feb
18

Het plan was om een thuisserver in te richten die tevens als mediacenter dienst doet. Ik had op zolder nog een oude PC staan waarop ik in eerste instantie Ubuntu Server op had gezet om wat mee te experimenteren. Deze optie viel al snel af omdat de computer in de 'idle' stand zo'n 180 watt vraagt. Op jaarbasis zou me dit ongeveer € 350 aan stroom gaan kosten. Voor dat geld kan ik (bijna) een nieuwe zuinigere computer kopen. En dat laatste heb ik dus ook gedaan. Uiteraard heeft deze Apple-fan gekozen voor een Apple Mac mini. Een klein kastje van ongeveer 20 x 20 centimeter met daarin onder andere een 2,4 GHz processor, 2 GB geheugen, 320 GB hardeschijf en een HDMI aansluiting. En het beste van alles is dat hij in de 'idle' stand, volgens specificatie, minder 10 watt verbruikt. Op jaarbasis is dat ongeveer € 20 aan stroomkosten.

Apple Mac mini

Het aansluiten was een fluitje van een cent. Stroomkabel er in en de HDMI kabel met de AV receiver verbinden en klaar is Kees. Aangezien er geen toetsenbord en muis bij geleverd wordt heb ik er een Logitech diNovo Mini bij aangeschaft. Een klein draadloos bluetooth toetsenbord met mini-trackpad om de muis te besturen. Allemaal een fluitje van een cent om in te stellen, binnen 10 minuten had ik de boel up-and-running.

Logitech diNovo Mini

Software

Aan kale hardware heb je niets dus moest er ook wat software op komen het geheel af te maken. Als mediacentersoftware heb ik gekozen voor Plex. Deze indexeert je iTunes- en iPhoto-library en handmatig gekozen directories waar je films, muziek, afbeeldingen et cetera in staan en toont dit vervolgens in een mooi overzicht op het scherm. Vanaf de bank kun je dus al je media bekijken.

Plex Media Center

Plex bevat ook de mogelijkheid om plug-in's te installeren. Hiermee kun je de functionaliteit van het pakket nog verder uitbreiden. Zo zijn er bijvoorbeeld plug-in's om YouTube films, Apple Trailers of Uitzending Gemist te bekijken. Teveel om hier allemaal op te noemen. Om TV-series en films te downloaden gebruik ik SABnzbd+ om NZB-bestanden te verwerken en deze te downloaden van Usenet. Dit programma download (na het toevoegen van het NZB-bestand) automatisch alle benodigde bestanden, controleert/repareert ze eventueel, pakt ze uit en zet ze in de juiste directory.

SABnzbd+

Voor toegang tot Usenet heb je tevens een usenetprovider nodig. Sommige ADSL-providers leveren deze dienst (in beperkte mate) bij het abonnement, maar mijn provider (Telfort) doet dat niet. Ook zijn er wel gratis usenetprovider, maar deze zijn vaak langzaam, incompleet en bewaren de te downloaden bestanden vaak maar heel kort. Om goed te kunnen downloaden heb je een betaalde usenetprovider nodig. Voor het downloaden van TV-series gebruik ik Sick Beard. Hier in kun je je favoriete TV-series instellen en het programma gaat dan op zoek naar de laatste afleveringen. Als deze gevonden zijn stuurt hij het NZB-bestand naar SABnzbd+. Die gaat op zijn beurt de aflevering downloaden en geeft die daarna weer terug aan Sick Beard. Nadat de aflevering hernoemd is naar een correcte nette naam en alle metadata, zoals een korte omschrijving, er bij gezet is kan het via Plex bekeken worden. Vaak nog voordat hij in Nederland op de buis is.

Sick Beard

Om films te downloaden gebruik ik weer een ander programma, namelijk CouchPotato. Deze werkt in feite hetzelfde als Sick Beard, behalve dan dat het niet om TV-series maar om films gaat. Een ander verschil met het downloaden van een serie is dat het soms even kan duren voordat de film aangeboden wordt. Daarom kun je een lijst aanleggen met 'wanted' films. Elke 24 uur gaat het programma dan zoeken of deze films online staan en als dat zo is wordt het NZB-bestand gedownload en doorgegeven aan SABnzbd+.

