apr
20

Nadat ik mezelf iets meer dan 10 jaar lang de eigenaar van xl-network.com heb kunnen noemen is er sinds vandaag nu ook xl-network.nl. Het begon allemaal met het feit dat TransIP (waar ik mijn domeinen gehost heb) tijdens Pasen een Easter Egg verstopt had die recht gaf op een gratis .nl-domein. En bij het controleren bleek dat xl-network.nl nog gewoon beschikbaar was. Claimen dus.

Mijn website is meertalig. Het Nederlandse gedeelte draait op http://xl-network.com/ en het Engelse gedeelte op http://xl-network.com/en. Maar voor de nieuwe inrichting was het de bedoeling om de Engelse site op http://xl-network.com/ te laten draaien en de Nederlandse site op http://xl-network.nl/. Dit instellen is in Drupal geen probleem, een klusje van wat instellingen wijzigen. Alleen heb je wel een ander probleem. De oude URL's verwijzen naar de verkeerde pagina.

De URL http://xl-network.com/en/about-me zou http://xl-network.com/about-me moeten worden (zonder /en/ er tussen). In de .htaccess is het vrij makkelijk in te stellen dat /en/ er tussenuit gehaald wordt. Een lastiger probleem zou worden om http://xl-network.com/over-mij door te sturen naar http://xl-network.nl/over-mij (van .com naar .nl). De webserver (Apache) weet niet of de opgevraagde pagina een Nederlandse of een Engelse pagina is. Dit heb ik opgelost door in Drupal een module te schrijven wat controleert of de url (bijvoorbeeld 'over-mij') in de Nederlandse versie van de site bestaat. Zo ja, dan wordt je doorgestuurd naar die pagina. Probeer het uit door aan de rechterkant op een andere taal te klikken.

Tevens zijn alle e-mailadressen die eindigen op @xl-network.com ook voor @xl-network.nl beschikbaar. Wel ga ik @xl-network.com als hoofddomein voor e-mail aanhouden omdat ik al bij verschillende sites geregistreerd sta met dat e-mailadres.