jul
18

Dutch Capitals Tour 2012Oftewel het fietsen van lange afstanden, ook wel brevetten genoemd. Denk hierbij aan afstanden van 200, 300, 400, 600, 1000, 1200 of zelfs 1400+ kilometer (zoals bijvoorbeeld de Dutch Cities Tour). Allemaal non-stop en zonder ondersteuning. Je bent dus helemaal op jezelf aangewezen. Ook is het geen wedstrijd waarbij het belangrijk is wie er als eerste over de streep komt, het gaat er om dat je binnen een bepaalde tijd de tocht uitgereden hebt. Onderweg help je ook je medefietser als hij het moeilijk heeft. De einduitslagen worden ook niet chronologisch gepubliceerd, maar alfabetisch. Er is dus geen winnaar. Je hebt verschillende afstanden en voor elke afstand staat er een maximum tijd. Hieronder een kort schema van de verschillende afstanden en maximum toegestane tijden. Zoals je ziet betekend het rijden van de langer afstanden dat je twee of zelfs drie nachten door rijd, met weinig tot geen slaap.

Afstand Maximum tijd
200 kilometer 13,5 uur
300 kilometer 20 uur
400 kilometer 27 uur
600 kilometer 40 uur
1000 kilometer 75 uur
1200 kilometer 90 uur (soms minder)
1400 kilometer 116:40 uur (soms minder)

Waarom schrijf ik dit nu allemaal? Nou het lijkt me wel leuk om eens wat langere afstanden te gaan fietsen. Ik heb wel eens vaker 200+ kilometer op een dag gedaan, dus ik weet dat ik dat kan. 300 kilometer op een dag lukt ook prima, maar daarna weet ik het simpelweg niet. Het lijkt me een uitdaging om deze monsterritten, want zo mag je het volgens mij wel noemen, te rijden. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal, moet je uit sterk hout gesneden zijn. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om gelijk een tocht van 1000+ kilometer te gaan doen. Dat mag trouwens ook helemaal niet, volgens mij. Je moet je eerst 'bewijzen' door de kortere tochten te doen. Mijn idee is dan ook om met een lekker tochtje van 200 kilometer te beginnen. Dan ben ik tenminste nog voor het avondeten weer thuis. Nu zijn er dit jaar nog wel een paar tochten van 200 kilometer, maar die zijn allemaal niet in de buurt. Ik denk dat ik begin volgend jaar start zo'n tocht. Heb ik gelijk een goed voornemen voor het nieuwe jaar (niet dat ik daar normaliter aan meedoe). Gelijk een mooie toevoeging voor mijn bucket list.

Weet je nog zo'n tocht in het noorden van het land? Heb je tips of wil je lekker meedoen? Laat hieronder een reactie achter.

3 reacties

Sake's picture
Sake (niet geverifieerd)
Meest noordelijke

Meest noordelijke mogelijkheid lijken me de brevetten van Gerrit Schotman vanuit Zwolle, al organiseert hij ze niet elk jaar. Hou zijn site in de gaten: http://www.lowlands1000.nl/.

mvg, Sake (nog 4 weken tot de Dutch Capitals Tour van 1425km max. 110 uur, zie mrpbp.nl)

XL-Network's picture
XL-Network
Dank!

Ik heb de lowlands1000.nl-website even bekeken en voor 2013 staan er inderdaad weer een volledige serie aan brevetten gepland. Ik zal daar volgend jaar eens gaan neuzen, het is namelijk niet al te ver (maar 100 kilometer fietsen).

Eugène's picture
Eugène (niet geverifieerd)
Brevetten

Hoi Wilfred,

Een prachtig voornemen voor de toekomst als je van lange-afstanden-fietsen houd.
Ik nu sinds 3 jaren brevetten vanuit Zwolle en Boekelo met als top-ervaring Parijs-Brest-Parijs van vorig jaar.
Er schuilt echter wel een gevaar in het fietsen van brevetten; het werkt verslavend!!
Dat komt door;
- Bij 's nachts doorfietsen zie je de reeën en andere wilde dieren
- Het echt goede gevoel dat je krijgt als je iemand anders kunt helpen (mentaal of anders)
- Je leert de andere fietsers snel kennen en je treft bijna altijd wel iemand die dezelfde snelheid aanhoudt zodat je samen mee kunt fietsen
- enz/etc.

Zoals Sake al schreef, hou de site van o.a. Gerrit Schotman in de gaten en ik hoop je in de toekomst tegen te komen.

Vriendelijke groet, Eugène.