aug
7

Ik zal nooit meer klagen over de kwaliteit van de Nederlandse fietspaden. Vandaag had ik namelijk een (gelukkig kort) stuk weg van zulke belabberde kwaliteit dat als ik vullingen zou hebben dat ze er spontaan uit zouden springen. En de veeroosters hier zijn ook van een wat groter formaat dan 'bij ons'. De spleten zijn daar zo groot dat een klein kind er tussen zou kunnen verdwijnen. Net als de rumble strips dus best gevaarlijk.

Ook heb ik me weer verbaasd over de grootte van de dingen hier. Grote vrachtwagens, campers waar de auto er achter aan vast hangt, treinen van meer dan 2 kilometer lang en sprinklerinstallaties die honderden meters lang zijn.

ROAM 2011 - Day 10 (sprinklers)

Ergernissen zijn er ook. Zo is het kabeltje dat mijn stuur omhoog houdt sinds twee dagen verschoven waardoor ik niet lekker in de fiets zit (stuur ligt nu op mijn buik). Dit wil ik morgen (op de rustdag) eens aan gaan passen. Daarnaast stopte mijn cadansmeter er vandaag mee. Vermoedelijk lijnen het magneetje en de sensor niet meer goed uit (kan verband hebben met het stuurkabeltje).

Grappig. Gisteren kwamen we tijdens onze tocht een heleboel libellen tegen. Gelukkig waren de beestjes zo verstandig om niet tegen mij of mijn fiets aan de vliegen. De sprinkhanen van vandaag waren minder intelligent. Zo gebeurde het regelmatig dat ze via mijn voetgaten de fiets in sprongen. De eerste keer dat dat gebeurde en er eentje op mijn been sprong schrok ik me een ongeluk. Ik dacht dat er weer een stekend insect was. Daar had ik al eerder een nare ontmoeting mee gehad eerder deze week. Het leuke is dat als je met 70+ km/u een helling naar beneden gaat je alleen maar "tak tak tak" hoort van alle sprinkhanen die net te laat weg proberen te springen en tegen de fiets aan komen. Aan het einde van de rit lagen er dan ook een paar dood (of half bewusteloos) op de bodem van de fiets.

Vandaag heb ik voor het grootste gedeelte van de tocht alleen gefietst. Dit beviel goed want zo kon ik mijn eigen tempo rijden. Aan het begin van de dag heb ik eventjes met Bert en Johann gefietst, maar nadat ik pech kreeg (mijn ketting liep er af bij een schakelfoutje) ben ik ze op de volgende heuvel straal voorbij gereden. Bert en Johann waren allebei gestopt, maar Johann had zijn fiets strategisch verborgen waardoor ik hem alleen bij de lunchstop (op 175 kilometer) weer gezien heb.

Toen ik om stipt 18:00 uur aankwam op de KOA in Miles City kwam Jorg aanzetten met een doosje met 18 Coors biertjes. Deze had hij van een Amerikaan gekregen die tekst en uitleg over de fietsen wou. Als dank kregen we dus een doos biertjes. Het grappige is dat het label van kleur kan veranderen. Als hij koud genoeg is om te drinken worden de bergen achter het logo blauw. Op de camping is het trouwens best lawaaiig. Er zitten tal van krekels in de bomen en de trein die elk half uur toeterend over de overgang gaat. Gelukkig zijn de krekels op moment van schrijven stil en er is ook nog geen trein te bekennen.

De GPS-tracks zitten trouwens erg goed in elkaar. De routes zijn duidelijk, gaan over best aardige wegen (hier en daar een uitzondering) en de aanwezige waypoints (zoals de camping en koffie- en lunchstops) zijn vaak goed aangegeven. Petje af dus voor iedereen die hieraan meegewerkt heeft.

De zon was ook vandaag weer goed aanwezig (net als de overige dagen). En nu we meer in het vlakke land komen hebben we minder schaduw van bomen en/of bergen. Advies: smeren. Maar dan moet je daar wel op tijd mee beginnen. Vandaag was ik wat aan de late kant en hierdoor is het hier en daar wat rood, maar niet verbrand. Ik denk dat ik aan het einde van de tocht ook goed bruin ben geworden, maar helaas niet helemaal goed verdeeld. Zo is de bovenkant van mijn onderarmen mooi gekleurd en is de onderkant nog wat witjes. Komt voornamelijk doordat ik met mijn armen 'buiten boord' fiets. Ook is mijn nek aan de rechterkant bruiner dan aan de andere kant. Dit komt omdat we richting het oosten fietsen en de zon dus bijna altijd van dezelfde kant komt.

Als laatste had ik nog een idee. Een aantal mensen stellen via de reacties op de vorige blogberichten een vraag. Aangezien het morgen een rustdag is heb ik alle tijd om een vragenuurtje te houden. Wil je dus wat weten, stuur dan je vraag in via het contactformulier en ik ga ze morgen proberen te beantwoorden.

Vandaag hebben we 248 kilometers gefietst en daarmee is totaalstand nu 1777 kilometer.

1 reactie

Emiel's picture
Emiel (niet geverifieerd)
Goud gele rakkers

Niet te veel van die goud gele rakkers vanavond hé Wink
Al bijna op de helft dus. Al bijna 2000km in de benen. Petje af hoor. Mooi hé, om te zien wat voor dikke campers met auto's sommige mensen hebben! daar hebben wij ons ook wel over verbaasd toen wij er waren.
Voor wat betreft de roadkill... gewoon allemaal verzamelen en 's avonds lekker op de BBQ. Dan kun je er natuurlijk wel een biertje bij nemen. Morgen weer van die mooie dames die jullie gaan masseren? Vast niet... helaas.
Ga maar lekker uitrusten en let op met de zon. Fietsen met een verbrandde "pokkel" is ook niets.

Gij zijt op de goede weg mijn zoon Wink

Groetjes uit Garderen.

Wij zijn een weekend met Sebas, Judith en Mylan weg. We hebben aardig weer. Bijna alle dagen droog. Gister door de bossen aan het rossen geweest met Sebas.