feb
22

Na weken van voorbereiding was het eindelijk zover. Het Appeltjesweekend, wat ik samen met nog drie andere mede-theatersporters georganiseerd had kon beginnen. Afgelopen weekend zijn we met zo'n 20 a 25 personen in de Rust en Ruimte Lodge in Klijndijk bij elkaar gekomen voor een te gek weekend. Het thema was: Das Ulteames Experiment. We onderwierpen iedereen aan vragen, opdrachten en andere experimenten. Het begon al met een vragenlijst van vier pagina's. En nadat iedereen zijn kamer uitgekozen had was het tijd voor het eten. Ook dat was een experiment want van de drie pannen hebben we er twee voorzien van een kleurtje (zie de foto's). Na een lekker tiramisutoetje hebben we buiten nog een spelletje Ren-Je-Rot gedaan en alle antwoorden genoteerd. De vier organisatoren van het weekend waren namelijk allemaal een wetenschapper. Zo hadden we Appel Einstein, Ada Jonagold, Jon Elstar en Sigmund Fruit (mijn personage). Sigmund mocht de vragen bij Ren-Je-Rot stellen, terwijl de overige drie collega's de antwoorden noteerden. Na 14 vragen was het genoeg en mocht iedereen weer lekker naar binnen waar het warm was en we nog tot laat in de avond zaten te weerwolven.

De volgende dag werd er tussen 10 en 11 uur ontbeten waarna we in twee gelijke groepen gemaakt hadden. De ene groep ging eerst naar buiten waar ze om de beurt een spijker in een houten stam moeten slaan. De andere groep moest binnen een zelfverzonnen verhaal verzinnen. Daarna werden de groepen omgedraaid en werd er een beloning tegenover gesteld. Het doel van dit experiment was om te kijken of ze met de doe- en/of denkopdracht beter of slechter zouden presteren. De uitkomst was verrassend.

Daarna hebben we ze 's middags op een fotopuzzeltocht gestuurd. Ze hadden een zestal enveloppen (en een noodenvelop) mee met daarin verdeeld foto's. Op elke foto staat een aanwijzing welke kant je op moet en elke envelop bevat ook een puzzel. Voor het experiment ben ik als observator met de eerste groep meegelopen om te kijken hoe het denkproces verloopt. En bij de eerste vraag ging het gelijk al mis. De link werd bij beide groepen niet gelegd dat je het antwoord van de puzzel bij de laatste foto moet gebruiken. Hierdoor zijn beide groepen al vrij snel de verkeerde kant op gelopen. Maar wonder boven wonder kwamen ze toch weer op het juiste pad. Bij terugkomst op de lodge wachtte hun een lekker warm broodje knakworst en kon er gerelaxt worden.

Voor het avondeten hadden we iedereen een appel gegeven. Deze moest geschild worden en daarbij werd de tijd EN de lengte van de appelschil gemeten (zonder dat we hiervoor een opdracht gegeven hadden). Na het schillen werden de proefpersonen verzocht om de appel in kleine stukjes te snijden zodat deze verwerkt kon worden in het toetje, apple crisp. Daarna was het echte eten aan de beurt. Rijst met prut, deze keer zonder kleurstoffen. Toen alles verorbert was en het toetje gegeten was het tijd voor de uitslagen van alle onderzoeken. Mijn collega Appel Einstein had een aantal mooie grafieken gemaakt die precies konden laten zien wat de resultaten van het weekend waren. Ook hadden we van het bestuur nog een flesje Apfelkorn gekregen als dank voor het organiseren van het weekend. Die kwam goed van pas!

De zaterdagavond was het namelijk party time! We hadden iedereen de opdracht gegeven om als een stom of niet-intelligent bekend persoon te komen. En daar werd ook behoorlijk gehoor aan gegeven. Zo waren daar onder andere: Homer Simpson, Bobby Farrell, Whitney Houston, Mevrouw Stemband, Plien en Bianca, Dr. Love, et cetera. Zelf was ik verkleed als Haagse Harry, die lekker liep te schreeuwen en zich nergens wat van aantrok of voor schaamde. Super leuk, alleen hou je er wel een schorre stem aan over.

Zondagochtend was het tijd om op te ruimen en alles schoon te maken. Daarna nog even lekker zitten voor een laatste bakie en naar huis. Het was weer een tof weekend! Gelukkig hebben we de foto's nog.