feb
20

Onze roeivereniging heeft vandaag zijn 25e lustrum, we bestaan op de kop af 125 jaar. Op 19 februari 1886 werd de vereniging opgericht en nu, 125 jaar later, zijn we met zo'n 400 leden. En dat vraagt natuurlijk om een feestje.

De dag begon rond 11 uur. Verzamelen en dan hup de boot in voor onze wekelijkse zaterdagtraining. Er stond veel wind en dat maakte het er niet makkelijker op. We hadden van de coach een aantal oefeningen meegekregen voor het 'gelijk rijden'. Ten eerste roeien in een heel langzaam tempo (iets van 18 slagen per minuut) en dat deden we tubbend (2 roeiers houden balans en dit rouleert elke zoveel slagen door zodat iedereen aan de beurt komt). Ditzelfde deden we ook nog een keer maar dan werd er vlot weggezet. Tevens werd er een derde-stop toegevoegd. Dit houdt in dat je na de haal je handen strekt, inbuigt en blijft wachten tot er 'go' geroepen wordt. Daarna is het noodzaak om gelijk op te rijden (lees: glijden) naar de intik toe. Ondanks de harde wind was het toch een vruchtbare training.

Degene die normaal foto's zou nemen die dag was ziek geworden, dus hebben ze mij gevraagd of ik niet wat foto's van de hele dag wou nemen... nou vooruit dan maar. De middag begon met een paneldiscussie onder leiding van RTV Noord presentatrice Eva Hulscher. Daarna nog even wat gepauzeerd onder het genot van een hapje en een drankje en zo tegen half zes was het tijd voor de botendoop. We hebben twee nieuwe 8+'en en een nieuwe 4x+. Schitterende boten die ook een naam kregen zoals het hoort. Zo kreeg de veteranen-8+ de naam Tineke Floor, de 4x+ werd gedoopt Wellgunde VI en de dames-8+ kreeg de schitterende naam Noorderkroon. De laatste twee boten gingen na het dopen, zoals gebruikelijk is, het water in zodat er voorgeroeid kon worden. Alleen de veteranen-8+ bleef liggen omdat de botenbouwer de verkeerde boot gemaakt had (hij was voor een zwaardere categorie roeiers). Deze wordt binnenkort nog omgewisseld.

Omdat iedereen na de botendoop koud begon te worden zijn we snel naar binnen gegaan voor de warme tapas-maaltijd. Maar voordat het zover was had onze voorzitter nog een nieuw technisch snufje. Doordat we een aantal boten bij Concept2 hebben besteld kregen we een nieuw soort ergometer op proef, de Concept2 Dynamic. Een hele verbetering ten opzichte van de 10 tot 15 jaar oude ergometers die we beneden in ons zweethok hebben staan. Ik heb er zelf op gezeten en hij roeit heerlijk. Veel minder belasting op je rug bij de uittik en een lekkere soepele en natuurlijke roeibeweging. Een echte vooruitgang. En nu maar hopen dat onze oude ergo's vervangen worden door deze fijne machines.

En toen eindelijk de maaltijd. Een drietal heerlijke salades (vlees, vis en 'groen') en nog wat diverse gezonde snacks. En nadat iedereen z'n buik rond gegeten had kwam er nog een echte modeshow. Voor het lustrum waren diverse kledingstukken gemaakt en deze werden door 3 Hunzeleden getoond. Sokken, shirts, jasjes, mutsen en andere kledingstukken om warm te blijven kwamen ten tonele. En allemaal natuurlijk in het Hunze wit/blauw. Het zou die avond nog lang gezellig blijven, maar ik wou toch echt wel naar huis toe. Deze jongen was al bijna 10 uur op de vereniging en dat was meer dan genoeg voor vandaag. Morgen is er namelijk weer een dag en op die dag wordt er uiteraard weer geroeid.