mei
17

Vandaag was het dan zover... m'n alle-eerste ligfietswedstrijd. En ook nog eens op een hele mooie baan, nl. die van Trias in Den Haag.

Gisteren had ik al enige wedstrijdvoorbereiding gedaan door oa. de ketting te smeren, m'n bagagedrager te verwijderen en m'n banden nog eens goed op te pompen. En vanochtend heb ik dus m'n spulletjes gepakt, in een grote tas gedaan en buiten staan wachten. Ik werd door 2 andere Huneliggers, nl. Wiebe Westerhof en Peter Haan, opgehaald in een VW Transporter. Zo'n grote bus is heel handig, want daar kunnen met gemak 3 fietsen in. Als ik het met de trein had moeten doen, dan was ik a. langer onderweg geweest en b. het zou me ook nog eens 2x zoveel euro's gekost hebben.

Eenmaal aangekomen in Den Haag was het eerste uurtje gereserveerd om de baan te verkennen. Kijken hoe de bochten gaan (want aan bochten daar was geen gebrek) en hoe hard je daar doorheen kon gaan. Na dat uurtje was het tijd voor een 'snelste ronde'. Iedereen moest 1 voor 1 vanuit stilstand een ronde fietsen, zo hard als hij/zij kon. Ik deed 2:24.5 over het 1500 meter lange circuit, en dat komt neer op een gemiddelde snelheid van 37,4 km/h (best hard). 't Rare alleen was dat m'n gemiddelde snelheid op m'n teller 36,47 km/h was en de afstand 1,49 km. Ik vermoed dus dat m'n teller iets te laag afgesteld staat (op zich alleen maar voordelig, dan rijd ik dus harder dan dat ik denk dat ik doe). Uiteindelijk ben ik op de 22e plaats terecht gekomen, van de 32 deelnemers (uitslag snelste ronde).

Na de snelste ronde heb ik, nadat ik helemaal weer bijgekomen was, wat broodjes en chocola naar binnen gewerkt om me daarvoor op te maken voor het 1 uur criterium. Daarbij starten we allemaal tegelijk (27 deelnemers) en moet je zo hard mogelijk rondjes fietsen. Ik ging steeds harder en harder door de bochten en sneed ze steeds scherper aan. Op een gegeven moment sneed ik de bocht zo scherp in de binnenbocht dat ik denk dat er nog geen 10 cm tussen m'n achterband en het gras zat. Gelukkig is alles goed gekomen en ben ik zonder kleerscheuren over de finish gekomen. Wat niet te zeggen valt voor Wiebe. Hij is in een bocht weggegleden op z'n kont (z'n band verloor grip of was te ver op het randje gegaan en daardoor stuk gegaan) en heeft daar nu een hele mooie rode schaafplek zitten. Gelukkig is z'n fiets nog heel (afgezien van de band) en heeft hij zelf niets gebroken... behalve dan z'n trots. Uiteindelijk werd ik daar 20e in een tijd van 1:04:44 en met een gemiddelde snelheid van 34.8 km/h, weer iets hoger uitgevallen dat wat ik gemeten had, nl. 33,99 km/h (uitslag 1 uur criterium).

Ik vond het een hele leuke dag en een super circuit. Bij de prijsuitreiking kregen de winnaars een zak met chocola en de rest van de deelnemers kregen elk een reep chocola. Kijk daar doe je het allemaal voor... en natuurlijk ook voor de kick om superhard (lees: 45 km/h) door bochten te scheuren.

Sommige mensen hebben ook nog wat foto's/video's gemaakt en hieronder vind je een lijstje. Kom trouwens zo af en toe terug, want d'r komen vast meer foto's en video's bij.

1 reactie

FrozenImage's picture
FrozenImage (niet geverifieerd)
Hey toppertje, Je komt er

Hey toppertje,

Je komt er wel! Nu de volgende keer een persaccreditatie voor me aanvragen, heb je nog mooier resultaat Wink

Proost