apr
9

Ik heb het eerder gehad over een grote doos en duisternis voor 'het grote project'. Afgelopen weekend was het eindelijk zover en kon alles afgerond worden. Ik had al zes stuks kabelgoot van elk twee meter en nog wat ander montagemateriaal gehaald en zondag had ik een afspraak met mijn ouders (mijn vader is bouwvakker) gemaakt. Als je het nog niet door had, 'het grote project' is een thuisbioscoop-projectiescherm.

Als eerste zijn we begonnen met het ophangen van het scherm. Hiervoor moest eerst de exacte plaats van de beugels bepaald worden.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (het projectiescherm uitmeten)

Het was nog best een klus om de beugels te monteren. Volgens de handleiding kon je na montage nog met het scherm schuiven om alles makkelijk vast te zetten en te positioneren, maar dat bleek niet zo. Gelukkig helpt het als je dunne vingers hebt.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (montagebeugel projectiescherm)

De laatste moeren worden aangedraaid onder toeziend oog van mijn moeder.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (het projectiescherm monteren)

Zo ziet het scherm er uit in de opgerolde stand. De witte kabelgoot wordt morgen nog geschilderd in dezelfde kleur als de muur zodat hij mooi wegvalt.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (het scherm is omhoog)

En zo ziet het scherm er uitgerold uit. Het zichtbare witte gedeelte is 225x127cm, een diameter van 102". Het scherm, een i-Visions CinemaHD, is tab-tensioned (lees: touwtjes aan de zijkant houden het scherm strak) en met de afstandsbediening gaat hij automatisch omhoog of naar beneden.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (het scherm is omlaag)

Veel klussen betekend ook veel rommel. Gelukkig is alles goedgekomen.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (overal rommel)

Hier komt de projector te hangen. Eerst goed uitmeten. Niet te dicht bij de muur en mooi in het midden.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (de projectorbeugel uitmeten)

Gaatje boren en er voor zorgen dat de rommel afgezogen wordt.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (gaten boren)

Hier komt de projector aan te hangen. Vier dikke bouten. Door het kogelgewricht kun je de projector nog prima bijstellen.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (de projectorbeugel is gemonteerd)

De Epson EH-TW8100-projector hangt en is de bekabeling netjes weggewerkt. De platte HDMI-kabel is behoorlijk stug en het was best lastig om deze netjes te monteren.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (de projector is gemonteerd)

Klaar! Nu eerst genieten van een potje voetbal. Voornamelijk voor mijn vader, ik hou niet zo van voetbal. Die avond heb ik nog wel even zelf een film gekeken.

Thuisbioscoop-projectiescherm monteren (voetbal kijken)