CouchPotato

Om het beheren van TV-series, films en de downloads makkelijkere te maken is er ook voor de 3 eerdergenoemde programma's een plug-in voor Plex. Hiermee kun je vanuit je luie stoel de nieuwste TV-series en films zoeken en soms ook alvast een trailer bekijken (bij films). Een plug-in die ik binnenkort nog wil proberen is Game Launcher. Hiermee kun je duizenden oude arcade-spelletjes zoals Boulder Dash, Street Fighter en Bomberman spelen. En wederom allemaal vanuit de luie stoel of bank.

Plex Media Center - Game Launcher

Wat kost dat allemaal?

De enige kosten die je eigenlijk hebt zijn de kosten voor de Mac mini, de diNovo Mini en een abonnement voor toegang tot Usenet. De hardware kost respectievelijk € 699 en € 99 en het abonnement bij een usenetprovider is ook iets van € 5 a 10 per maand (heb nog niet besloten welke ik neem). Daarnaast heb je nog de stroomkosten maar dat is maar een paar tientjes per jaar schat ik zo.

Hoe nu verder?

Om het 'thuisserver' gedeelte uit te breiden wil ik een VPN-server installeren zodat ik vanaf mijn werk, ouders of waar dan ook bij mijn thuisnetwerk kan. Ook wil ik thuis mijn eigen telefooncentrale gaan draaien met behulp van Asterisk. Binnenkomende telefoontjes kan ik dan zelf routeren en bijvoorbeeld doorsturen naar mijn mobiele telefoon. Of ik kan vanuit het buitenland via mijn eigen telefooncentrale goedkoop naar Nederland bellen. Ook wil ik de Mac mini en m'n MacBook Pro niet meer via het draadloze netwerk hebben, maar gewoon bedraad via een 1 Gb netwerkverbinding. Op die manier heb ik een veel hogere snelheid tussen beide machines. Mijn Drobo met 2,7 TB aan schijfruimte wordt dan aangesloten op de Mac mini en deze wordt dan op mijn MacBook Pro, waar hij momenteel op aangesloten is, als gedeelde schijf ingesteld. Als het goed is zouden alle bestaande applicaties na de verhuizing gewoon moeten blijven werken. Het voordeel is dat er op de Drobo veel meer data past dan op de Mac mini (2,7 TB tegenover 320 GB, een factor 7 verschil) en dat de gegevens altijd beschikbaar zijn. Een nadeel wat ik nog wel zou kunnen hebben is het hogere stroomverbruik (ding staat namelijk continu aan). En de doorvoersnelheid tussen de MacBook Pro en de Drobo gaat vermoedelijk omlaag, omdat het niet meer rechtstreeks via FireWire 800 maar via ethernet gaat. Ik ben benieuwd hoe dat gaat met het capturen van HDV video, dat moet de praktijk uitwijzen. De extra schijfruimte die beschikbaar komt voor de Mac mini wil ik eventueel ook gaan gebruiken voor een webcambeveiliging. Bijvoorbeeld door in de hoek van de kamer een webcam neer te zetten die bij beweging een opname maakt en dit op de Drobo plaatst. Het zijn nu nog allemaal ideeën, maar dat zal vast niet lang duren. Mocht je andere ideeën hebben, laat dan hieronder een reactie achter.

8 reacties

Bart R's picture
Bart R (niet geverifieerd)
Leuk!

Hee Wilfred,

Gaaf wat je allemaal hebt uitgevogeld, de meeste tools die je hier noemt kende ik nog niet maar moet ik ook maar eens proberen..

Ik heb thuis zelf een VMWare server draaien met daarop o.a. FreeNAS voor de storage van muziek en video. De HTPC staat in de kamer en bestaat uit een Gigabyte mini-ATX moederbord met HDMI en SPDIF out naar mijn beamer en AV. Dit alles ingebouwd in een Antec fusion case.

