aug
15

Vanochtend ben ik eerst vertrokken naar De Hunze (onze roeivereniging) om te gaan roeien. We zouden weer eens, sinds een lange tijd, in een C4+x stappen. Maar aangezien 1 iemand zich last minute (zonder dat wij het wisten) zich heeft afgemeld hadden we 1 persoon te weinig. Dus ben ik maar in een skiff en de rest van m'n ploeg in een C2+x gestapt. En aangezien het behoorlijk druk was op het vlot moest ik toch even wachten voordat m'n boot er in kon. Maar toen 'ie d'r eenmaal in lag heb ik zo'n 1,5 a 2 uur lekker geroeid. Ik was van plan om met de trein heen te gaan, maar 'k had (weer eens) net de trein gemist... de brug stond open, nee echt waar! En dat was niet het enige wat bijna fout ging. Toen ik in Groningen reed besloot een fietser gewoon door te fietsen terwijl ik voorrang had. Ik vroeg de (oudere) man of 'ie graag onder auto's ligt, hij mompelde wat en reed verder. En om het geheel af te maken, op de terugweg van het roeien lagen er 2 boten naast elkaar achter een brug, en daar kwam ik met m'n skiff aangevaren. Ik vroeg de man of 'ie graag na bruggen stil gaat liggen (want dat mag niet)... ja, wat moet dat moet zei 'ie? Nou zeg...

Maar om even terug te komen op het onderwerp van dit bericht. Ik zit bij een stapgroep genaamd Stapmaatjes en daar worden verschillende activiteiten georganiseerd, van dansfeest, bioscoop, etentje, wandelen, kanoën, etc. je kan het zo gek niet bedenken. En aangezien het voor mij alweer een tijdje geleden was dat ik er iets op gezet had, besloot ik om m'n nieuwste hobby er op te zetten als activiteit, geocachen. Er waren een heleboel mensen geïnteresseerd, maar van de 7 kon er eigenlijk maar eentje. Dus zijn we maar met z'n tweeën op stap gegaan. Ik had 2 caches uitgezocht "Kerkje Harkema" en "In het spoor van de monnik". De eerste was bij een klein kerkje wat de boer zelf in 14 jaar gebouwd heeft (met alles d'r op/aan/rond). En de tweede was een wandeling door Aduard. Beide waren multi-caches, wat inhoud dat je van punt naar punt moet gaan en dat je tijdens de wandeling verschillende vragen krijgt. Met de antwoorden van die vragen kun je op het eind een coördinaat berekenen waarmee je de cache vind.

Effin, ik ben dus thuisgekomen van het roeien, heb me even bijgesmeerd met zonnebrand en heb toen de ligfiets gepakt om mezelf te begeven naar het afgesproken punt. Voel ik opeens iets tussen m'n rechterarm en m'n zij, ik kijk.. zat daar ineens een dikke hommel en het voelde ook af 'ie mij geprikt had. Ik kon geen gaatje of angel zien zitten, dus ik heb het hele gebied afgezogen in de hoop dat ik het meeste gif er uit zou krijgen, op hoop van zegen.

