dec
8

Het laatste bericht op mijn website was al meer dan twee maanden geleden, maar goed nieuws. Ik leef nog steeds! Had alleen weinig te melden. Dan nu toch maar even een korte update over verschillende zaken.

Als eerste een stukje groot nieuws. Ik had het een tijd geleden al over vakantieplannen voor volgend jaar en het idee was om met de Velomobile City Challenge te rijden, maar dat is van de baan. Niet omdat het niet leuk lijkt, maar ik ga een nog leukere tocht rijden. De Great Baltic Sea Ride 2014. Deze tocht wordt georganiseerd door Josef Janning uit Duitsland. Dezelfde persoon die twee jaar geleden ook de Roll over America georganiseerd heeft. Hieronder zie je een (voorlopige) route. Zoals de site vermeld zijn het 3 weken, 3 wielen en 3.000 kilometer vol van fietsplezier. Ik heb mijzelf inmiddels, samen met een aantal oud-ROAM'ies, officieel opgegeven zoals te zien is op de rijderpagina.

GBSR 2014 route (pre-final v1)

Iets anders waar ik de laatste paar weken mee bezig ben is domotica (of huisautomatisering). Hiermee kun je (zoals de naam al zegt) verschillende dingen in je huis op afstand bedienen. Denk hierbij aan verlichting die automatisch aan gaat als je thuis komt of door de gang loopt, gekoppelde rookmelders, verlichting die aan gaat als de film gepauzeerd wordt en meer van dat soort dingen. Het gratis softwarepakket wat ik hiervoor gebruik is Domoticz en dit draait op zowel Windows als Linux. Ik heb het draaien op mijn Raspberry Pi (een kleine mini-computer waar een vorm van Linux op draait). Naast de hardware om verschillende componenten zoals verlichting aan of uit te schakelen heb je ook een zender/ontvanger nodig om vanaf het softwarepakket de hardware aan te sturen. Dit is de RFXCOM RFXtrx433 USB. Met dit kleine USB-kastje (netwerkversie is ook beschikbaar) is het mogelijk om signalen van verschillende merken / protocollen te verzenden en ontvangen. Het fijne is dat je dus niet per se gebonden zit aan een bepaald merk. Zo is mijn schakelmateriaal van KlikAanKlikUit en zijn de deur-, beweging- en schemersensoren van Marmitek (X10-protocol).

Domoticz

Het is lichtelijk een beetje uit de hand gelopen omdat ik inmiddels acht lichtschakelaars/-dimmers (woonkamer, keuken, hal, overloop en slaapkamer), twee bewegings- en schemersensoren (hal en overloop), twee deursensoren (voor- en terrasdeur), drie rookmelders (woonkamer/keuken, overloop en slaapkamer), een deurbel met twee gong's en een IP-camera in gebruik heb. Ik kan er natuurlijk nog veel meer over vertellen, maar misschien bewaar ik dat voor een los blogbericht. Feit is nu dat ik overal ter wereld het licht en dergelijke kan bedienen en mee kan kijken wat er in mijn huis gebeurd. Er zijn nog een aantal uitbreidingen die ik wil hebben en dat zijn onder andere een verbruiksmeter in de meterkast, het in-/uitschakelen van de verwarming en een camera bij de voordeur zodat ik automatisch een foto gemaild krijg als er iemand op de deurbel drukt. Afgelopen twee weken is het namelijk drie keer voorgekomen dat er aangebeld werd terwijl ik niet thuis was. Wink