Als software draai ik Mediaportal met een aantal plugins w.o. MP-TVseries (lijkt op jouw plugin binnen Plex, screenshot: http://www.team-mediaportal.com/components/com_mtree/img/listings/m/149.jpg )

Jouw oplossing met de Mac Mini vindt ik wel heel erg cool, alleen de prijs staat me niet zo aan.. Aan de andere kant kun je de hoge prijs terugverdienen door een sterk gereduceerd stroomverbruik van de Mac.

Erg leuke hobby!

Bart

Jon's picture
Jon (niet geverifieerd)
Mooi dat het allemaal gelukt

Mooi dat het allemaal gelukt is. Heerlijk om je spullen te zien binnenkomen terwijl je slaapt. Jammer dat dit soort dingen niet rechtstreeks op een Drobo kan draaien.

De skin van Plex, en die ook er voor Mediaportal is in de vorm van streamedmp is een port van de Mediastream skin van XBMC.

En als je nog een snelle usenet provider zoekt: http://www.news.astraweb.com/specials/kleverig-11.html $ 11 dollar en ik krijg er mijn 120mbps mee vol en al bijna 1000 dagen retentie.

Bas's picture
Bas (niet geverifieerd)
server/netwerk

beste schrijver,

ik heb ongeveer gelijksoortige plannen.
ben inmiddels in het bezit van een minimac met server-software.
ik ben me wel nog aan het inlezen hoe ik deze het beste in mijn netwerk kan implementeren.
heb nu het modem / gigabit router / bedraad en wifi netwerk verbindingen door het huis voor gebruikers en centrale printer.
ook wil ik de mini gaan gebruiken in plaats van mijn "lawaaibak" mediacenter pc met windows 7.
ik heb een terratec H7 cam ontvanger voor de digitale zenders.
verder heb ik een NAS aan de routeer hangen voor centrale opslag van gegevens, mijn versterken en tv hangen ook aan het netwerk. allen hebben wel internetverbinding, maar onderling communiceren is moeilijk.

als problemen ondervind ik nu het communiceren tussen computers gaat moeizaam, printer is niet gout te vinden voor de computers, en mijn NAS blijft lastig toegankelijk.
ik denk dat het voornamelijk ligt aan de instellingen van de modem (kpn) omdat deze niet juist staat ingesteld om ip adressen af te geven aan alle apparaten.

Sander's picture
Sander (niet geverifieerd)
Zow, ben blij dat ik even

Zow, ben blij dat ik even goed heb gezocht! Lijkt mij super om zo'n media thuis te hebben. Ik zie al die technische praat en kom er niet helemaal uit!

Weet iemand misschien een handleiding hierover? Ik zal dit artikel nog een paar keer opnieuw lezen en misschien dat ik er dan uit kom met wat ik allemaal nodig heb.

Thx for sharing!

XL-Network's picture
XL-Network
Proberen...

Gewoon een kwestie van uitproberen. Zo ben ik er ook achtergekomen. Op de sites van SABnzbd, CouchPotato, Sick Beard et cetera staan vaak wel iets aan installatieinstructies. Voor de rest maakt het een verschil of je wel/niet een pay-server (usenettoegang) hebt en een goede NZB-provider (waar je de films laat zoeken).

Succes!

john's picture
john (niet geverifieerd)
Media streaming

Langs deze weg ben ik op zoek naar het juiste informatie betreft streaming> van media. Ik ben op zoek naar een server die geschikt is voor> films/games/software erop te zetten, En dat gebruikers de films> /games/software kunnen bekijken of eventueel kunnen downloaden, (video on> demand )kunt u of uw bedrijf mij meer informatie geven hoe ik het beste> kan beginnen Zoals : servers.software, etc etc ik zie uw reactie graag> tegemoet. Met vriendelijke groet,

XL-Network's picture
XL-Network
Geen bedrijf

Hallo John,

Dit is een persoonlijk blog en ik ben/heb geen bedrijf. Je vind op deze pagina dus alleen mijn persoonlijke ervaringen. Ik kan je helaas ook niet helpen met je vraag. Ten eerste omdat deze redelijk algemeen is. Ten tweede omdat ik ik geen ervaring heb met streaming media.

Groet,
Wilfred Ketelaar

john's picture
john (niet geverifieerd)
Hoi Wilfred, Alvast dank voor

Hoi Wilfred,

Alvast dank voor je reactie , Mvg John