aug
29

Vanochtend om 9:25 uur vertrokken richting Groningen om mezelf naar de start van de route te begeven en om een foto te maken van de fiets bij 't Peerd van Ome Loeks.

Ronde van Nederland - Bij 't Peerd van Ome Loeks

Het begin van de route was allemaal nog bekend terrein, alhoewel ik in het Noorderplantsoen toch een keer fout gereden ben omdat het Noorderzon met al z'n spandoeken, voorstellingen etc. vermoedelijk het bordje blokkeerde. Maar eenmaal de stad uit ging het voortreffelijk. Vlak voor Garnwerd kwam ik nog een andere fietser met dikke fietstassen tegen. Het bleek om iemand uit Middelburg te gaan die ook bezig was met hetzelfde ritje als waar ik vandaag mee begonnen ben, alleen ging hij dus de andere kant op. Even later kwam ik nog een Duits echtpaar tegen wat ook met deze tocht bezig was. Ze vroegen me waarom ik 'de verkeerde kant' op ging. Zo heb ik namelijk de meeste tegenwind.

Het weer bleek zich aan het begin van de dag prima te houden. Er was flink wat regen voorspeld dus het stemde mij goed dat het zonnetje volop scheen. Daar zou later wel verandering in komen want de buien kwamen af en aan, net als de wind die naar mate de dag vorderde steeds harder ging blazen. Op een gegeven moment stonden de sluizen maximaal open waardoor ik onder een boompje een beetje uit de wind en regen probeerde te blijven. Diep in m'n fiets weggekropen en met het afdek-dekseltje boven m'n hoofd probeerde ik zo droog mogelijk te blijven.

Ronde van Nederland - Schuilen voor de regen

Onderweg heb ik ook heel veel schapen gezien, duizenden. En waar schapen zijn, zijn ook veeroosters, maar ook van die ondingen genaamd: klaphekjes. Degene die deze dingen uitgevonden heeft moeten ze een medaille geven. 'k Kwam er negen stuks tegen (ja, 'k heb ze allemaal geteld). En bij bijna allemaal moest ik de fiets uit om 'm open te doen. Alleen bij de laatste was een meneer zo vriendelijk om 'm voor me open te houden.

Na dik 150 kilometer fietsen kwam ik uiteindelijk op mijn eindbestemming voor vandaag uit, Harlingen. Maar ik had niet goed opgelet, want de LF10 route ging aan de verkeerde kant van de dijk langs. De camping waar ik zou overnachten bevond zich aan de andere zijde. Omdat ik geen zin had om helemaal om te fietsen besloot ik de fiets recht de dijk op te duwen bij het voetpad wat daar lag. Omhoog was niet zo'n probleem. Ten eerste omdat die kan niet zo stijl was. Omlaag was een ander verhaal. Met de remmen continu ingeknepen en blokkerende/glijdende wielen (het gras was nat) kwam ik toch beneden. Maar daar was nog een smalle doorgang en vlak daarop een betonnen trappetje. Het heeft wat kunst-en-vliegwerk gekost, maar uiteindelijk is de fiets er toch doorheen gekomen. Helaas niet helemaal ongeschonden, d'r zit nu een krasje achter het rechterwiel.

Ronde van Nederland - Trappetje af

Ronde van Nederland - Past net niet

Gelukkig was het droog toen ik mijn tent op ging zetten. Daarna lekker douchen, nou ja, lekker... het water was niet echt warm. Daarna de gasbrander en het literblik met erwtensoep gepakt om aan het avondeten te beginnen. Maar gezien de harde wind wou ook dit natuurlijk niet lukken. Stukje verderop stond een verlaten stacaravan waar ik in een hoekje achter kon schuilen. In elkaar gehurkt en met m'n handen om het vuur (waar ik ook lekkere warme handen van kreeg), is het toch gelukt om een heerlijke warme soep te serveren.

Elke dag ga ik proberen om een stukje op m'n blog te schrijven, een paar foto's er bij en de route. Kom de volgende avond dus nog een keer kijken hoe dit avontuur afloopt.

Blogberichten: 
The day after

4 reacties

Victor's picture
Victor (niet geverifieerd)
Hey Wilfred, mooie tocht! Ik

Hey Wilfred,

mooie tocht!

Ik heb deze zomer óók daar langs de Waddenzee gefietst, echter aan de zeekant van de dijk op het schuine gedeelte. (tussen de schaapjes door)
Daar waren geen klaphekjes, dus moest ik de fiets een keer of 8 over een hekje tillen.
"Gelukkig" heb ik geen VM. Wink

Groet & veel plezier op je mooie tocht langs de randen van NL.

Kijk uit dat je niet óver de rand valt!

Victor.

David Hembrow's picture
David Hembrow (niet geverifieerd)
Goed gedaan. Het was

Goed gedaan. Het was vreselijk weer voor fietsen !

Wij was heel dichtbij gisteren, bij de zeehondencreche in Pieterburen (met de auto).

Daar was iemand in een Mango op de weg in de buurt, maar geel zonder flamen.

BrandweerQuest's picture
BrandweerQuest (niet geverifieerd)
Zet 'm Wilfred! Vanaf nu

Zet 'm Wilfred! Vanaf nu wordt het alleen maar mooier weer.
Ik zal je belevenissen elke dag volgen.

wim harwig's picture
wim harwig (niet geverifieerd)
goed idee !

Hardstikke goed dat je het lef hebt een reisblog bij te houden.
Mijn favorite reis-blog is tot nu toe http://whileoutriding.wordpress.com/
Wie weet, ga je dat evenaren !

Ik blijf je volgen ......