nov
26

Vanochtend was het zover. Ik zou langsgaan bij Liever Ligfietsen in Leeuwarden om de oplader van m'n B&M IXON IQ lamp om te ruilen voor een werkend exemplaar. Ook zou de eigenaresse naar m'n achterrem kijken. Deze verloor steeds meer druk en nu was het zelfs zo dat de remhendel tegen het handvat aan kwam.

Dus, ik heb m'n spulletjes bij elkaar gepakt en ben om even over 9 vertrokken op de ligfiets richting Leeuwarden. Ongeveer halverwege ben ik bij een tankstation net na Twijzel gestopt om even te rusten en om wat drinken te kopen. De heenweg had ik wat tegenwind en daardoor ging het allemaal niet even snel. Na de kleine stop, weer vertrokken richting Leeuwarden.

Eenmaal in Leeuwarden aangekomen heb ik m'n fiets in de winkel geparkeerd, aangezien er nog een andere klant in de werkplaats bezig was. Maar nadat die geholpen was, was ik aan de beurt, eerst de achterrem. Deze is bijgevuld met remvloeistof en bij het bijvullen kwamen er diverse luchtbubbeltjes mee naar buiten, vermoedelijk is dit het probleem van de verminderde remkracht geweest. Nu werken ze weer prima. De ketting is nog even gesmeerd / schoongemaakt en er is nog even naar het voorwiel gekeken, deze liep een beetje zwaar. Al met al een beetje onderhoud. Toen was met oplader aan de beurt. Lampje erbij gepakt en het geheel aangesloten, en wat denk je... hij deed het gewoon. Toch nog maar even de handleiding er bij gepakt (vanwege een groen blijvend brandend lampje), maar dit was allemaal zoals het hoort. Vermoedelijk was het of iets tijdelijks of zo, toch maar even in de gaten houden. Daarna heb ik nog een busje WD-40 gekocht en daar gelijk m'n SPD pedalen even mee ingespoten (dan klikken ze weer wat soepeler).

En toen was het tijd om af te rekenen... maar dacht je dat ik m'n portemonnee kon vinden? Overal gezocht in de winkel en de werkplaats, maar nee hoor. Een hele tijd gezocht naar het nummer van het tankstation waar ik geweest was (want daar had ik 'm nog), maar nee hoor, het nummer wat we gevonden hadden deed het niet (later blijkt ook wel waarom). Dan maar onderweg even bij het tankstation langsfietsen en daar informeren. Maar eerst wou ik nog wel even ergens wat eten, en dat gaat wat lastig als je geen geld hebt. De eigenaresse van de winkel bood me aan dat ik wat geld van haar kon lenen, zodat ik kon eten, ik voelde me net een zwerver Wink. Kijk zulke service vind je bijna nergens meer, bedankt Annemarie! De mini-pizza en het roombroodje bij de Bakkerij Bart smaakten heerlijk.

Brood achter de kiezen, en huppekee terug naar huis. Nu had ik de wind mee en dat merkte ik behoorlijk. De snelheid liep op tot 30 a 35 km/h (kruissnelheid). Of het nu komt doordat ik wind mee had of door het schoonmaken van de ketting ed. (of beide), het werkte... ik zoefde over het asfalt. Ondertussen was ik bij het tankstation aangekomen en ik hoopte dat ze hem daar hadden gevonden, en... nee, helaas. Wel heb ik nog even m'n gegevens daar achter gelaten, voor het geval dat. Ik ben maar teleurgesteld verder gefietst (nog harder, het motiveert dus wel). Oh ja, de reden waarom ik hun niet kon bellen, de telefoonlijn lag er uit (je kon daar ook niet pinnen).

Eenmaal thuis aangekomen heb ik gelijk de creditcardmaatschappij, de bank en het gemeentehuis gebeld om het verlies door te geven. De beide kaarten zijn geblokkeerd en bij het gemeentehuis zeiden ze dat ik naar de politie moest gaan om aangifte te doen en met het proces verbaal terug moest komen. Terwijl ik het laatste gesprek ophing, kreeg ik een voicemailbericht. Iemand had m'n portemonnee gevonden! Vlak bij het tankstation ben ik hem verloren. Ik heb gelijk met de vinder gebeld en ze gaan hem vandaag (als het meezit) nog op de post doen, zodat ik 'm morgen weer heb. Na dit goede bericht heb ik gelijk de creditcardmaatschappij en de bank gebeld om te kijken of de kaarten ook gedeblokkeerd konden worden. Helaas was dat voor de creditcard niet het geval (ik krijg binnen 14 dagen een andere pas), maar voor de bankpas was dit wel mogelijk. Ik moest dan alleen even langs de bank (met legitimatie) om hem weer te deblokkeren.

Al met al was het m'n dagje wel, 'k hoop dat ik dit soort rompslomp niet al te vaak mee mag maken. Toch nog een ietsie-pietsie beter op m'n spullen letten.

Nog even als laatste de route die ik op de heenweg gereden heb (terugweg ik vrijwel dezelfde route, maar dan zonder 'fout rijden'). En de 'cijfers' van vandaag.

