jan
19

Afgelopen zondag is de Noordelijke velomobieltocht verreden in Assen. Mijn eigen fiets was nog niet klaar, maar ik kon gelukkig de proefrij Mango van de Ligfietsgarage Groningen meenemen. De dag ervoor heeft Arjen 'm bij mij thuis gebracht en 's avonds heb ik gelijk even een kort proefritje gemaakt om te kijken of alles goed werkte en zo. Had ik ook mooi de tijd om m'n vrijdag aangeschafte Ekoi helm met visier uit te proberen. Die werkte prima, tot op een gegeven moment het bevestigingspunt van het vizier aan de helm losliet. Peter had hier blijkbaar ook al last van en heeft het (te kleine schroefje) vervangen door een dikker exemplaar.

Zondag werd ik wakker en toen ik naar buiten keek was het witter dan de dag ervoor, het had gesneeuwd. Ik zat nog te twijfelen of ik de route naar Assen aan zou passen, maar ik dacht... ach, we proberen het gewoon. Nadat er gegeten en gedronken was en de fiets vol met eten/drinken geladen stond de klok op 8 uur en was het tijd om te vertrekken. Het was ongeveer 40 km naar Assen en met die sneeuw zou m'n gemiddelde snelheid niet al te hoog liggen. Het minste stuk was tussen Matsloot en de weg tussen Peizermade en Peize. Daar lag best wel wat sneeuw en er zaten diverse stukken bij waar sneeuwbulten vast gevroren waren. Een paar keer uitstappen was dan ook noodzakelijk. Maar uiteindelijk is ook dat in orde gekomen en kwam ik zo rond 10 uur in Assen aan. Daar werd ik met thee, cake en andere velomobilisten opgewacht.

Zo tegen 11 uur was het tijd om te vertrekken. In totaal 13 deelnemers (er zouden 18 komen, maar een aantal hebben afgehaakt vanwege het weer of ziekte), helemaal geen gek getal dus. De route was door Peter eerder die week gereden om te kijken of het allemaal begaanbaar was. Er zaten zo af en toe wel bulten sneeuw, maar geen echte showstoppers. Af en toe moest er uitgestapt worden of was er iemand die je door de sneeuw duwt / trekt zodat je zelf lekker kan blijven zitten (Xander nog bedankt). Andere keren is het gewoon een kwestie van genoeg vaart hebben en doorfietsen.

Halverwege zijn we gestopt bij café "De Aanleg" om aan te sterken en op te warmen. Ik had thee (uit een staafje) met tomatensoep (de rest had oa. chocomelk, koffie en/of gebak). Over 'opwarmen' gesproken, het viel me reuze mee hoe warm het eigenlijk in de fiets is. Ik had zelf 2 laagjes over m'n benen (thermo- en een hardloopbroek) en 3 over m'n bovenlijf (thermo-, ligfietsshirt en fleecejas). Als het schuimdeksel er op zit is het eigenlijk te warm, maar zonder is het prima te doen. Koude oren had ik eigenlijk ook niet zoveel last van dankzij m'n Buff. Het enige wat eigenlijk koud was dat waren m'n tenen. Maar dat komt dan ook doordat ik zomerschoenen aan heb ipv. winterschoenen. Toch maar eens (na de winter) kijken in de opruiming, of zo.

Na de pauze zijn we weer verder gereden en zo vlak voor het einde van de rit kwam Peter op het idee om een groepsfoto te maken. Midden in de stad staat namelijk het Drens Museum. Daar hebben we dus de fietsen naast elkaar geparkeerd en dat foto's gemaakt. Daarna weer snel in de fiets gestapt en de laatste paar kilometer door Assen terug naar het beginpunt gefietst. Eenmaal aangekomen kon Georg het niet laten om z'n fiets in een grote bult met sneeuw te parkeren. Je raad het al, hij lag binnen de kortste keren dus op z'n kant. Voor de rest geen schade aan fiets of fietser en we kunnen er uiteraard wel weer om lachen. Eenmaal binnen wachtte ons warme koffie/thee en groentesoep/snert (bedankt moeder van Peter). De soep vond gretig aftrek en hoe gezellig het ook was, d'r moest ook weer naar huis gefietst worden.

De heenweg heb ik alleen gefietst maar op de terugweg zouden Anton en Georg met me mee rijden. En dat was maar goed ook want de accu van m'n fiets begon al goed leeg te raken. Aangezien er geen reserveaccu bij zat kwam ik dus zonder stroom te zitten. Gelukkig had Anton nog een extra accu bij zich waardoor ik tot Hoogkerk (waar ik afscheid nam van m'n twee mede-rijders) gewoon licht had. Daarna m'n eigen accu weer geplaatst, maar d'r zat niet veel meer in. Zo'n 5 a 6 kilometer van m'n huis deed het licht het al bijna niet meer, zo af en toe flikkerde er voor wat. Ik heb op sommige stukken heel langzaam moeten fietsen omdat ik (door het tegenlicht van de auto's) niets meer zag. Gelukkig lag er sneeuw naast het fietspad waardoor er een heel mooi zwart/wit contrast was tussen de weg en de zijkant van de weg.

Eenmaal thuis gekomen heb ik eerst een warme douche genomen en de foto's op internet gezet. Gisteravond laat is het filmpje gemonteerd. En vandaag is dus het verslag af. En dat was dus mijn eerste echte velomobieltocht. Helaas nog niet met m'n eigen fiets, maar dat gaat vast niet lang meer duren, nog een paar weekjes denk ik zo.

PS. Meer foto's en verslagen zijn te vinden op de weblog van Peter en David.

Blogberichten: 
Noordelijke velomobieltocht

2 reacties

Martin's picture
Martin (niet geverifieerd)
liggen

Hoi Wilfred,

Ik begrip dat je een banaanfiets gaat kopen (sorry voor de lekenbenaming)? heb wat zitten surfen, wordt het een mango? Ben benieuwd. Alvast veel plezier ermee.

XL-Network's picture
XL-Network
Klopt

Klopt ik krijg idd. een 'banaanfiets'. Zo'n ding heet een velomobiel en het model dat ik over ongeveer 2 weken krijg is een Mango. Ik heb een speciale pagina (zie hierboven 'mijn fietsen') waar er meer informatie over te vinden is.