Eenmaal aangekomen bij het kerkje zat het enige stapmaatje, genaamd Willem, al op me te wachten. Hij was op tijd en heeft al met een mevrouw lopen praten over diverse achtergrondinformatie omtrent het kerkje. 'k Heb m'n ligfiets weggezet en heb Willem m'n arm laten zien (die inmiddels al een mooie bult vertoonde). Het deed niet echt zeer, maar de plek werd gedurende de middag wel hard en doof. Maar we waren gekomen voor het geocaching en niet om zielig te doen over prikkende beestjes. De opdrachten die we kregen hadden vooral te maken met: hoeveel brugdelen heeft deze plek, hoeveel letters heeft de naam van dit gebouw of hoe laat is het hier. Opdrachten die op zich vrij makkelijk waren (als je maar goed kan tellen en kijken). Toen we alle plekken bezocht hadden en het eind-coördinaat uitgerekend hadden moesten we nog even zoeken waar de cache lag. Maar gelukkig had Willem de hint van de website opgeschreven, want dat maakte het een stuk makkelijker. Uiteraard ga ik niet verklappen wat de hint was, want het is de bedoeling dat de cache verborgen blijft voor non-geocachers (zogeheten muggles, naar de gelijknamige term uit de Harry Potter series). Willem had nog wat speeltjes meegenomen om te ruilen. Het idee is dat je bij het vinden van een cache er evt. iets uit haalt en er ook weer iets (het liefste van meer waarde) in stopt. Wij hebben een 4-tal poppetjes (uit zo'n choco-ei) ingestopt en hebben er 3 'aliens' uitgehaald (iets van een paperclip dingetje of zo). Toen we terugliepen naar onze fietsen kwamen we nog een echtpaar tegen die op de ligfiets waren. Nou ja, hij zat rechtop terwijl z'n vrouw voor lekker lag. Ze waren namelijk op een Hase Pino, ligfiets tandem. De achterste zit lekker op z'n zadel (wat je lekker noemt trouwens) terwijl de voorste lekker kan liggen.

Na deze cache was het tijd voor de tweede van vandaag, Deze lag in Aduard en nadat we onze fietsen geparkeerd hadden bij een lokaal cafe/bar zijn we vertrokken. Dit was ongeveer hetzelfde verhaal als de vorige cache, alleen bij deze maakte je een rondje door Aduard (bij de vorige bleef je op het terrein van Harkema). Onderweg kwamen we trouwens nog een brug tegen waarvan de leuning er af was (de brug wordt namelijk vervangen). En bij de brug stonden wat oude lui. De oude baas (ja, diegene met de overall aan) had behoorlijk wat aan te merken op de werklui die de leuning afgezaagd hadden. Blijkbaar hadden ze het ding midden op de brug neergelegd en zijn toen lekker naar huis gegaan. Een fietser die er niet langs kon heeft 'm (volgens de man) d'r af gegooid. Anyway, we zijn weer verder gelopen en onderweg zag Willem nog een echte dorpsslager. "Even naar binnen" zei Willem, "ze hebben hier vast van die lekkere droge worsten". Ze waren de winkel al aan het schoonmaken, maar Willem had geluk. Tevreden zijn we verder gelopen en bij het laatste coördinaat hadden we een (verstopte) puzzel die, nadat we 'm opgelost hadden, ons de locatie van de cache gaf. Wij lopen een paar honderd meter richting het eindpunt en... hmmm, d'r staan alleen huizen? Wij hebben gekeken en gezocht, achterlangs gelopen, maar konden zo snel niets vinden. Totdat Willem de geocaching-sticker op de regenpijp zag zitten... yes, we zitten in de buurt. Maar na wat speurwerk, oa. onder bloempotten etc. hadden we het nog niet gevonden. Totdat Willem de hint "Onbewoond!" begreep en ja hoor... gevonden. Uiteraard kan ik niet verklappen waar 'ie zat, maar 't was wel een super verstopplek. Ook hier hebben we een paar dingen geruild, de 3 aliens zijn in deze cache verdwenen en ik heb een koe-sleutelhanger er weer uitgehaald. Deze gaat binnenkort in een volgende cache.

Al met al hebben we toch een aantal kilometers gelopen en gezocht, maar het was een leuke middag. En hoe kun je zo'n middag beter afsluiten dan op een terrasje met een koud glas bier... en dat hebben we dus ook gedaan. Jammer voor de mensen die niet mee konden want met 26 graden was het een super-lekker-warme-zonnige dag. Maar geen nood, ik ga de activiteit er vast nog wel eens een keer opzetten. Er zijn per slot van rekening honderdduizenden caches (om precies te zijn 874435), verspreid over de hele wereld, keuze genoeg dus.