Heenweg
Afstand: 47,17 km
Tijd: 02:02:13
Gem. snelheid: 23,16 km/h
Max. snelheid: 32,83 km/h
Gem. cadans: 89

Terugweg
Afstand: 44,65 km
Tijd: 01:28:34
Gem. snelheid: 30,25 km/h
Max. snelheid: 41,29 km/h
Gem. cadans: 88

Totaal afstand van vandaag 91,82 km, en oh ja... ik heb op de terugweg zelfs nog een nieuw gemiddelde snelheid record neergezet 30,25 km/h. En dat over in een tijd van bijna 1,5 uur lang.

Onderhoud / kosten: 
Ketting gesmeerd
Onderhoud / kosten: 
Oplader B&M IXON IQ lamp ruilen
Onderhoud / kosten: 
Voorwiel bijgesteld (liep zwaar)
Onderhoud / kosten: 
WD-40

7 reacties

Mick's picture
Mick (niet geverifieerd)
Ah, hier komt het 'menselijke

Ah, hier komt het 'menselijke gezicht' van de schrijver naar voren! Dat mag ik altijd graag lezen...Doet me altijd meer dan de spulletjes.
Zelf ben ik waarschijnlijk wel kampioen 'Portemonnee verliezen bij het fietsen' van NH!
Pas de laatste jaren zit er vooruitgang in.Er zijn / waren bij mij altijd 2 oorzaken voor.
Eenerzijds geven broek- en jaszakken niet de gebruikelijke bescherming tegen verlies op 'n ligfiets, zeker niet op 'n (open) tweeewieler.De zwaartekracht gaat dan vanuit 'n andere hoek komen en samen met het kronkelende lichaam ongunstig inwerken op je bezittingen.
Maar minstens zo belangrijk -laat ik voor mezelf spreken- is die 'lichte sensatie' of opgelatenheid bij 't ligfietsen die ik pas de laatste jaren weet terug te brengen en herkennen.Daarbij het gevoel met je fiets 'bekeken te worden' zorgden menigmaal voor 'n letten op alles behalve...
Alles went (zelfs met 4 verschillende ligfieten)de portefeuille in de tas houden fietst bovendien ook nog n's comfortabeler.

marcel's picture
marcel (niet geverifieerd)
leuk die trike!!! lolmaar he,

leuk die trike!!! lol
maar he, dat is een leuk stukje hoor naar leeuwwarden vanuit zuidhorn hoor!! lekker stukje tuffen!!! owww ik mis het groninsge zoo!!!! qua fietsen is het daar zooo beter dna hier hahaha, als ht goed is, dan komt er volgende week een nieuwe zwiffer op de nazca, kom dan snel ff keer naar grunn ff zmen stukkie liggen:p gezellie!!!

XL-Network's picture
XL-Network (niet geverifieerd)
Oh, deze foto komt gewoon van

Oh, deze foto komt gewoon van de website van Liever Ligfietsen... de Alleweder die op de foto staat hebben ze momenteel niet in de winkel staan. De winkel staat trouwens wel goed vol met diverse fietsen (reclame alert).

PS. Het is Noordhorn ipv. Zuidhorn, maar dat geeft niets... Noordelijker is gewoon beter Wink

marcel's picture
marcel (niet geverifieerd)
o sorry haha ik zie het ja,

o sorry haha ik zie het ja, idd de 2 jessica ja :@ dm van me:P had van bijde een fot en video gemaat... en perongeluk een verwijderd, meende een vdeo maar was een foto dus... maargoed zal erdaags videotje wel miralda krijgen.. zal die dan er ff bij zetten:P

marcel's picture
marcel (niet geverifieerd)
lol:P ik heb net ff gebeld,

lol:P ik heb net ff gebeld, en als het mee zit woord morgen de foto's en videotje ff op gestuurd; via de pc;P lol nou ze zijn moeilijk uit elkaar te houden hoor!Tongue maarjah!!! als je dit weekendje nog fiesten gaat, doe da wel ff sjaaltje om hoor! woord vrisjes!! welicht ga ik zondag nog ff stukkie liggen:P misschien ff naar almere ff kijken als de hollandsebrug alweer voor fietsers open is ff voor de olibollentochtje he is wel ff handig om te weten Tongue

sportief weekend!

adiosss

XL-Network's picture
XL-Network (niet geverifieerd)
Ik ga zaterdag naar m'n

Ik ga zaterdag naar m'n ouders fietsen (en 's avonds nog door naar m'n broertje) en dan zondag weer terug naar huis. Totaal goed voor ongeveer zo'n 110 km. 'k Hoop alleen dat weer zondag een beetje meevalt, het KNMI voorspelt voor zondag 70% neerslag, 1 tot 3 mm (en de temperatuur ligt rond het vriespunt). Dus nog maar even kijken wat het weer betreft.

PS. op de ligfiets heb ik het eigenlijk nooit koud, daar zweet ik te veel voor. Wel heb ik koude tenen, een extra paar sokken helpt (een beetje).

Niels Thijssen's picture
Niels Thijssen (niet geverifieerd)
bekende shop!

Ik zag de foto van de ligfietsspecialist in Leeuwarden die ik direct herkend heb! Heb daar in juni/juli voor de etalage staan kijken na mijn detacheringsopdracht bij de FB aldaar Smile