jun
29

Zondagochtend ben ik op tijd vertrokken (zo rond half 9) om op de ligfiets naar Vries te gaan. Daar vertrekken bijna elke zondag een groepje ligfietsers om een tochtje te fietsen. Dit keer was ik wat aan de late kant, ik had namelijk een nieuwe route uitgezocht en ben een paar keer verkeerd gereden. Ook waren de wegen niet van asfalt, maar van die leuke klinkertjes (en dat fiets niet zo fijn/hard).

Uiteindelijk ben ik om even voor 10 uur aangekomen en terwijl ik aan kwam lopen wees Peter me naar een mooi uitziende witte Nazca Fuego. Fietsje overgespoten, vroeg ik aan hem. Nee, hij had z'n oude rooie Fuego ingeruild voor een nieuwe witte. Ook was er beschuit met muisjes omdat er een nieuwe fiets 'geboren' is... Ritsert had er weer eentje bij, namelijk een Quest.

Nadat de beschuit en de thee op waren was het tijd om te vertrekken. Anton zei: heeft er iemand een route, ik ga naar huis, als je mee wil, fiets dan achter me aan. Aangezien niemand opstond met een alternatief zijn we Anton maar achterna gefietst, richting z'n huis in Groningen.

Onderweg zijn we over leuke weggetjes en kleine dorpjes gekomen, maar ook (en dat was voor mij voor het eerst) een klein pontje die nog met de hand bediend moest worden. Zou dat wel passen... 2 Questen, een Alleweder, 2 Fuego's een Challenge (type is me even ontschoten) en de PDQ van David (uiteraard met de berijders erbij)? Nou, gelukkig wel, maar het pontje was wel meteen vol.

Uiteindelijk zijn we bij Anton thuis aangekomen en hebben we daar op een bankje in de schaduw gezeten, heerlijk genietend van een kopje thee (Anton, nog bedankt). 'k Heb nog wat meer van m'n brood, banaan en wat lekkers van chocola naar binnen gewerkt en toen was het tijd om te gaan. Op naar de Museumbrug tegenover het NS station.

Op die brug wachten nog 6 andere Stapmaatjes, we zouden namelijk een klein fietstochtje langs Garnwerd doen en aangezien ik fietsen wel leuk vind (understatement van het jaar), was ik er als de kippen bij als het om inschrijven gaat.

Vol goede moed waren we vertrokken, maar we waren de stad nog niet uit of 1 van de groep had al een lekke band. Plakspullen waren snel gevonden, maar een fietspomp ontbrak nog. Iemand had gelukkig nog zo'n ding op de fiets zitten, maar het hielp uiteindelijk niets, want die deed het niet goed. We hebben dus afscheid genomen van de pechvogel en ik ben met de overige 5 verder gefietst.

Onderweg moesten we nog een dikke 10 minuten wachten voor een brug die openstond. Van beide kanten kwamen er 2 grote (en een paar kleinere) boten aan en dat duurt even voordat ze allemaal het bruggat gepasseerd zijn. Geeft niets, 't was weekend en het was een relax-tochtje.

In Garnwerd zijn we neergeploft op het terras en hebben we ons laten verzorgen met een paar glazen vocht van soms alcoholische aard. Heerlijk in het zonnetje gezeten en genoten van de blaas-band die op de heuvel, even verderop, zat te spelen. Diverse nummers, zoals van Phil Collins / Genisis etc. kwamen voorbij. Ik kwam bij Garnwerd trouwens ook nog iemand van onze roeivereniging en een collega tegen. Je kan je dus wel voorstellen dat het druk was.

Na een dik uur was het weer tijd om verder te gaan en terwijl we het terrein verlieten passeerde ik (al omgekeerd Flintstonend) een ouder echtpaar en terwijl ik me klaar maakte om weg te fietsen 'viel' in een beetje naar links (lees: m'n ligfiets bewoog). Oeh, zei de oudere mevrouw, ik dacht dat je viel. Nee hoor, maakt u zich maar geen zorgen, da's volledig normaal.

Teruggekomen in Groningen hebben we nog een overheerlijk ijsje gehad bij IJssalon Toscana. 3 bolletjes met Citroen, Mango (hoe kan het ook anders) en nog iets (even vergeten wat). Heerlijk na een dagje (rustig) fietsen in de zon. Na het ijsje was het gedaan met de rust en ben ik in volle vaart naar huis gefietst. Eindstand van die dag... 118 km.