gedeponeerd was het tijd om langs de plaatselijke supert te gaan om wat eten te kopen voor de BBQ. Huzarensalade, grillworstjes, jagerburgers, gemarineerde speklapjes... zo'n beetje alles stond er op het menu. En na zo'n dikke 7 uur fietsen lust je ook wel wat, dus het werd zo'n beetje allemaal naar binnengewerkt. 's Avonds was er ook nog een gezellig en warm kampvuurtje, ik kon me dus lekker opwarmen voordat ik naar bed zou gaan.

En toen was het zaterdag en de dagen ervoor was ook de voorspelling voor het weer die dag niet al te best: regen en vooral veel wind... heel veel wind. Het was de bedoeling om rond 10:30 uur te vertrekken voor de tourtocht, maar dat werd een half uurtje later. Oscar, de organisator van de tocht, had onderweg naar De Woensberg een 16-jarig meisje aangereden op haar fiets. Ze kwam zomaar vanuit een zijstraat de weg op gefietst en hij kon haar niet meer ontwijken. Zelf zat hij (zo gaf hij eerlijk toe) misschien ook niet helemaal op te letten, de GPS moest namelijk ook ingesteld worden. Schade bij Oscar: een koplamp die niet meer dicht wil, een krom kettingbladbeschermer en tandwiel (uiteraard ook een beschadigd ego). Schade bij het meisje: stuk of 12 gebroken spaken en een krom voorwiel (en vermoedelijk ook een gedeukt ego). Al met al was het goed afgelopen (geen persoonlijk letsel) dus konden we de tocht beginnen.

De tocht ging over verschillende stukken, variërend van door bos, over de heide (sort of), door de stad, langs het spoor en door het open veld. De leukste plekken vond ik oa. langs Paleis Soestdijk en bruggetje dat zo smal was dat menig velomobiel er niet fatsoenlijk kon keren. Gelukkig stond er iemand die het achterste deel optilde, de VM 90° draaide en de volgende klant hielp. Als tussenstop hebben we trouwens pannenkoeken gegeten bij de pannenkoekenboerderijk De Smickel. Ik had een overheerlijke en super-grootte met appel, ananas, rozijnen en poedersuiker besteld... hmmm, lekker hoor!

Eenmaal teruggekomen van de toertocht zijn we met een groepje nog even langs de supermarkt geweest. Ik moest oa. nog brood hebben voor de volgende dag. Ik vraag medeligger Jos om een zak met witte puntjes mee te nemen, in ruil daarvoor blijf ik bij de fietsen. En terwijl ik daar zo sta te wachten komt er een man op een knalrooie fiets aan. En ik denk, hmmm... wat een bekend gezicht. Bleek het Willibrord Frequin te zijn, gelijk maar even een paar foto's gemaakt Wink.

Nadat ik heerlijk gedoucht had was het al weer bijna tijd voor het avondeten. Op het menu stonden 'lapjes' 'flapjes' (zoals de kok het noemde), oftewel wraps. Er was uiteraard keuze uit wel/geen vegetarisch, oude/jonge kaas en of je iets sla-achtigs er bij wou. De maaltijd was weer overheerlijk en d'r was genoeg voor iedereen. Dus, dan is het eten op en alles aan de kant, wat doe je dan? Gezellig keuvelen over ligfietsen, verlichting en meer van dat soort dingen. Ook over het ontwerp van mijn nieuwe Sinner Mango+ moest nog worden gebrainstormd. Gelukkig was daar Maaike die me via de ligfiets-lijst beloofd had om samen wat knutselen omtrent het ontwerp. Ik had namelijk al wat ideeën, maar die moesten verder uitgewerkt worden. Zij is goed met potloden ed. dus dat kwam mooi uit. Het 'algemene idee' is er en ze zou er thuis nog even wat aan knutselen ('k ben benieuwd).

En toen was het zondag, tijd om weer naar huis te gaan. Ik was van plan om sowieso met de trein terug te gaan, aangezien m'n achillespezen niet helemaal happy waren. Maar Anton, waar ik ook met de heenweg had gefietst, was ziekig en verkouden en had geen zin om helemaal terug naar Groningen te fietsen. En aangezien zijn fiets niet in de trein kan (te groot) is het idee geopperd dat de fiets achter gelaten wordt bij Jos en Hankie. En tja... als er toch met de auto naar Groningen gereden wordt, dan kan ik natuurlijk ook wel mee. Is gezelliger, makkelijker en goedkoper dan met de trein. Zo gezegd zo gedaan, en met z'n vieren (Jos, Hankie, Anton en ikzelf) zijn we richting Almere gegaan. Onderweg zijn we over de brug tussen het Gooimeer en het Eemmeer over/langs de A27 gekomen en op de weg naar beneden nog eventjes flink doorgetrapt, wind in de rug en 56 km/h gehaald. Aangekomen in Almere nog even lekker een kopje thee gedronken, m'n fiets achter in de auto gedaan en koers gezet richting Groningen.

Onderweg zijn we met de auto nog over de Ketelbrug gekomen. Niets bijzonders zou je zeggen, maar vanochtend hoorde ik op de radio dat het brugdek zomaar omhoog is gegaan. Een paar uur nadat wij er overheen gereden zijn. Je moet er toch niet aan denken dat de brug zomaar open gaat en je met 100 km/h daar tegenaan rijdt. Gelukkig zijn er geen zwaargewonden gevallen, dat valt dan toch weer mee.

Ik heb veel plezier gehad de afgelopen paar dagen en als ik dit weekend moet omschrijven iin steekwoorden, dan zou het dit lijstje zijn: regen, wind, bladeren, beukennootjes, kastanjes en eikels. Op naar het volgende treffen zou ik zeggen! PS. Gelukkig hebben we de foto's nog.

4 reacties

wim harwig's picture
wim harwig (niet geverifieerd)
jammer .....

"Jammer dat ik er niet bij was". Die gedachte komt bij me op als ik je foto's zie.
Ieder jaar neem ik me weer voor om een paar verlofdagen te reserveren voor het herfsttreffen, maar helaas .......
Leuk verslag en tot ziens op het paastreffen (misschien ? )
Wim.

XL-Network's picture
XL-Network
Thanks...

Leuk om te lezen dat je 't verhaaltje leuk vond. Jammer dat je d'r niet bij was, misschien bij het Paastreffen in 2010.

Maarten's picture
Maarten (niet geverifieerd)
Herfsttreffen eten

Het voortreffelijke eten (Maartje en Gerold) waren flapjes. Ja, de kok was licht verkouden, en heeft zonder te kunnen ruiken toch een smakelijke maaltijd weten te maken.

XL-Network's picture
XL-Network
Your so right...

Inderdaad... het waren flapjes. 'k Heb de tekst al aangepast. En ondanks dat hij niet kon ruiken pas het eten zeer smakelijk (lekker pittig, daar hou 'k wel van).