mei
29

Net als vorige week had ik wel even zin om een stukje met de Huneliggers te fietsen. Toen waren er maar twee fietsers (namelijk Marjon en ikzelf), maar vandaag was dat aantal verdubbeld. We werden vergezeld door Georg en Anton. We hadden om 11 uur afgesproken bij het kerkje in Noorddijk (net rechtsboven Groningen). Maar voordat ik daar was ging er toch nog iets mis. Ik was iets meer dan 5 minuten van huis toen er op het fietspad langs het Van Starkenborghkanaal een groepje wielrenners mij tegemoet kwam (zoals wel vaker gebeurt op zondagochtend). Alleen liep dit toch even wat anders dan normaal het geval is.

Voor zover ik weet heeft de man in kwestie geen ernstig letsel opgelopen, alleen een gebroken sleutelbeen. Ik zal deze week eens wat ziekenhuizen en huisartsenposten afbellen om te kijken of ik de beste man kan traceren en hem een bloemetje kan sturen.

Eenmaal aangekomen in Noorddijk had ik natuurlijk weer wat te vertellen. "Het is ook altijd wat met jou hè!" en meer van dat soort opmerkingen kreeg ik te horen. Nou ja, maakt ook niet uit. Een stukje fietsen is, over het algemeen, gezond en maakt je hoofd lekker leeg. Met z'n vieren hebben het Westerkwartier onveilig gemaakt. Lekker toerend door het open landschap ben ik blij dat ik met deze harde wind een velomobiel hebt. Daarmee kun je toch nog een beetje fatsoenlijk tegen de wind in fietsen. Wat zijn we allemaal tegengekomen? Diverse hekjes die het fietspad moesten blokkeren voor autoverkeer. Erg lastig om met zo'n grote en lange fiets doorhee te komen. Een paaltje was volgens mij net zo effectief geweest. Een paar steile bruggetjes met (uiteraard) een knik er in om het lekker uitdagend te houden. In Saaksum hebben we op de picknickplaats lekker ons brood opgegeten en zijn we weer langzaam richting huis gegaan.

10 reacties

Petje's picture
Petje (niet geverifieerd)
Gevaalijke fiets

Zo zie je maar wat ervan komt als je met zo'n lage fiets rijdt, die zie je toch te laat. Daarbij zou het verboden moeten zijn om met zo'n breed ding met een enorme snelheid op zo'n smal pad te rijden.
Fietspaden zijn ongeschikt voor die banenan, er moet een fietspadverbod voor die dingen komen komen.

XL-Network's picture
XL-Network
Vooroordelen

Hallo Petje,

Als je het filmpje helemaal had bekeken had je geweten dat ze me wel gezien hadden EN ook op tijd aan de kant zijn gegaan. Het probleem is dat de achterste man met zijn voorwiel aan de rechterkant van z'n voorganger zat. Toen die naar rechts ging kwamen beide wielen tegen elkaar aan en viel de achterste man. Dit heeft niets te maken met het soort fiets of de snelheid die ik had. Een groepje wielrenners die ik eerder passeerde (en ook in de video te zien zijn) gingen ook snel (iets minder snel dan ik, maar toch). Ik had totaal geen schuld ook aan dit ongeval (zoals de man in de video ook zegt).

Wat betreft het verbod van "zo'n breed ding met enorme snelheid op zo'n smal pad", wielrenners zijn ook snel en als ze met een groepje zijn, vaak ook breed. Moeten we die dan ook verbieden? Ik denk dat we gewoon met een vooroordeel te maken hebben richting ligfietsen.

Toegegeven is zou het beter zijn als alle fietspaden breder zijn (zoals bv. de nieuwe Fietsroute Plus), maar zo ver is het iig. niet. Dit fietspad is breed genoeg om elkaar te passeren. Ik fiets hier een paar keer per week en het gaat altijd goed. Ook mensen die hun hond uitlaten, wandelaars et cetera... nooit problemen.

PS. Hebben we hier met hetzelfde 'Petje' te maken als op de site van Knurft?

Cees's picture
Cees (niet geverifieerd)
Niks verkeerd... Petje

Toch handig zo.n camera aan boord. Petje zijn commentaar slaat nergens op. Als hij goed gekeken had heeft de mango geen schuld. Door In een waaier te fietsen gebruikt men meer ruimte, bij tegenliggers kan je dus minder fietspad gebruiken!!~ Petje... Zoek dus de schuld bij de medefietsers of de rand van het fietspad en veroordeel de "banenan" niet.. Mvg Cees

Magriet's picture
Magriet (niet geverifieerd)
bloemetje

De man in het rood is "toevallig" de oom van Hayo en idd huisarts. Via hem zou ik de gewonde man kunnen achterhalen, als je dat wil? Graag reactie via hotmail. ik lees je blog niet regelmatig.

XL-Network's picture
XL-Network
Toeval bestaat niet?

Das idd. heel toevallig. Ik heb je inmiddels al een e-mail gestuurd.

BOK's picture
BOK (niet geverifieerd)
OT - "Ventjes met petjes in

OT - "Ventjes met petjes in Opel Kadetjes". Maar ook in Polo's tegenwoordig dus... Wink

Petje's picture
Petje (niet geverifieerd)
OT inderdaad, want bij dit

OT inderdaad, want bij dit ongeval is geen polo betrokken.
Nee de "geheel onschuldige" aanleiding rijdt niet op vier wielen, ook niet op twee.

Oom Bart's picture
Oom Bart (niet geverifieerd)
typisch geval van jammer

Dit was dus het einde van een veelbelovende druilerige zondagochtend. De man in het rood was ik. We reden met 3 fietsers die gewend zijn in een groep te rijden. Dan weet je dat je 10-20x per tochtje ruimte moet maken voor een tegenligger, paaltje, hondendrol, ligfietser of kabouter. Dat gaat jaren goed en dan een keertje niet. Onzin om dan de ligfietser de schuld te geven. Imposant om te zien hoe hard de ligfietser rijdt en hoe snel hij kan remmen en niet het lokkende Van Starkenborgkanaal in rijdt (hoe lang blijft zo'n ding drijven?)

Bauke 's picture
Bauke (niet geverifieerd)
valpartij

tsja, ik was degene die tegen de vlakte ging.
Als 3e fietser zag ik de ligfietser als eerste en vrij laat.
Hij kon er niets aan doen, dat is duidelijk.
Maar: donkere ligfiets tegen een donkere achter grond, erg laag bij de grond. Een kennis van mij heeft om die reden (ook ten opzichte van auto Drunk een vlag op zijn ligfiets gemonteerd. Een een felle kleur help ook.
Overigens wordt ik maandag geopereerd ivm een rottige sleutelbeen breuk. Over een paar weken zit ik weer op de race fiets Smile

Gerrit Schoone's picture
Gerrit Schoone (niet geverifieerd)
Erg snelle reactie Wilfred .

Erg snelle reactie Wilfred . Complimenten ook voor de nazorg.