jul
2

Wat begon als een avondje lekker roeien eindigde toch iets spannender dan van tevoren gedacht. Maar ik zal bij het begin beginnen. Ik ben al een paar weken bezig met het oefenen voor mijn skiff-2 examen (as. zondag heb ik 'm). Daarvoor hebben we elke donderdagavond een instructeur die langs de kant meefietst, zo ook vanavond. Op ongeveer 1/4 van de outing kwam er een motorbootje aan die behoorlijk hard voer. Op zich is dat niet zo erg, maar ze maken altijd van die grote golven. Meestal gaat het wel goed (gewoon parallel aan de golf gaan liggen), maar deze keer dus niet. Ik had niet veel tijd (en zin) om m'n boot bij te draaien wat resulteerde in natte sokken, schoenen, broek en zo'n 15 cm water in de boot. Gezellig, dat begint goed.

Op de terugweg begon het gedonder. Op ongeveer 3/4 van de outing hoorde ik achter mij wat geroep et cetera. Een stuk voor me voer namelijk een 4+ van Gyas (andere roeivereniging). Toen ik me omdraaide zag ik hoe een motorbootje, met (vermoedelijk) 4 dronken kerels, koers zetten op hun boot. Blijkbaar vonden ze het leuk om roeiers te pesten. Gelukkig was dit allemaal goed afgelopen, maar even verderop lag ik. En toen ik ze op me af zag komen (tegen de vaarrichting in, lees: ze waren dus expres op een ramkoers met mijn boot) bedacht ik wat ik kon doen. Uitwijken had geen zin want ik had het idee dat dit toch niet ging helpen (ze voeren immers expres recht op me af) en ik had geen zin om te slippen (lees: 1 riem parallel aan de boot leggen om smaller te worden). Als ik namelijk zou gaan slippen was de kans groot dat ik om zou slaan (en ik was al nat geworden). Dus heb ik maar besloten om over te hellen naar de andere kant (stuurboord) en de kant waar het bootje zat (bakboord dus) op te tillen zodat ze niet over m'n riemen zouden varen maar er onderdoor.

Het ging allemaal net, want m'n blad ging net over de rand van de boot heen (ik denk zo'n 20 a 30 cm). Toen bedacht ik dat ze misschien wel eens m'n blad beet zouden kunnen pakken om er vervolgens aan te gaan trekken of zo (waardoor ik misschien om zou slaan). Daar had ik ook geen zin in dus gaf ik een flinke klap met m'n blad richting de boot / de persoon die daar zat. Hierbij heb ik die persoon ook geraakt en toen begon het gedonder. Ze werden boos omdat ik hun 'geraakt' had, terwijl ze mij juist 'in gevaar' brachten. Ik zag de boot langzaam draaien en achter me aan komen. Er moest dus nu flink doorgeroeid worden om ervoor te zorgen dat ze me niet te pakken kregen (geen idee wat ze dan zouden hebben gedaan). Gelukkig kon hun bootje niet zo snel en werd de afstand tussen ons steeds groter. Maar de mannen waren niet voor 1 gat te vangen. Ik zag hoe het bootje naar de kant ging en 1 van de mannen uitstapte en mijn kant op rende. Oh shit... dit gaat fout aflopen!

Bij de eerstvolgende brug aangekomen ging de 4+ (die op een bootlengte voor me roeide) er als eerste onderdoor en bleef na de brug een beetje in de weg liggen. En ik kon dus geen kant op toen ik ook de brug passeerde. Op de kant zag ik de man al op me af komen en sprong zo met een snoekduik het water in en begon op me af te zwemmen. Ik had mazzel dat de andere roeiboot wat aan de kant ging zodat ik door kon roeien. Toen de man zag dat hij mij zwemmend niet bij kan houden (duh) klom hij weer in het bootje en probeerde 1 van z'n makkers het. Ik was bang dat ze zo slim zouden zijn om een stuk voor me uit te rennen, daar in het water te springen en dan op me af zouden zwemmen. Maar de intelligentie was blijkbaar niet echt aanwezig bij het viertal.

Al met al was het een spannende outing. Maar, zo zei de instructeur, ik had wel hard geroeid op dat stukje van zo'n 400 meter dat ze me achtervolgd hadden. Dat examen van as. zondag wordt dus een makkie!

4 reacties

klaas breunis's picture
klaas breunis (niet geverifieerd)
"aanvaring"

Ha ha Wilfred, het is dus nog net iets anders gegaan dan ik vanaf de kant had gezien. Je was niet van plan te slippen en daardoor moesten de heren duiken! Goed gedaan. Gelukkig hebben ze de riem niet te pakken gekregen.
Ik vond het nog een hele tijd duren voordat ze hun bootje hadden gekeerd. Ze zullen wat beduusd zijn geweest enook flink vertraagd door de alcohol.
Die intik ging vervolgens heel mooi direct!
Leuke oefening!

H@rry's picture
H@rry (niet geverifieerd)
Wat een klojo's.

Wat een klojo's.

marcel beekmans's picture
marcel beekmans (niet geverifieerd)
bijna aanvaring

hahaha wat een gekkehuis joh! tja bier/alcohol gaat niet samen he zie je maar weer! wat een gekkehuis:P

Brothers (Ewout&Emiel)'s picture
Brothers (Ewout&Emiel) (niet geverifieerd)
Palingsoap: bijna aanvaring met zuipschuiten

Mooi verhaar brother!

Heb jij weer he?!?
Succes met je examen!!!

Groet Ewout en Emiel