sep
10

Een paar dagen later dan gepland, maar dan toch de laatste paar dagverslagen... ze komen er aan.

Afgelopen dinsdag is een goede vriendin langskomen op de camping in Haaksbergen om samen met mij naar Burgers's Zoo in Arnhem, zo'n 45 minuten rijden, te gaan. Die ochtend was het wat begonnen te regenen, maar volgens Buienradar zou het later die dag droog of in ieder geval droog genoeg worden. En eenmaal aangekomen hebben we de auto geparkeerd, kaartjes gekocht (nog redelijk prijzig, zo'n 40 euro inclusief parkeren). En zijn eerst wat wezen eten in het restaurant. Twee dagen eerder begon ik namelijk al een kriebeltje in m'n keel te voelen, de dag erna was 'ie er nog steeds en 's avonds en 's nachts had ik last van een loopneus en hoofdpijn. Een kopje lekkere warme tomatensoep in het restaurant (samen met een paar aspirines gedurende de dag) hebben mij weer wat opgeknapt.

Na de soep kwam het gevogelte... nee, niet als gerecht, maar om te bezichtigen. Het fotograferen van deze dieren achter gaas blijkt met een compactcamera's nog een behoorlijke opgave. 9 van de 10 keer focust de camera op het hek in plaats van het dier. Gelukkig is dat bij de pelikanen die niet achter gaas, maar achter een hekje staan, een stuk beter waardoor ik ook deze intrigerende blik heb kunnen vastleggen.

Ronde van Nederland - Pelikaan (Burgers' Zoo)

Buiten was het nog wel wat druilerig, maar niet erg. Gelukkig konden we ons bezoek ook afwisselen met een paar binnenbezoekjes, zo ook bij de mangrove. Een gebouw met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Deze twee zorgden er voor dat ten eerste de bril helemaal ondoorzichtig wordt en tevens de camera een aantal minuten nodig had om "op adem" te komen. Maar nadat beiden geacclimatiseerd waren kon ok al het moois aanschouwd worden. Zo lag er een reptiel pal naast de ingang op, zo het leek, een verwarmingsrooster. Even verderop zat op nog geen halve meter afstand een vogeltje op een hek. Schitterend al die mooie beesten van zo dichtbij te bekijken.

Ronde van Nederland - Mangrove (Burgers' Zoo)

Daarna deden we een hele toer "binnen". Zo begonnen we bij de "desert" waar alles een beetje kaal leek, gingen we verder via "rock" (een boel ondergrondse grotten, met reptielen, knaagdieren etc.) en kwamen we uiteindelijk in de "bush" uit. Dit leek in veel opzichten op de mangrove afgezien van de temperatuur en luchtvochtigheid. Ook hier vlogen diverse vogels door de ruimte en waren er verschillende dieren zoals schildpadden, slangen, kaaimannen, otters etc. te zien. Daarna kwam, naar mijn idee, het mooiste en ontzagwekkende gedeelte van de hele dierentuin, de "ocean". Diverse aquaria die met elkaar in verbinding stonden en gigantisch grote muren plexiglas waar je de mooiste vissen kon zien. In de grote zaal was zelfs een "raam" van wel 6 meter hoog en wel 20 meter breed, een echt panorama. Maar ook de kleinere ramen waren de moeite waard (zie foto hieronder). Er was zelfs eentje die helemaal donker was, maar als je een aansteker of lampje liet schijnen dan zag je allemaal vissen terug schijnen. Het waren lichtgevende vissen, erg koel.

Ronde van Nederland - Aquarium (Burgers' Zoo)

Als afsluiter nog naar de "rimba" en de "safari" geweest om de grote wilde dieren, zoals de leeuwen, tijgers, zebra's, neushorens, giraffes etc. te bekijken. Daarna was het tijd om naar Haaksbergen te gaan en wat te gaan eten. Na het eten nog even het "sub-topisch" zwembad (konden we gratis naartoe omdat ik ook op de camping stond) in geweest om wat te ontspannen. Door de drukke dag en m'n "ziek zijn" was het energieniveau weer wat gedaald en een lekker warm bubbelbad zou voor de nodige ontspanning moeten zorgen. Alleen was dat bad niet echt warm te noemen. Dit lag, zo hoorde ik later van de receptie van de camping, omdat de temperatuur van het wedstrijdbad niet boven een bepaalde waarde uit mag komen, omdat er dan geen wedstrijden in gezwommen mogen worden. En de temperatuur van dat water is gekoppeld met het water van het bubbelbad.

Blogberichten: 
The day after