jun
20

Vandaag ben ik 's ochtends vertrokken richting Leeuwarden om een bezoekje te brengen aan Liever Ligfietsen. 2 weken geleden was ik bij de Ligfietsgarage Groningen geweest om naar m'n achterrem te laten kijken. Het euvel was dat 'ie telkens uitviel en dat ik verminderde (tot geen) remkracht meer had. Bij het bezoekje is de oorzaak gevonden, namelijk dat de remhendel zelf niet goed meer functioneerde. Hij pompte nauwlijks olie richting de remklauw. Ik heb de week daarop dus contact gezocht met de winkel waar ik de ligfiets vandaan heb en na overleg met de fabrikant is besloten om de hendel gratis te vervangen.

Zoals gezegd ben ik dus 's ochtends vertrokken en heb de touristische route genomen. Deze was iets langer ongeveer 5 km, maar daardoor wel een stuk mooier dan het lange stuk langs de N355. Ik had de route uitgezocht via de fietsrouteplanner van de Fietsersbond en deze naar m'n GPS overgezet. Onderweg kwam ik nog wel een tunneltje tegen met een trap met fietsgoot. Als ik met een velomobiel geweest was dan was ik hier niet doorheen gekomen, maar gelukkig had ik de 2 wieler mee. Onderweg had ik ook nog last van een paar regenbuitjes, maar zolang je maar hard genoeg fietst heb je daar niet zoveel last van. Je droogt door de windsnelheid en de warmte die je zelf creert wel weer een beetje op. Onderweg ben ik trouwens nog wel een paar keer verkeerd gereden, omdat ik niet goed (genoeg) op het schermpje keek. Geen ramp, gewoon even keren of doorrijden en verderop weer naar de hoofdweg gaan.

Eenmaal in Leeuwarden aangekomen zette ik de fiets bij de zij-ingang neer zodat deze makkelijk naar de werkplaats kon. Terwijl ik naar voren reed om de deur open te doen, ging deze zelf al open. De eigenaresse, Annemarie, had me al aan zien/horen komen. Na een beloofd kopje thee (die trouwens wel erg lang op zich liet wachten Wink ging ze bezig met het vervangen van de remhendel. Ondertussen ben ik even de stad in geweest om wat te gaan eten.

Toen ik terugkwam was het werkje bijna klaar. Er moest alleen nog eea. afgesteld worden en dan was het euvel ook echt verholpen (hopen we maar). Ook zijn de remschijven nog even ontvet en is de voorste remklauw goed gepositioneerd (hij liep wat aan). En toen was het tijd voor een proefritje... even een klein rondje door Leeuwarden scheuren om te kijken of remmen etc. het goed deden. En dat was het geval, maar ik moest nog wel wennen aan het feit dat ik m'n achterrem nu weer kan gebruiken.

Nadat ik Annemarie bedankt en gegroet heb, ben ik weer gaan liggen om de reis naar huis in te zetten. Dit keer heb ik maar voor de 'saaie' recht-toe-recht-aan rit gekozen, zo'n beetje helemaal langs de N355. Ik kon daar lekker doorfietsen en had zelfs de wind een beetje mee. Ik begon met 35 a 40 km/h te fietsen, want het ging lekker over het gladde asfalt. Later heb ik wel wat rustiger aan gedaan, omdat het toch bijna 1,5 uur fietsen is.

Onderweg ben ik ook door Grijpskerk heen gekomen, maar moest daar midden in het dorp afstappen... er was namelijk een markt en daar kun je maar beter niet met volle snelheid doorheen banjeren. Had ik trouwens ook mooi de gelegenheid om al het koopwaar te bekijken (niets gekocht by the way). Onderweg waren er natuurlijk ook ogen gericht op m'n mooie Fuego. Er was zelfs iemand (een man met z'n vrouw d'r naast) de de snuggere opmerking: "hee, dat ding is helemaal verkeerd, hij ligt in de kreukels" (vermoedelijk duidende op m'n trappers) maakte. Blijkbaar heeft hij nog nooit eerder een ligfiets gezien.

En toen was ik weer thuis... tijd om heerlijk te douchen en m'n blog bij te werken, zodat jullie m'n ligfiets-verhalen kunnen lezen ter vermaak, leren en wat nog niet meer. Rest mij nog 1 ding en dat zijn de foto's, de GPS track's en de cijfertjes van beide ritten.


Tijdens de heenreis is de Garmin GPSmap 60CSx weer eens uitgevallen. Ik ga toch maar even contact op nemen met het bedrijf waar ik 'm weg heb. Het gebeurt de laatste tijd te vaak, waardoor ik m'n opgenomen routes ga missen.

Thuis (Noordhorn)-Liever Ligfietsen (Leeuwarden)
Afstand: 52,30 km
Gereden tijd: 1:58:36
Gemiddelde snelheid: 26,46 km/h
Maximum snelheid: 35,02 km/h
Gemiddelde cadans: 86

Liever Ligfietsen (Leeuwarden)-Thuis (Noordhorn)
Afstand: 44,57 km
Gereden tijd: 1:22:07
Gemiddelde snelheid: 32,57 km/h
Maximum snelheid: 45,03 km/h
Gemiddelde cadans: 92

Onderhoud / kosten: 
Achterremhendel vervangen