jun
29

Zondag was het zover... ik zou de roeifiets van Richard Bruijn een middagje mogen lenen voor een wat langere proefrit. Rond 10 uur was ik in Winsum waar ik m'n eigen fiets eerst 'in de tuin' neer heb gezet. Na het overladen van wat spulletjes en het drinken van een glas drinken konden we (ik en de fiets) vertrekken. Van tevoren had ik de route alvast in m'n GPS gezet (zie link onder aan dit bericht), dus dat was een kwestie van een lijntje volgen. Op naar de Eemshaven!

In het begin was het allemaal nog een beetje wennen, ik slingerde wel wat heen en weer. Maar gelukkig waren de wegen breed en heel erg rustig. Een enkele keer kwam ik een auto of fietser tegen (volgens mij meer fietsers dan auto's). Na een tijdje durfde ik zelfs al omhoog te komen uit m'n stoeltje waardoor ook de buikspieren aan de slag moesten. En dat heb ik geweten... na een uurtje begon ik ze toch goed te voelen. Gelukkig heb ik er de hele rit niet al te veel 'last' van gehad. Komt waarschijnlijk omdat ik zelf ook al roei en je daar natuurlijk ook buikspieren voor gebruikt.

Halverwege richting de Eemshaven begon ik toch dorst te krijgen, maar dacht je dat ik m'n waterfles kon vinden. Jup, die lag dus mooi in m'n fiets in Winsum. Okay, dan maar gewoon doorfietsen. Gelukkig zag ik onderweg langs de vele boerderijen een mevrouw in de tuin zitten. Ik stopte vroeg of ik wat water mocht hebben en nadat ik dat opgedronken had en de mevrouw de fiets liet zien ben ik weer verder gegaan.

Toen ik in m'n hoofd de woorden 'u heeft uw bestemming bereikt' hoorde heb ik de fiets tegen een paaltje bij het Chaufeurscafé 't Molenzicht heb geplaatst was het tijd voor een dikke Magnum met Amandelen en een blikje Fanta. Even lekker uitrusten van de heentocht. Nog even wat zonnebrand bijgesmeerd en een klein stukje verder gefietst richting de opstapplaats voor de boot naar Borkum. Toen weer terug naar Garnwerd.

Daar had ik namelijk afgesproken met een aantal Stapmaatjes die ook een fietstochtje hebben gedaan. Okay, hun rit was misschien wat korter en minder snel, maar daardoor niet minder leuk. Na heerlijk in de schaduw te hebben gezeten onder het genot van een witbiertje en een kommetje mosterdsoep heb ik samen met hun nog een klein rondje Ezinge gedaan.

Eenmaal terug in Winsum heb ik de roeifiets netjes achter het huis neergezet en heb ik van de vrouw/vriendin (of beide) van Richard nog wat te drinken gekregen en is m'n waterfles (die ik nu weer terug had) gevuld. Nog even wat gekletst over sixpack's en hoe roeifietsen hier aan bijdraagt, daarna weer naar huis gegaan.

De teller van het roeifietsen stond bij aankomst in Winsum op 91 km en die van m'n eigen fiets op 54 km, totaal dus 145 km gereden.

En dan is het maandag en denk je terug aan hoe het de dag ervoor was gegaan. Een 'roets' (lees: samenvoeging van roei en fiets) leek me wel wat, maar m'n schuurtje is niet al te groot. De rolmaat gepakt en wat gemeten... Hmm, volgens mij moet dat wel gaan passen. En wat doe je dan? Juist, je geeft toe aan dat roets-virus. Met andere woorden, de bestelling is geplaatst. En nu maar hopen dat hij snel geleverd wordt. Het zou natuurlijk mooi zijn als ik er nog wat zomer kilometers mee kan maken. Oh ja, welke heb ik nu eigenlijk besteld. Uiteraard de supermooie Thys 209 van carbon, mooi in het blauw (zie foto hieronder) en net even iets anders dan het vorige model (de stalen 222). Enfin, de levertijd is ongeveer 2 tot 4 maanden... zucht.

Rowingbike Thys 209