jun
29

Omdat ik altijd benieuwd ben wie mijn bezoekers zijn hou ik met behulp van Google Analytics statistieken bij. Hierin kun je onder andere per uur/dag/week/maand zien hoeveel bezoekers er komen, waar ze vandaan komen, welke pagina's populair zijn en meer van dat soort dingen.

Google Analytics (2012-06)

Zo zag ik onder andere dat tijdens mijn reis door Amerika het aantal bezoekers ongeveer een factor vijf toenam. Ook zag ik dat mijn Sinner mango+ die te koop staat erg populair is. In de eerste drie dagen tijd werd die pagina bijna 900 keer bezocht. Allemaal handige gegevens om te weten, maar toch zijn er dingen die Google Analytics je niet kan vertellen. Zo vraag ik me onder andere af:

  • Wat vinden mijn bezoekers leuk om te lezen op mijn site?
  • Waarvan zouden ze meer (of juist minder) willen zien?
  • Is het niet allemaal teveel ligfiets-georiënteerd en moet er meer persoonlijke stukjes op komen? (bijvoorbeeld dat ik de tweede plek met karten behaald heb gisteravond)
  • Bevalt het design of moet er een nieuw design komen? (persoonlijk vind ik dat het hoogtijd wordt om de site te updaten, maar tja... tijd)
  • Vul maar aan...

Ik zou het fijn vinden als jullie, mijn lezers, hieronder een reactie achter willen laten met tips, trucs en aanvullingen. Alvast bedankt!

4 reacties

Paul van Roekel's picture
Paul van Roekel (niet geverifieerd)
Wie zijn mijn bezoekers?

Google Analytics is erg goed maar ook erg uitgebreid. Wat ik een bijvoorbeeld een nuttig gegeven vind is het zgn Bouncepercentage. Oftewel het percentage bezoekers dat op een pagina komt en daarna gelijk weer vertrekt. Heb je veel bezoekers op een pagina maar gaan die allemaal gelijk weer weg dan is er dus iets mis.

XL-Network's picture
XL-Network
Bounce Rate

Dank voor je reactie. Google Analytics zit boordevol informatie, maar je moet het er maar net uit weten te halen. Dat is een vak apart. Voor een blog ligt een bounce rate vaak wat hoger omdat mensen geabonneerd zijn via Twitter of een RSS-feed. Meestal lezen ze dan dat ene artikel en daarna sluiten ze het venster weer. Mijn bounce rate voor de maand juli (morgen nog niet meegerekend uiteraard) is 62,37%. Naar mijn idee een beetje aan de hoge kant, maar niet heel hoog. Daar komt bij dat 70,64% van mijn bezoekers uit die periode nieuw is. Komt wel goed volgens mij. Belangrijk is dat je pakkende content schrijft die mensen willen lezen.

Paul van Roekel's picture
Paul van Roekel (niet geverifieerd)
pakkende content

Pakkende content is waar het allemaal om draait. Praktische artikelen over de dagelijkse praktijk van het fietsen/velomobielen doen het bij mij altijd goed, Maar de absolute topper is een post die ik ooit schreef over het overstappen naar Marathon Plus banden. Die blijft goed gelezen. Maar ja, zoals ik ooit schreef banden = emotie Wink

BertH's picture
BertH (niet geverifieerd)
Je staat in mijn google

Je staat in mijn google reader (rss reader) onder het hoofdstuk ligfietsen. En de items daarin lees ik meestal op de oorspronkelijke paginas helemaal door. Ligfietsen doen het bij mij wel goed dus.